Din Laborator Adunate
0

Burnout-Epuizare Fizică și Psihică.

 

”Burnout„ este denumirea folosită pe plan internațional pentru a descrie starea de epuizare mentală dar și fizică. Acest sindrom este din ce în ce mai răspândit și apare în plan profesional dar și personal. Nu există date exacte care să descrie amploarea acestui sindrom, deoarece variază de la persoană la persoană.

Uneori apare din cauza epuizării la locul de muncă, în urma lipsei de somn sau a problemelor pesonale. În Austria, mai mult de 80% a populației cu vârsta de peste 14 ani suferă de stres sau de tulburări ale somnului.

Acest sindrom nu se face niciodată simțit de pe o zi pe alta – simptomele apar pe parcursul unei perioade mai îndelungate -de la căteva luni, la ani uneori- grav este faptul că, sunt alimentate de anumiți factori externi și chiar se pot agrava pe fondul stresului. Dacă persoanele afectate de asemenea simptome,care se fac simțite de-a lungul unei perioade îndelungate, nu se tratatează, atunci vor suferi, mai devreme sau mai tărziu, de epuizarea mentală. Această „cădere” are loc încet și devine inevitabilă, dacă nu reușim să combatem efectele negative.

Simptomele sunt diferite – tulburări ale somnului, transpirație în exces, atacuri de panică, somnolență, depresie, greutate în a se adapta în cadrul unui grup social, hipersensibilitate (nu mai putem suporta zgomotul, volumul ridicat, muzica), epuizare emoțională etc..

 

yoga-can-help-you-find-inner-happiness

La fel de diversificați sunt și factorii declanșatori – trebuie specificat faptul că, epuizarea apare mai tot timpul în urma stresului excesiv- apare în urma dificultăților din plan profesional, personal, social… Stresul este prezent în toate activitățile pe care le desfășurăm, mai ales dacă se transformă din niște sarcini simple, în adevărate provocări. În acest caz, combaterea stresului devine o problemă majoră, deoerece avem de rezolvat foarte multe sarcini, astfel încăt devine practic imposibil să reușim să ne relaxăm pentru a scăpa de aceste simptome.

Schimbarea stilului de viață pentru a putea combate epuizarea.

Andreas Rainer, un instructor de Yoga din Viena, a suferit o perioadă de stres și de epuizare (emoțională și mentală). Momentan este fondatorul și directorul institutului de Yoga din Austria,pe care îl conduce împreună cu soția lui, Katharina. Timp de zece ani a lucrat ca arhitect dar, în urma stresului acumulat, a decis să își schimbe viața și să se ocupe de lucrurile importante.

În anul 2007 a pus baza afacerii sale, iar un an mai tărziu a devenit consultant și a început sa ajute alți oameni să înceapă diverse afaceri.

Cursurile de la insitutul lui Andreas pot fi urmate de toate persoanele, în funcție de nevoi. La fel de căutate și apreciate sunt seminariile din cadrul acestui institut- ca de ex. seminarele “Marketing pentru profesioniștii din domeniul sănătății”, “Diversitate în Management”, “Antrenor pentru educația reciprocă a adulților”.

Yoga pentru gravide

În cadrul acestui curs, femeile gravide sunt încurajate pentru a putea face față nașterii. Andreas și Katharina au și ei două fete. Katharina a făcut în timpul sarcinii exerciții de Yoga iar acest lucru a ajutat extrem de mult, deoarece a avut o sarcină fără prea mari probleme, iar nașterea nu a prezentat dificultăți.

 

 woman-yoga

 

Stil de viață plin de energie

Chiar dacă muncesc foarte mult, cei doi nu prezintă urme de stres sau de epuizare, deoarece iubesc ceea ce fac și nu se simt suprasolicitați – iar tocmai acest lucru este ceva ce foarte multă lume își dorește. Muncă de arhitect era extrem de solicitantă și trebuia să fie la birou în jur de 60- 80 de ore pe săptămînă. Era un loc de muncă care îi plăcea extrem de mult, dar totuși ajungea să se simtă „închis„ în lumea altcuiva și nu avea libertatea de a face lucrurile pe care și le dorea, deoarece trebuia să se conformeze dorințelor superiorilor.

Orice schimbare este grea, dar trebuie urmată cu mult efort pentru a a ne putea schimba viața. Andreas este mulțumit de calea pe care a decis să o aleagă și trăiește mult mai relaxat. Important pentru el este să ajute oamenii să iși schimbe modul de viață prin cursurile sale de Yoga.  Oricine este interesat, se poate prezenta la astfel de cursuri indiferent de probleme sau de cadrul social din care provine. Cei doi au reușit să construiască un loc, unde persoanele se pot destinde și pot uita de stresul la care sunt supuși în fiecare zi.

Un proverb filozof spune: “Urmează o cale sau o profesie pe care să o poți iubi, astfel încăt să nu simți că trebuie să muncești în fiecare zi”. Persoanele care pot spune acest lucru sunt norocoase. Pentru a putea scăpa de stres trebuie, prima dată, să ne schimbăm modul de a trăi dar și de a gândi. La fel de important este să ne conturăm prioritățile, să renunțăm la obiceiurile care ne îngreunează psihic și emoțional. Este indicat să renunțăm la cuvântul „trebuie” deoarece nu suntem obligați să facem lucruri care ne disturbă mintea și viața.

 

 

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Probioticele
7 – cifra magică pentru detoxifiere
Vitamine pentru sănătatea ochilor – căile prin care ne putem îmbunătăți vederea!

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau