Colaboratori, Giorgia, Pentru suflet
0

5 beneficii aduse de plimbarea în natură

5 beneficii aduse de plimbarea în natură

Disclaimer: acest articol nu este adresat celor care preferă să își petreacă timpul liber împingând căruciorul în supermarket-uri, să se refugieze în magazinele din mall în fiecare weekend, celor care preferă TV-ul ca mijloc de relaxare sau care găsesc convenabil să își reducă copilul la tăcere prin a-i băga tableta sub nas.

Ideea acestui articol a venit de la constatarea faptului că prea puțin ne bucurăm de parcurile din orașele noastre, prea puțin ne bucurăm de (prea puținele) spații verzi pe care le avem izolate printre betoane sau de păduricile de la marginea urbanului. În ultima perioadă, am încercat cât de mult am putut să îmi petrec timpul înconjurată de verdeață sau apă, în scopul de a mă elibera de balastul acumulat peste zi, peste săptămână. O gură de aer proaspăt este întotdeauna o salvare de la stresul zilnic și o modalitate potrivită de a te deconecta de la socialul ce funcționează de minune când pe Wifi, să te scoți din priză măcar pentru câteva minute sau ore. Fie că ești la tine în oraș sau călătorești, plimbarea prin spațiile verzi este recomandarea oricărui medic, psiholog, terapeut, Zen-master-practicant-Yoga, ați înțeles unde bat.

runners bw RE 900 buton

În contextul în care nervii noștri sunt zilnic asaltați de sunete care mai de care mai enervante, conceptul de Shinrin-yoku apare ca o manã cereascã. Shinrin-yoku este un concept de origine japonezã care înseamnã „a face baie în pãdure” („forest bathing”). Nu în lacul din pãdure, ci a face baie în liniștea pãdurii. Conceptul a fost introdus în Japonia în 1982 și de atunci este punctul central în jurul cãruia s-au realizat studii care demonstreazã necesitatea și beneficiile practicãrii Shinrin-yoku-ului.

Am pus cap la cap 5 beneficii interconectate, generate de aceste plimbări prin natură și care ajută la construirea unei stări de bine de lungă durată:

1. Timpul petrecut în natură determină creșterea capacității de rezolvare a problemelor.

Plimbarea prin aceste locuri liniștite și proaspete” determină o schimbare la nivelul creierului nostru. Totul poate fi explicat la chimic, însă nu voi intra în detalii pentru că pe unele nici eu nu le înțeleg. Creierul devine mult mai relaxat, facilitând astfel instalarea unei stări de meditație și calm. În aceste momente suntem mult mai conștienți de ceea ce se așterne în jurul nostru, de frumusețea copacilor, de albastrul cerului, de agitația sau calmul apei. De aici și libertatea noastră de a ne desprinde de problemele cotidianului și de a găsi soluții pentru acestea, datorită faptului că nu ne concentrăm pe aspectele negative ale vieții noastre.

RE reconect buton

2. Simpla activitate de a merge stimulează capacitatea creativă.

Utimele studii realizate de către cercetătorii americani (dacă nu nemți sau britanici, atunci sigur americani) demonstrează că simpla activitate a mersului stimulează procesul creativ. În acest sens s-a realizat un studiu, implicând 178 de studenți pentru care s-au simulat diverse contexte pentru a studia cât mai bine reacția acestora. Rezultatul a fost acela că studenții care au mers prin natură au avut un grad de creativitatea mult mai mare decât cei care s-au plimbat prin mediul urban sau cei care au stat la birou.

suedia

3. Mersul prin pădure sau pe marginea apelor ajută la scăderea stresului.

Procesul este unul relativ simplu: endorfinele își fac de cap (acei hormoni ai stării de bine) și ne dau o stare de bună dispoziție. Eliminarea factorilor de stres sunt principala modalitate de relaxare și deconectare de la rutină. Pentru că nu îi avem lângă noi și nu le mai simțim respirația în ceafă putem să ne bucurăm momentul prezent mult mai intens.

4. Contactul cu natura determină scăderea gradului de anxietate, previne depresia și „rezolvă” problemele legate de somn.

Alte studii, realizate de această dată de către cercetătorii britanici, au demonstrat că londonezii care trăiesc aproape de spații verzi consumă mai puține antidepresive decât cei care trăiesc în zonele cu spații verzi reduse. Plimbările prin locurile verzi și liniștite au ca efect scăderea presiunii arteriale și a ritmului cardiac, rezultatul fiind o stare de bine și relaxare lipsită de orice stimul negativ perturbator.

GO 900x600 ochi buton

5. Copiii care petrec mai mult timp în aer liber sunt expuși unui risc mai mic de a suferi de ADHD (deficit de atenție), decât cei care petrec mai mult timp în interior.

O modalitate de a controla ADHD și de a trata este tocmai încurajarea copiilor în a petrece mai mult timp liber în natură. Cu siguranță orice copil din ziua de azi ar alege tableta cu ultima versiune de Angry Birds instalată pe ea, însă o zi de joacă afară nu se compară cu un cadru virtual, artificial. Petrecerea timpului în spații deschise determină și o deschidere mai mare din partea copilului scăzând gradul de agresivitate sau nervozitate.

padure

Cred că nu era nevoie de acest articol sau de aceste studii ca să realizați că mersul desculț pe iarbă, statul întins pe malul unei ape, plimbatul prin spații verzi și fresh, au efect benefic asupra fizicului și psihicului nostru. Faptul că alegem să facem o plimbare singuri cu căștile în urechi sau să fim însoțiți de cineva, nu face experiența mai mult sau mai puțin valoaroasă.

Acum întrebarea sună așa: care sunt locurile voastre preferate?

04_Bitonic_castiga-lupta-cu-oboseala_600x150

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Din când în când se  refugiază în tango.  Ultima ei provocare: să se apuce, mai serios, de yoga. O mai găsiți pe desprecub și la cartepeluna.

Photo credits: Giorgia Harasim, Pexels.com
Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Cel mai greu răspuns în psihoterapie este cel la întrebarea: Cine ești tu?
Gânduri despre voluntariat și antreprenoriat – pentru o viață mai sănătoasă
Din topul produselor vegane

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau