Colaboratori, Din Laborator Adunate
0

Capsule cu gelatină v.s. cu celuloză

Când vine vorba de capsula compusă din gelatină, trebuie să subliniem faptul că este de proveniența animală.  Gelatina are o mare lipsă în aminoacizi (Tryptophan) și de aceea nu se poate considera a fi o proteină completă. Gelatina este transparentă și are un gust neutru.  

Nucleul gelatinei este colagenul hidrolizat, care își are originea în țesutul provenit de la porci, bovine și alte animale. Gelatina este extrem de sensibilă la temperatură, iar la 50 °C devine fluidă.
În Europa, gelatina care este folosită în industria alimentară este extrasă la o cotă de peste 50% din țesuturile  diverselor rase porcine, iar pentru procesul de fabricație se folosesc oasele și pielea.

În prima fază a producției, oasele și pielea sunt supuse procesului hidrolitic,unde are loc o fisurare a legăturilor peptidice, care duc la fluidizarea colagenului, proces în urma căruia se poate face extracția acestuia. La final se face un tratament cu acid sau se poate recurge la tratarea simplă a materialului. La primul tratament se folosește sulf și acid clorhidric, iar la cel simplu var și amoniac.

gelatina

De zeci de ani gelatina este folosită în industria alimentară pentru fabricarea următoarelor produse:

  • Alimente de bază – stabilizator, agent de îngroșare pentru iaurt, marmeladă, margarină, produse cu valoare calorică scăzută, dulciuri (jeleu, bomboane de ciocolată), smântâna bătută, sucuri, bere etc.
  • Cosmetică – rujuri, creme pentru față, loțiuni pentru piele, produse de îngrijire a părului.

Gelatina este folosită de în multe domenii. Este folosită la fabricarea viorilor, în  fotografie dar mai ales în domeniul  farmaceutic.
De ani de zile se folosește gelatină în fabricarea capsulelor. Capsulă se completează cu tratamentul medicinal, se introduce în cavitatea bucală, unde gelatină se topește iar tratamentul este distribuit în tot corpul.

YV sonne buton RO

Cu toate că gelatina poate fi folosită într-o mare măsură în diverse domenii,utilizarea acesteia a început să fie criticată de mulți. În urma scandalului BSE, când multă lume s-a îmbolnăvit în urma folosirii alimentelor povenite de la bovine, mulți au început să evite utilizarea gelatinei.
FDA(Asociația Alimentelor și Produselor Farmaceutice) monitorizeaza de mult timp legătură dintre gelatină și transmiterea anumitor boli de origine animală prin carnea de bovine. De aceea gelatină nu poate fi folosită pentru produsele vegetale.

Tot mai mulți producători au ales să folosească produse care pot înlocui gelatina. Capsule care nu conțin gelatină pot fi fabricate din hidroxipropilmetilceluloza( HPMC). Metilceluloză a fost substituită cu un oxid de propilenă.  HPMC este un substitut extraordinar pentru gluten. Studiile clinice au arătat că înlocuirea glutenului are un afect pozitiv asupra colesterolului dar și alte beneficii.

Pentru utilizarea în scopuri alimentare și farmaceutice, fabricarea trebuie să îndeplinească anumite criterii. Fabricarea capsulelor pe bază de celuloză este mult mai scumpă decât cea a capsulelor din gelatină.

poza 2

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Pielea uscată
Chutney de roșii verzi
From Sweden with love – Gabi

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau