Bianca, Colaboratori, Pentru suflet
0

Bordeaux – vinul cel mai cunoscut al Franței

Bordeaux – vinul cel mai cunoscut al Franței

După ce am părăsit Chateauneuf du Pape, ne-am îndreptat spre Bordeaux. Am trecut încet munții, pe drumuri puțin circulate. Am traversat două parcuri naționale și am văzut apeducte romane ce își întindeau arcadele vechi între versanți. Am mâncat mure, am respirat aerul rece de munte, care mi-a lipsit puțin, și, după 2 zile, am ajuns undeva în sudul regiunii, pe malul râului Garonne.

La prima vedere, Bordeauxul a părut primitor. Tabără în care am poposit era plină de oameni și, mai ales, de căței, foarte prietenoși. Părea că suntem acolo unde trebuia să fim. În curând însă, vremea a început să fie neprietenoasă, în tandem cu atitudinea unora dintre localnici și a autorităților din Barsac – satul în care poposisem. Așa am ajuns să vizităm și satul vecin – Cadillac și, ulterior, Loupiac, Podensac, Preignac, Langon, Bommes, Sauternes.

Pe scurt, Bordeaux nu e cea mai prietenoasă regiune cu cei care îi culeg strugurii, an de an. Lucrurile sunt binecunoscute de primarii de aici, de jurnaliștii care documentează reportaje despre această situație și de celebrele domenii ce produc vinurile de Bordeaux, însă nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru nimic. Cam așa, ca pe la noi, prin România.

Vremea a fost neplăcută, timp de mai bine de o săptămâna, cât am stat aici. A plouat câte puțin în fiecare zi. Apusurile de soare, însă …minunate.

Strugurii pe care îi culegem sunt în totalitate acoperiți de un mucegai nobil care se dezvoltă în această zonă – culegem doar ‘le raisin pourri’. Nici nu mă surprinde. Vremea este atât de umedă, zi și noapte, că vița de vie e și ea acoperită de un mușchi gros, verde și des.

Vinurile de aici sunt cel mai scump vândute vinuri, din întreaga lume.

sume fabuloase sunt date pentru unele sticle de colecție, produse și îmbuteliate aici! – îmi povestește un francez, mai în vârstă, care a cules struguri toată viața lui.

îl intreb dacă vinul e într-adevăr bun; l-a gustat cineva de pe aici?

îmi spune că a găsit o sticlă în pivnița tatălui său, și el ‘vendangeur’ de o viață. A băut-o. Era bun.

Câteva zile, cât am cules aici, ne-am plimbat de pe un câmp pe altul, dintr-un sat într-altul, dintr-o parte în cealaltă a Garonnului. Cei doi șefi de echipă, ce strigă catalogul dimineața și seara, sunt calmi și foarte prost organizați. ’Patron’, un tip pe care l-am văzut o singură dată, nu asigură angajaților săi nimic. Nici măcar un loc de campare..

O să mă repet acum.

Vinurile de aici sunt cel mai scump vândute vinuri, din întreaga lume..

Bianca s-a mutat departe de oraș și își petrece timpul hoinărind pe dealuri, împreună cu Kira, dogul german. Când nu e prea ocupată cu grădinăritul, îi place să gătească și să tricoteze.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
O pufoșenie de terapie
Războiul meu tăcut cu depresia
Nuci în miere și un scăunel roșu

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau