Colaboratori, Florin, La muncă
0

Libertatea financiară și cadranul banilor

Vorbeam, în articolul anterior, despre sănătatea fizică şi cea mentală. Însă, pentru o viaţă armonioasă, nu trebuie să uităm de sănătatea financiară. Din cauza istoriei noastre recente, marcată de sistemul comunist, în România încă există convingeri limitative referitoare la bani. Probabil îţi sunt cunoscute expresiile: „Mai bine sărac şi cinstit!” sau „Banii nu aduc fericirea!”.

Cât timp câştigi mulţi bani în mod etic şi legal, de ce ţi-ai dori să fii sărac? Banii sunt ceva neutru. Nu sunt răi, nu sunt buni! Însă, fără ei, îţi va fi mult mai greu. Daniel Zărnescu avea o vorbă: „Banii rezolvă problemele pe care lipsa lor le creează…”.

Autorul meu preferat în domeniul educaţiei financiare este Robert Kiyosaki. Îţi spun acum şi ţie ce am aflat de la el. Pentru a te bucura de libertate financiară, mai întâi trebuie să conştientizezi cele patru nivele de evoluţie.

Dupa Ureche_Libertatea financiara. Cadranul banilor. Tabel

Pe plan profesional, consider că este foarte importantă cunoaşterea cadranului banilor. Până acum câţiva ani, credeam că singura variantă pentru a câştiga bani este să fii angajat. Însă realitatea este alta!

Pe scurt, există patru categorii, schiţate în imaginea de mai sus: Angajat (A), Liber profesionist (L), Antreprenor (P de la Patron în acest grafic) şi Investitor (I). Ca o paranteză, Pera Novacovici a identificat o altă categorie importantă, cea de Parazit, cel care nu produce nimic, doar consumă (resursele părinţilor sau ale altora).

Angajatul – persoanele din această categorie aleg iluzia salariului sigur, în schimbul timpului lor. Însă, 8 – 10 – 12 ore pe zi renunţă la libertate pentru a lucra pentru altcineva.

Ai de ales între siguranţă şi libertate. Nu le poţi avea pe amândouă! Robert Kiyosaki are un exemplu frumos: persoanele care se bucură de siguranţă maximă, fiind bine păzite, se află în închisoare. Dar nu au libertate…

Liber profesionistul – un fost angajat, care s-a săturat să lucreze mult pe bani puţini, îşi ia destinul în propriile mâini. Renunţă la siguranţă în căutarea libertăţii. Trecerea spre această categorie este foarte importantă. De aici poate începe evoluţia. Deşi liber profesionistul nu are şefi şi este pe cont propriu, după ce trece perioada de entuziasm, îşi dă seama că lucrează foarte mult. Iar dacă se îmbolnăveşte, nu mai câştigă nimic.

În cazul meu, în prezent sunt liber profesionist în domeniul masajului dar am început să fac paşi spre următoarea etapă…

Dupa Ureche_Libertatea financiara. Cadranul banilor

 

Antreprenorul – un fost liber profesionist, sătul să lucreze singur 20 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, înţelege că are nevoie de o echipă formată din alţi oameni. Abia de aici începe drumul spre libertatea financiară.

Greşeala pe care o fac unii oameni este să creadă că, dacă şi-au deschis firmă, sunt antreprenori. Atâta timp cât ai un SRL, dar tu eşti cel care lucrează acolo, încă eşti în etapa de liber profesionist. Un antreprenor adevărat creează sisteme şi formează echipe, care ulterior funcţionează fără el.

Investitorul – această categorie este complexă. Pentru început, este util să facem diferenţa între noţiunile de investiţie şi cheltuială.

În termeni simpli, banii investiţi îţi aduc alţi bani. Iar cheltuiala face banii să dispară, fără posibilitate de întoarcere.
La început, cea mai bună investiţie este în tine, în cărţi, cursuri sau alte metode care îţi aduc valoare. Ulterior, investiţiile pot fi şi financiare. Recomadarea mea este să începi treptat. Orice evoluţie necesită timp, răbdare, greşeli şi învăţăre.

O investiţie foarte bună este o afacere, la nivel de liber profesionist sau antreperenor. Începând de jos, înveţi pe parcurs aspectele ce ţin de sisteme, oameni, marketing, publicitate şi bani. Când vei fi pregătit, vei putea trece şi la alte tipuri de investiţii, cum sunt cele imobiliare. Aceste investiţii sunt preferatele lui Robert Kiyosaki, care în prezent, datorită lor, este milionar în dolari.

Ştiu, în funcţie de etapa în care te afli, aceste informaţii pot să te sperie sau să te bucure. Aş vrea să ştiu ce părere ai… Poţi atinge libertatea financiară?

 

Surse foto: time.com/money, dianaluppa.wordpress.com, ryanhoyme.com

 

Florin este o persoană care poate exista doar fiind liber, făcând ce îi place. Pasiunea este motorul său interior. În prezent se bucură de pasiunile pentru masaj, alergare, bicicletă, scris şi pisici. Dar ştie că această listă nu este una finită şi abia aşteaptă să simtă următoarea pasiune. Îl mai găseşti scriind pe florinchindea.ro.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Sportul practicat aiurea îți poate distruge sănătatea!
Stil de viata neconventional: După burnout, îmi folosesc prietenii pe post de colegi de serviciu
Cum te afectează lumina emanată de ecranul telefonului

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau