Colaboratori, Din Laborator Adunate
0

Nutriția în raport cu schimbările culturale și sociale.

Alimentația este mai mult decât aprovizionarea cu alimente care pot fi ușor digerate cu scopul de a se menține în viață organismul. Pe lângă aspectele biologice, când vorbim de această temă “Alimentatia”, trebuie aduse în discuție  aspectele culturale și cele sociale .
Termenul de “Mancare” poate avea mai multe semnificații.  Acesata semnificație  cuprinde obiecte, practici, poate părea extravagant cât și artificial cât și un obicei la care facem referire și pe care îl practicăm zi după zi și care a ajuns să fie ceva normal,  ceva de care nu ne putem lipsi.

 Cultura înseamnă alimentație – Alimentatia în șine este o cultură

În ziua de astăzi locul și momentele în care alegem să consumăm hrană este determinat mai puțin de anumite necesități biologice cât mai degrabă este în strânsă legătură cu digestia și modul în care organismul tolerează anumite alimente.
Diferitele modalității de alimentație că de exemplu consumul de peste nepreparat termic sunt mai degrabă condiționate de aspecte istorice și culturale.  Modalitățile de prelucrare și de preparare a alimentelor, modul în care te alimentezi cât și orele din zi în care alegi să iei masă sunt direct legate de anumite reguli culturale cât și un de anumit sistem de valori  pe care individul le moștenește din mediul în care s-a născut.
Alimentația are în societatea actuală rolul de a formă comunități, de a le menține și de a le dezvoltă. De aceea alimentația este văzută că o formă culturală. Criteriile de alimentație nu pot fi rigide deoarece sunt supuse unor schimbări zilnice, culturale și sociale; trebuie punctată ascensiunea mâncării asiatice “Sushi” sau orientale “Falafel” si “Shaorma” in Europa.

 Alimentația: Fenomen Global

Sociologul francez Marcel Mauss a definit mâncarea în anul 1923 că fiind un fenomen global. Alimentația nu este un aspect solitar și îngrădit al individului sau a societății. Cu ajutorul studiului privind “Oferta de alimente”, alegerea alimentelor ,modul de consumare alimentelor putem cerceta anumite aspecte sociale. Așa se poate determina inter-dependența dintre mâncare/alimentație și domeniile de cercetare culturală și socială precum corpul omenesc, identitatea, puterea și spațiul.

RG quiy buton

 Alimentația este un domeniu politic.

Alimentația , aspectele individuale legate de gust și alegerea alimentelor au constituit de-a lungul secolelor trăsături distinctive care făceau diferența între clasele sociale. Nobilimea era învățată să folosească tacâm, pe când țăranii și oamenii de la curte foloseau de obicei doar o lingură pe care o împărțeau toți.

Pe atunci modul în care te alimentai justifica apartenența ta la o clasă socială. De aceea problemele de alimentație au fost intodeauna o chestiune politică.

Trebuie avut în vedere modul din care se împart alimentele, accesul la anumite alimente extrem de necesare cât și regulile de producere, prelucrare și reclama care se face anumitor alimente.

 Alimentația este individuală cât și colectivă

În alimentația fiecăruia se regăsesc schimbările culturale care au loc între individ și mediul în care trăiește. Întregi identități naționale se pot defini prin modul de alimentația și prin cultură culinară. Anumite perioade din istoria că de exemplu schimbarea economică și socială din anul 1950 poate avea un impact major pentru individ cât și pentru societate . Diversele modalități în care alegaem să ne alimentăm conturează imaginea pe care noi o avem despre propria persoană, cât și modul în care percepem alimentele.

 Mâncarea de Ieri și de Azi

Precum un gurmand, omul din ziua de azi poate consuma și digera aproape orice. Pentru a putea justifica alegerea alimentelor, individul se folosește de mecanisme specifice. Din moment ce alimentația în anumite timpuri a fost influențată de aspecte sociale și religioase, în ziua de azi indivudul este o figură dominantă a societății din vest. A ajuns să se bucure de autonomie prin eliberarea și detașarea de indicațiile sociale și a ritmului de consum a alimentelor, lucru care a dus la o alimentație individuală. Un rol important l-au avut și invențiile tehnologice precum frigiderul.

Alegerea alimentelor în realitatea actuală este strâns legată de teme gastronomice , științifice și medicinale. Indivizii se folosesc de aceste resurse pentru a contrui Religii proprii, conform spuselor sociologului Kaufmann, care se bazează și pe criterii morale.

Ceea ce se consideră bun a putea fi digerat este în același timp o parte a a unui proces de expansiune socio-cultural și cuprinde dezbaterile și criteriile socio-politice din prezent.

YV sonne buton RO

 

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Chutney de roșii verzi
Atacul de panică – victimă sau învingător?
Mic dejun pentru zile ploioase

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau