Colaboratori, Giorgia, Retete
0

Alchimie cu afine și mentă

Alchimie cu afine și mentă

Era una din acele zile în care simți că trăiești fiecare respirație cu fiecare celulă din corp. Una din acele zile de sâmbătă în care te trezești de dimineață cu zâmbetul pe buze și învăluit într-o lumină difuză. Una din acele zile în care pur și simplu vrei să te bucuri de o plimbare prin parc sau de o cafea băută pe balcon cât încă e liniște și mașinile nu au inundat străzile.

Pentru mine era una din acele zile în care doream să merg la piață, pe jos, cu desaga în spinare, îndrumată de bucuria de a pipăi roșiile proaspăt culese din grădină, cartofii încarcați cu pământ uscat, țelina cu denivelările ei armonioase și zmeura puțin prăfuită. Una din acele dimineți în care plecam de acasă cu plasa goală, cu căștile în urechi și cu pas sãltat, cãci știam cã mã voi întoarce cu ea plinã de legume și fructe ademenitoare pentru orice limbã ce iubește aroma vie din farfurie.

Dupa Ureche_afine

banner B stress purple buton

M-am plimbat printre rânduri, am ales cele mai frumos mirositoare legume, mi-am cufundat nasul în bujori de grădină, cam târziu apăruți, și chiar când am dat să ies din piață am simțit mirosul de mentă. Mentă verde așezată lângă busuioc și un morman de afine. Am știut că asta era povestea acestei sâmbete: menta și afinele. M-am îndreptat spre bătrâna ce stătea în spatele mesei de beton, am ales 5 legături de mentă și am umplut o găleată cu afine. În timp ce căutam în portofel după bani, bătrâna și-a aranjat baticul și mi-a spus: Maică, ce sirop bun îți iese din afinele astea, sunt zemoase de-ți lasă gura apă! Da` nu-ți murdărești tu degețelele, că ești domniță fină. Se vede că mama are numai o fată și paia o ține-n puf!” A râs și mi-a arătat degetele bătătorite și vineții. Nici nu am știut ce să răspund, am plătit, am zâmbit stânjenită și am pornit spre casă. Ei bine, mama nu are numai o fată, nu o ține (numai) în puf și fata asta se va murdări și va face un sirop bun! Sau un suc… Ceva, ceva tot iese!

Dupa Ureche_afine cu menta

Norocul făcea că am avut bucătăria numai pentru mine, așa că am luat menta, am spălat-o și am pus-o la uscat. Am agățat-o de mobilă cu sfoară albă. Mă simțeam ca un alchimist care își pregătea elixirul fericirii. Apoi am luat busuiocul și am făcut același lucru. Acum având cadrul format puteam începe să fac adevărata magie. Am spălat afinele, după ce le-am ales cu grijă, bobiță cu bobiță. Le-am lăsat puțin la scurs, apoi le-am așezat cu grijă în mixer, iar peste ele am vărsat un pahărel de apă plată rece. Am apăsat pe butonul ce va toca boabele fine. Apoi, am cules câteva frunze de mentă din manunchiurile agățate de mobilă și le-am așezat peste sucul de afine. Însă simțeam că ceva lipsește, ceva care să îmbine toate elementele.

RS banner 860x100 buton

Niciun conservant sau praf chimic, ci o picătură care va echilibra gustul. Mi-am rotit privirea prin bucătărie și am observat lămâile care stăteau cuminți în plasă, arătându-și doar coaja lucioasă și aurită parcă.

Am ales una de dimensiune medie, am spălat-o cu grijă, am tăiat-o în două și am savurat mirosul acelei pulpe galbene înainte de a o stoarce în mixer, peste afine. Acum puteam apăsa butonul care va amesteca toate aceste ingrediente.

Rezultatul: un lichid semi-spumos ce emana un miros dulce-acrișor cu note fresh date de frunzele de mentă. O frumusețe de culoare, un mov-vișiniu care cu siguranță ar păta orice degețele și ar curenta fiecare papilă gustativă.

Am turnat cu grijă compoziția în pahare clătite cu apă rece, apoi am asezonat totul cu o frunză de busuioc. Încerc de fiecare dată să păstrez intact/nealterat gustul siropurilor, de aceea evit să utilizez zahărul ca îndulcitor, însă dacă sucul o cere prefer să apelez la miere. Așadar, am căutat în cămară borcanul cu miere și am scurs cu grijă jumătate de lingură de miere în lichidul mov-vișiniu.

Sucul cu afine și mentă cu siguranță mi-a făcut ziua magică, asta doar gustând licioarea în timp de mă uitam prin bucătaria mea de alchimist în formare. Legumele se răsturnaseră din pungă pe masă, lămâia tăiată în două umplea bucătăria de o mireasmă acrișoară, leușteanul își legăna frunzele pe marginea mesei, iar găleata de afine adăpostea o lingură de lemn nou-nouță ce se colorase și a devenit mov. Era un haos ordonat de care numai un om care petrece prea puțin timp în bucătărie se poate bucura.

Dupa Ureche_suc de afine

Și chiar când savuram ultima gură de suc, mama intră pe ușa bucătăriei și înlemnește la vederea acestui haos fructo-leguminos, totul fiind încoronat cu mine sprijinită de perete și zâmbind cu buze mov și degete vineții. Era una din acele zile în care mama nu se putea supăra pe lipsa mea de talent în ale bucătăritului.

840x100

Photo credits: Giorgia Harasim

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Din când în când se  refugiază în tango.  Ultima ei provocare: să se apuce, mai serios, de yoga. O mai găsiți și la o cartepeluna.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Necesităţile Nutriţionale
Reţetele pentru vitalitate
Timişoara, la mulți ani!

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau