Colaboratori, Giorgia, Pentru suflet
0

Bagajul mic la drumul mare

Una dintre cele mai mari problemele cu care ne confruntăm atunci când suntem pe punctul de a pleca într-o călătorie este chiar… bagajul!

Primul nostru instinct este acela de a împacheta cât mai multe lucruri. Uităm că bagajul nu este un sac fără fund și în mica noastră isterie, de a lua să ne ajungă, ne trezim la final că trebuie să ne urcăm cu genunchii pe capacul acestuia pentru a putea trage fermoarul. Învățând să renunțăm la surplus, câștigăm acea lejeritate a călătoritului. Dar acest aspect îl decoperim treptat și cu dureri de spate. De aici și ideea unui „instructaj” care să ne ajute să conturăm un bagaj de dimensiuni reduse. El are menirea de a ne face călătoria mai ușoară, atât fizic cât și psihic, eliminând grija pentru toate plasele/ gențile/ trollerele pe care tindem să le târâm după noi.

Există și cealaltă extremă în care nu iei niciun bagaj cu tine. Crezi că nu se poate? Ei bine, ca să începem acest articol în forță, te invit să urmărești acest scurt video realizat de un călător feroce care se avântă într-o călătorie de 6 săptămâni, pe 5 continente, colindând 12 țări, având 0 bagaje asupra sa.

 

Stai liniștit, nu vom înclina spre această extremă a plecării prin lume în „extra minimal style”, ci vom alege cele mai bune metode de a încropi un bagaj ce ne va facilita călătoria. Am pus cap la cap câteva idei practice care îți sunt dedicate, ție, celui care dorești să călătorești lejer:

  1. Fă-ți o listă: consideră lista un fel de „preview” al bagajului. Grupează totul pe categorii: electronice, haine, igienă, papuci etc. Apoi reia lista și șterge lucrurile care nu îți sunt imperios necesare. Curaj, că se poate!
  2. Ai grijă de spatele tău și go minimal. Alege un bagaj potrivit tipului de călătorie, căci de el va depinde mobilitatea ta. În cazul în care vei merge într-o vacanță mai antrenantă, îți recomand un rucsac cu capacitatea (40- 80L) aleasă în funcție de durata planurilor tale.
  3. Alege pe lângă bagaj, un rucsac de dimensiune mică în care să îți poți purta portofelul, actele, asigurarea medicală. Dacă nu poți să te desparți de gadgeturi, atunci include tot aici tableta (sau cartea, dacă ești old school), ipod-ul/ mp3 playerul, încărcătorul de telefon și un carnețel în caz că te pasionează scrisul. Am menționat ca acesta să fie de dimensiune mică pentru a-l putea lua cu tine și în avion, fiind cel mai important bagaj dintre toate. În cazul în care cel de cală ți se rătăcește, se mai întâmplă, acest rucsac îți va asigura „supraviețuirea”. UpsideDown_portofel
  4. Fă-ți curățenie în portofel: dă o raită prin portofel și eliberează-l de surplusul de cărți de vizită, biletele, marunțiș sau carduri. Rezumă-te la carduri acceptate internațional, un bilet cu 1-2 numere pe care să le apelezi în caz de urgență, actul de identitate și banii alocați călăoriei. Un portofel pe care îl consider foarte util este cel realizat din bannere reciclate de către cei de la UpsideDown.
  5. Pachețelul cu elemente ce țin de igienă este foarte important. Marii guru ai călătoritului recomandă eliminarea din bagaj a acestui compartiment, menționând că accesoriile pot fi achiziționate de la destinație. Dacă ajungem prin India, lucrurile se schimbă și vedem săpunul cu alți ochi… Părerea mea este că periuța de dinți, un tub mic de pastă de dinți, un săpun micuț și o forfecuță, nu ar trebui să lipsească din bagaj.Mountainwarehouse_ towel
  6. Să iau sau nu prosop? Răpunsul corect: să îți iei prosop și îți spun și de care! Unul special gâdit pentru cei care iau lumea la pas (ex: Mountain Warehouse). Nu cântărește mai mult de 25g, e realizat dintr-un material ce se usucă rapid și îți poți alege dimensiunea în funcție de preferință.
  7. Hainele. Selectarea hainelor este cea mai cruntă parte, însă cu răbdare se poate elabora o garderobă „funcțională”, doar din câteva piese. Totul stă în alegerea hainelor comode, din material natural (bumbac- pentru a nu prinde miros), care se usuca repede și care nu se șifonează la prima atingere. Indiferent că mergi într-o zonă cu climat cald sau rece, recomandarea este să te îmbraci în straturi (ex: tricou + bluză-polar + jachetă).
  8. Packing cubes sunt cele care ne pot ajuta la împachetarea hainelor într-un mod cât mai ordonat și compartimentat. Utilizarea acestor mici punguțe realizate din material textil (sau plastic) este recomandată atunci când avem de organizat conținutul unui rucsac, care prin definiție nu este foarte compartimentat. Sau pentru situațiile în care ne decidem să împărțim un troller cu o altă persoană.Eagle creek
  9. În caz că ai încălțăminte grea, spre exemplu bocanci de munte, poartă-i în picioare și împachetează cea mai ușoară pereche de papuci. Nu uita că șosetele de bumbac te vor scuti de răni sau de degete „murate”.
  10. Nu-ți umple bagajul cu hartă, busolă, glob etc. Lasă ghidurile Lonely Planet acasă, ia-ți CaptureUSEITrucsacul în spate și du-te la primul Tourist Info Point pe care îl vezi sau verifică dacă orașul are harta USE-IT, cu toate ponturile localnicilor pentru turiști ca tine. Solicită o hartă a orașului și have fun!

 

 

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Din când în când se  refugiază în tango.  Ultima ei provocare: să se apuce, mai serios, de yoga.

O mai găsiți pe desprecub și la cartepeluna.

 
Foto:   Find a photo, UpsideDown, Mountain Warehouse, Eagle Creek
Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Autostopul și tainele bucătăriei vegane
COP21 – to be or not to be
Ce inseamna vegetarian si cu ce se mananca?

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau