Bianca, Colaboratori, Retete
0

Băuturi fermentate de vară

Am fost într-adevăr prinsă în ultima vreme cu tot felul de treburi ce nu sufereau amânare, legate de grădină.

Nu o să va plictisesc prea mult cu povești despre răsadurile de roșii Purple Calabash sau Black Sea Man pe care am reușit rosii rasadsă le aduc până la momentul transplantării în grădină – să vedem ce o să urmeze și cum se vor adapta la noua lor viață! Nici despre mândria de a avea peste 50 de răsaduri din semnite românești de roșii Inimă de bou și roșii Grase primite de la Bucuresti – sunt oricum încă emoționată în legătură cu asta și aștept să le văd în siguranță, înflorite și priponite de țăruși. 

Am întrerupt însă orice activitate și m-am oprit să cobor din pod borcanul mare din sticlă, atunci când au înflorit salcâmii pe dealul Surii Mari.

Pentru că e vară, îmi face plăcere – cu toată durerea implicată de traversarea reliefului transilvănean -€“ să fac drumurile până la Sibiu, cu bicicleta. Ca o paranteză, mă întreb de fiecare dată când urc un deal, dacă Blaga o ardea cu bicicleta pe aici, pe vremea în care teoretiza ideea spațiului ăstuia ‚ondulat’. Pare puțin probabil. Dincolo de astfel de gânduri, senzația trecerii cu bicicleta pe lângă pâlcurile de salcâmi înfloriți e dincolo de cuvinte – o experiență legată strict de olfactiv.

M-am oprit, evident, și am cules o plasă de flori de salcâm, pe care le-am pus la uscat, pe foi de hârtie, în pod. La iarnă, o să mă bucur să le redescopăr în cana de ceai, cu siguranță.

Înainte să le pun la uscat, am păstrat din ele vreo zece, pentru salcâmată-socată pe care o plănuisem atunci când am găsit două flori de soc timpuriu deschise, într-o grădină din Sibiu.

Socata ziua 1 – ziua 3

socata ziua 1- ziua 3

Dacă nu ați mai făcut socată până acum, cred că e o experiență de încercat. Am făcut de câteva ori și când locuiam în București, deși nu am fost prea mulțumită de rezultat. Anul trecut însă, am pus la fermentat borcan după borcan, cât a stat socul înflorit. Socată e una din băuturile cele mai apreciate vara, pe aici. E simplu de făcut și cu adevărat răcoritoare. În plus, fiind o băutură fermentată, e foarte sănătoasă pentru organism. Dacă sunteți curioși să vedeți de ce, găsiți tot felul de explicații extinse aici.

Mie îmi place să o văd cum se transformă în fiecare zi și mă minunez de fiecare dată când îmi iese așa cum îmi doresc, acidulată și lipsită de amăreală, așa cum o făcea bunica mea, pe vremuri. Dacă sunteți curioși, faceți o încercare cu un borcan de 2l, pentru început. Și fiți răbdători. Tot ce ai de făcut în prepararea socatei este să aștepți să fie gata, înainte de a o trage în sticle pentru etapa de fermentare finală, la frigider.

Rețeta pe care o folosesc e cea de pe Ierburi Uitate – deși, folosesc zahăr atunci când nu am miere la îndemână. Dacă v-am făcut curioși, găsiți online multe idei despre de băuturi fermentate, ca limonada sau trandafirata asta, care sigur vă va face cu ochiul, la un moment dat. Să aveți inițiativă și puțin curaj, ca pentru orice început!

spatiul ondulat

Bianca s-a mutat departe de oraș și își petrece timpul hoinărind pe dealuri, împreună cu Kira, dogul german. Când nu e prea ocupată cu grădinăritul, îi place să gătească și să tricoteze.

Photo Credits: Bianca

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
7 – cifra magică pentru detoxifiere
Ce inseamna vegetarian si cu ce se mananca?
Cum să reciclezi hainele într-un mod cât mai… sociabil

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau