Colaboratori, Giorgia, Pentru suflet
0

Aer franțuz într-un buchet sălbatic 100% românesc

Aer franțuz într-un buchet sălbatic 100% românesc

Coincidența face ca acest interviu să fie concretizat chiar cu o zi înainte de Ziua Națională a Franței și spun coincidență, pentru că, mademoiselle Carmen este o admiratoare a limbii și culturii acestei țări. Înclinația spre aerul franțuz îl simți din modul în care gesticulează sau după cum își poartă pălăria cu boruri largi, din modul în care vorbește despre Franța, despre satele înconjurate de lanuri de lavandă, despre hanurile cu bârne de lemn păstrate de pe vremea lui D`Artagnan, despre mirosul specific parizian.

Ne-am dat întâlnire pentru că, din întâmplare, am aflat că face niște buchete din flori sălbatice de-a dreptul superbe, care te duc invitabil cu gândul la acea Franță vintage. Aici și povestea acestei întâlniri.

Dupa Ureche_Carmen Safta

Să începem cu începutul. Nu vom juca flori, fete și băieți, însă te voi întreba: care e floarea ta preferată?

Floarea mea preferată e mai degrabă un mic arbust pe nume lavandă. Ador culoarea și aroma lavandei. Mă reprezintă în totalitate.

Am început cu o „întrebare esențială” pentru a face o legătură de fapt cu întrebările: ce îți place să faci și care e jobul tău?

Dintotdeauna mi-a plăcut să fac ceva ce-mi poate oferi o urmă de independență, respectiv de autoritate. Depinde doar de starea în care mă aflu. Pentru a-mi completa cunoștințele lipsă, citesc. Pictez când mă retrag în solitudine, deoarece atunci mi se cristalizează marile idei. Când inspirația stă să-mi explodeze în creierul meu de nucă, scriu. Pentru a mă elibera de stres și anxietate, alerg în aer liber. Jobul meu constă în predarea limbii engleze și franceze, în particular copiilor.

Dupa Ureche_Carmen Safta

De unde ideea cu buchetele și mai ales buchete atât de sălbatice? Văd că în denumirea paginii de Facebook Wildflowers by Carmen & Delia sunt 2 nume. Să înțeleg că împărtășești cu cineva această pasiune?

Fiind parte femeiască e normal să iubesc florile. Însă, cele sălbatice îmi sunt mai dragi. Această pasiune o dobândește și Delia, o ființă foarte apropiată mie. Nu m-aș vedea împărtășind această pasiune cu altcineva. În prezent e greu să găsești o persoană care să-ți semene întru totul, care să-ți înțeleagă nebunia. Amândouă suntem iubitoare de natură în esență tare. 7 seri din 7 le petrecem în natură, iar dacă Dumnezeu ar mai fi creat o zi, respectiv seară, îți garantez că ne-am petrece-o tot în natură. Ideea ne-a venit ca un fulger. Plimbându-ne într-una din seri am început să culegem flori. Când am văzut cât de bine se contemplau culorile atât de vii și diversificate ale florilor în buchet, am hotărât să facem ceva artistic din toată treaba asta. Așa a luat naștere conceptul „Wildflowers by Carmen & Delia”.

Dintotdeauna mi-a plăcut să fac ceva ce-mi poate oferi o urmă de independență, respectiv de autoritate.

Știu că ai fost și în Franța o perioadă. Cum te-a afectat schimbarea contextului cultural? A avut vreo influență? Cumva buchetele tale aduc acel aer de Provence

Da, am fost în Franța pentru o perioadă de 6 luni. Schimbarea contextului cultural a avut un imens impact asupra mea. Unul al naibii de bun și foarte inspirațional! E greu de explicat în cuvinte ceea ce poți vedea și experimenta în Franța. În general, cine ajunge în Franța este ispitit să viziteze marile orașe, ce-i drept frumoase și încărcate de istorie și cultură. Însă puțini cunosc că s-a creat o asociație a celor mai frumoase sate din Franța. Satele din Franța au o frumusețe aparte, conferită de vechimea și istoria din spatele lor. Atmosfera liniștită care domnește în acele locuri te îmbie să le iei în considerare pentru o vacanță. Când spui Franța spui castel, pădure, pajiște, vacă, capră, oaie, brânză, podgorie, vin, pivniță, cafenea, restaurant, străduță pavată, baghetă, jardinieră, foie gras, dar mai ales Paris. Parisul l-am găsit exact așa cum mi l-am creionat în minte! Unde mai pui că l-am vizitat pe piesa lui Zaz: „Paris sera toujours Paris”. O aprob în totalitate pe gagică. Nu voi intra în mai multe amănunte, trebuie să experimentezi pe propria-ți piele fenomenul „Franța”! Și da, buchetele aduc acel aer de Provence, însă cu floră made în România!

Dupa Ureche_Carmen Safta

Îmi spuneai că primul tău buchet a fost făcut chiar în Franța și am dedus că a fost un moment important, ce într-un fel ți-a schimbat direcția. Sau?

Da, a fost un moment important, dar totodată și comic. A trebuit să ies peste hotare pentru a-mi descoperi această pasiune. A fost drăguț din partea Franței că mi-a sărit în ajutor. Cu siguranță mi-a schimbat direcția. Tot ce-mi rămâne de făcut de acum încolo e să mă bucur de această experiență împreună cu Delia și să continuăm să facem treabă frumoasă.

De ce flori sălbatice? Și de unde iei „materia primă”, în acest caz florile?

Motivul e simplu. Florile sălbatice sunt mai puțin pretențioase decât restul florilor. Dacă îmi permiți voi face o comparație. Floarea e precum femeia. Ambele se împart în două categorii. Cele din prima categorie vor încerca în permanență să arate bine, să fie frumoase. Vor avea nevoie de atenție și de o îngrijire mai sporită. Cele din a doua categorie nu vor avea nevoie de atenție și de îngrijire sporită, nu vor încerca să arate bine… Ele pur și simplu radiază prin frumusețe naturală. Acestea din urmă sunt florile sălbatice. Cât despre materia primă, câmpul e sursa principală de unde procurăm florile.

Primul lucru pe care l-am gândit atunci când am văzut buchetul a fost „cât de simplu și totuși impresionant!”, pentru ca apoi să mă gândesc că nu le-ați lăsat acolo în natură să crească, să se ofilească natural. De ce să aduci omul atât de aproape de natură, aducându-i bucată de „sălbăticie florală” chiar la el acasă?

Mulțumim frumos de apreciere! Omul din prezent a cam uitat de natură. Frumusețile naturii ar trebui să uimească și să fascineze omul. Imaginează-ți patru tablouri; fiecare reprezentând câte un anotimp. Vedem aceste tablouri anual, și totuși nu trăim în armonie cu ele, cu natura, cu semenii noștri, cu noi înșine. Prin urmare, nu vom putea trăi în pace și nu vom învăța niciodată să fim liberi cu adevărat. Aici intervin eu cu Delia. Proiectul nostru e ca un apel către omenire. Mi-aș dori ca într-o zi, trecând pe sub ferestrele caselor sau blocurilor să văd câte un buchet Wildflowers by Carmen & Delia cum îmi surâde și-mi spune: “Carmen, am reușit! Scopul nostru a fost atins!”

Dupa Ureche_Carmen Safa

De ce florile astea sălbatice și nu crini, trandafiri, orhidee etc.?

Te voi supune unei provocări. Renunță la tot ceea ce ai de făcut mâine, îmbracă-te cât mai lejer și vino cu mine și Delia! Te vom duce în locurile unde noi medităm și creăm. Ne vom întinde pe iarba necosită, înconjurate fiind de flori sălbatice și faună specifică câmpului, vom privi cerul, vom simți miresmele florilor purtate de vânt, vom comunica cu norii, iar aceștia vor lua forma amintirilor tale. Vei vedea cum fiecare floare îți va colora fiecare gând, iar fiecare aromă îți va trezi o speranță. În acele clipe îți vei propune să-ți cauți un alt nume. Ți-ai schimba numele în crin, trandafir, orhidee, gladiolă, bujor ș.a.m.d.? Acum cred c-ai înțeles de ce am ales florile sălbatice.

Accept provocarea, vezi că nu uit! Spune-mi, care e procesul prin care treceți pentru a crea un buchet? Îl faceți la cerere, aveți modele prestabilite? Cum se întâmplă minunea?

Nu avem un anumit proces sau standard după care ne ghidăm de fiecare dată când creăm. Nu facem discriminare în rândul florilor. Toate florile, inclusiv cele cu spini au ocazia să facă parte dintr-un buchet, de-a însenina ziua și căminul cuiva. E foarte important să le oferim iubire, iar ele în semn de respect își apleacă numaidecât căpșorul înflorat direct în palma noastră. E un sentiment unic și de neînlocuit! De altfel, nu avem modele prestabilite. Toate buchetele sunt create în natură. Modelele ne apar instantaneu în minte încă din clipa în care atingem floarea.

Să ne așteptăm ca la iarnă să ne uimiți cu elemente decorative de sezon?

Ai menționat bine „să vă uimim”. Sunt patru tablouri, îți aduci aminte? Iarna e unul din ele. Răspunsul e cât se poate de afirmativ.

Dacă într-o zi, în timp ce culegi flori pentru buchetele tale, o întâlnești pe Zâna Florilor sau Floarea Florilor, ce i-ai spune?

Hahahaha…bună, foarte bună întrebarea! Cu siguranță aș îmbrățisa-o atât de tare încât i-ar sări petalele și frunzele. Glumeam! Hahahaha… Sincer? I-aș propune să facem schimb de roluri, măcar pentru o zi. Îți dai seama ce-ar însemna asta? Timp de-o zi să iau forma tuturor florilor din lume, să le învăț limbajul, dar mai ales să pup milioane de nasuri? Nasuri englezești, chinezești, finlandeze, grecești, nemțești… Nasul Angelinei Jolie…sau buzele ei? Ar fi o nebunie! Hmmm… trebuie neapărat să dau de Zâna Florilor!

Dupa Ureche_Carmen Safta

Foto credit: Wildflowers by Carmen & Delia

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Ultima ei provocare: să se apuce, mai serios, de yoga. O mai găsiți  și la o cartepeluna.

 

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Interviu – Stil de viata: Vandangeur
Capsule cu gelatină v.s. cu celuloză
S. Gear Fit sau Trezirea la realitate

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau