Bianca, Colaboratori, Retete
0

Autostopul și tainele bucătăriei vegane

Autostopul și tainele bucătăriei vegane

Nu-i foarte ușor să scriu despre călătoria de acum câteva săptămâni. Din mai multe motive. Unul din ele este acela că o să mă judecați. Dar poate că nu o să îmi scrieți chiar mesaje private, cum mi s-a mai întâmplat. Așa că, de dragul depășirii unui nou prag, iată pe scurt, cum am făcut prima călătorie în afara granițelor, cu autostopul.

Nu am plecat singură la drum, ci împreună cu doi prieteni. Am ales o rută în care aveam mai puțină încredere, prin estul Ungariei și Slovacia, ca să ajungem la destinația noastră, care era estul Poloniei, aproape de Lublin. Am luat-o încet, fără nici o grabă, cu mult optimism și speranța că vom reuși. Am ajuns în 2 zile, lejer. Am călătorit, pe rând cu o mașină de pompieri, cu un camion, o salvare, un autocar (gol) și câteva automobile mici, care au oprit la semnele noastre pictate frumos, cu markerul cu vopsea sau cu acuarele.

Dacă vrei să îți (re)faci o părere bună despre oameni, autostopul e unul din exercițiile de bază. Surprizele au fost multe și de toate felurile. Însă, în esența, autostopul mi-a amintit despre acceptare, răbdare și faptul că fiecare are o parte ce poate fi apreciată, respectată și iubită. Nu vreau să o ard prea hipiot. Dar, chiar și cel mai antipatic individ care oprește la autostop, are o parte bună și demnă de apreciat: aceea că oprește la autostop, in 95% din cazuri, cu intenția este de a oferi o mână de ajutor unui drumeț.

gzik

Experiența supremă a început însă odată ce am ajuns la destinație.

Am gătit, timp de o săptămâna, într-o echipă de opt oameni grozavi, de la care am învățat o mulțime de lucruri interesante. O să înșir mai jos, câteva dintre ele.

Prima descoperire: uleiul de răpită presat la rece. Mai mult decât delicios. Fin și foarte puțin aromat, perfect pentru salate. Norocul a făcut să îl primim direct de la omul care îl produce, la el în gospodărie – prima presă, foarte proaspăt. În Polonia, uleiul comun, găsit prin toate magazinele, asemeni uleiului de floarea soarelui rafinat, pe la noi, este cel de răpită.

A doua descoperire: poți să faci o pastă de întins pe pâine, din aproape orice. Cea mai simplu de făcut și cea mai delicioasă a fost pasta din drojdie. Poate să fie drojdie nutrițională, inactivă. Poate să fie chiar și din aceea de bere, pe care o cumperi, proaspătă, sub forma unui cub, atunci când faci pâine sau cozonaci. Amesteci cu puțină ceapă caramelizata, ulei, sare, piper și condimente, după bunul plac. Am încercat și o pasta făcută din fulgi de ovăz, concentrat de tomate și ceapă. La fel de simplu și de nutritiv.

autostop

A treia revelație a fost pasta de „branza”, facuta din seminte de floarea soarelui, înmuiate peste noapte. După ce a fost pisată grosier, a doua zi, cu un blender, i s-a adăugat ceapă verde, tocată fin, suc de lămâie și a rezultat cel mai bun „twarógvegan posibil. Specifc Poloniei, twarógul are ca ingredient principal, brânza de vaci, cu același nume, la care se adaugă legume crocante, proaspăt tăiate – pot fi foarte bine ardei și castraveți în combinație cu usturoi sau ridichi și ceapă. Nume de cod în Poznań,„gzik”.

Da, da, o să ziceți, am descoperit trucurile bucătăriei vegane improvizate. Și nu îmi vine să cred cât de neștiutoare sunt! Mă încânta substituirile astea ce necesită și ceva cunoștințe de chimie și biologie, pentru a le înțelege pe deplin. Îmi place să experimentex gătitul într-un spațiu ad-hoc, fără prea multe resurse. Îți impune unele restritii, și partea creativă, intră în acțiune. Mai știți și alte trucuri de acest fel?

tomate

p.s. În vremea asta, acasă, roșiile creșteau liniștite.

Bianca s-a mutat departe de oraș și își petrece timpul hoinărind pe dealuri, împreună cu Kira, dogul german. Când nu e prea ocupată cu grădinăritul, îi place să gătească și să tricoteze.

Foto credit: Bianca

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Sunt sănătos pentru că știu cum!
Leadership și sport te scot din zona de confort
Detoxifiere de primăvară

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau