Colaboratori, Pentru suflet, Smaranda
0

Când vremea… şi vremurile se schimbă

Pe când eram elevă, la şcoală, am aflat că românul trăieşte ȋn armonie cu natura, cu anotimpurile. Şi, prin extrapolare, m-am gândit că situaţia este valabilă pentru toţi oamenii de pe planetă… Cumva, ȋn copilărie, iarna era iarnă, vara era vară, ambele fiind frumos legate de primăvară şi de toamnă.

Acum am ajuns să trăim ȋntr-o perioadă ȋn care schimbările climatice au modificat mult faţa anotimpurilor şi ne-au adus ȋn ipostaza ȋn care, ȋn timp ce ȋn unele părţi ale lumii conceptul de patru anotimpuri se transformă, ȋncet dar sigur, ȋn două anotimpuri, altele fac faţă cu greu unor extreme climatice, cum ar fi „Snowzilla”, viscolul extrem din SUA, ploile care au făcut ravagii ȋn Marea Britanie sau seceta care a pus stăpânire pe alte zone ale lumii, vinovatul fiind, pare-se, actualul El Nino.

 

Dupa Ureche_ urs polar

Ȋn timp ce politicienii şi oamenii de ştiinţă din toate ţările s-au ȋntrunit pentru a discuta despre schimbările climatice, o parte a regnului animal este pusă ȋn situaţia de a ȋnvăţa, o dată ȋn plus, să se adapteze.

Selecţia naturală  este pe cale să-şi spună, din nou, cuvântul, multe specii de animale, ȋn special cele din zonele arctice, fiind afectate de ȋncălzirea globală.

Cercetătorii care studiază flora şi fauna din zona Arcticii au arătat, recent, că urşii polari riscă să moară de foame şi că formele de viaţă marine sunt şi ele afectate de aceleaşi schimbări climatice. Mai mult, un studiu al BBC arată că pinguinii regali din Antarctica au dificultăţi ȋn a­-şi găsi zone propice pentru ȋmperechere şi reproducere, tocmai din cauza aceloraşi schimbări climatice. La rândul lor, recifele de corali se află ȋntr-un echilibru instabil din cauza ȋncălzirii şi acidifierii apei oceanelor, iar enumerarea speciilor afectate poate continua mult şi bine. Trist este, ȋnsă, că principalul responsabil de aceste schimbări climatice este omul…

Dupa Ureche_Urs polar disparitie

Intervenţia noastră iraţională şi adeseori nejustificată asupra planetei şi ȋn special asupra oceanelor a pornit un vȋrtej de fapte şi repercusiuni care cu greu poate fi oprit. Cu greu spre aproape imposibil, dacă ar fi să ascultăm vocile unor oameni de ştiinţă care avertizează că acum ne aflăm ȋn ultimul ceas ȋn care mai putem face ceva pentru salvarea planetei şi pentru păstrarea unor resurse pentru generaţiile viitoare.

Dupa Ureche_schimbari climatice

Şi, dacă mulţi dintre autorii acestui dezastru par insensibili la auzul unor ştiri care vorbesc despre riscul ca unele specii de animale să dispară, ȋn timp, din cauza schimbărilor climatice, lucrurile par să se schimbe atunci când discutăm concret despre soarta oamenilor.

Pentru că, se ştie, şi viaţa noastră este afectată direct, de aceste schimbări climatice.

Şi nu mă refer aici doar la extremele climatice pomenite în introducerea articolului sau la riscul ca rezervele noastre de hrană să fie afectate prin dispariţia unor specii de animale, ci la faptul că multe zone de uscat devin nelocuibile (fie din cauza avansării deşertului, fie din cauza eroziunii care duce la dispariţia a sute de locuinţe ȋn California.

Mai mult, se pare că şi unele virusuri care ameninţă omenirea suferă transformări din cauza schimbărilor climatice, ceea ce ȋnseamnă că  riscul de a contacta unele boli grave creşte. Un ultim semnal de alarmă este cel referitor la virusul Zika, a cărui răspândire ar putea fi ȋn strânsă legătură cu ȋncălzirea globală.

Dupa Ureche_schimbari climatice

Un lucru este cert ȋn toată această poveste a schimbărilor climatice: acestea sunt reale şi, din păcate, afectează ȋntreaga planetă. O planetă aflată ȋn primejdie şi a cărei salvare depinde doar de noi şi de măsurile luate (şi respectate!) de toate guvernele lumii.

Aşa, ca o concluzie, ȋmi vine ȋn minte titlul unui film din ’96– „Din viaţă scapă cine poate”. Cam aşa stă treaba şi cu ȋncălzirea globală….. scapă cine poate sau cine ȋnvaţă să se adapteze…

 

 

Smaranda Marcu – de formatie profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumatate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 carți simultan (în functie de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Andrei Palamariu – Primul Health Manager într-o companie românească
Bună, eu sunt…
Timişoara, la mulți ani!

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau