Smaranda
0

Cărțile senzoriale – un univers colorat și plin de surprize pentru cei mici

Sunt preferatele celor mici: frumoase, colorate și, în primul rând, educative. Vorbim despre cărticelele senzoriale, un instrument de joacă și de lucru deosebit, care ajută copiii să se dezvolte armonios. Alături de noi, Bianca Potyesz, psihoterapeut , creatoare de cărți senzoriale și fondatoarea Atelierelor pentru copii şi părinţi Licurici.

Ce înseamnă o carte senzorială şi care este rolul ei în dezvoltarea unui copil de vârstă mică?

Cartea senzoriala este acel “obiect educativ”, sub forma unei cărticele, care poate fi răsfoita, realizată din materiale de diverse texturi, prin utilizarea căreia copilul dobândeşte abilităţi motrice fine, îşi dezvoltă gândirea logică, creativitatea, învaţă culorile, elemente ale naturii şi multe alte lucruri prin joacă.

O carte senzorială conţine, în fiecare pagină a sa, una sau mai multe activităţi. Activităţile pot conţine fermoare, capse, scai, incastrele, nasturi, şireturi, sfoară, cârlige de lemn, tot felul de materiale care să ajute la formarea sau dezvoltarea motricității fine.

Care este, în principiu, vârsta destinatarilor acestor cărţi senzoriale?

Cărţile se adresează în principal copiilor cu vârsta de 8 luni până la 6 anişori. Este perioada în care jocul este principala activitate, când personajele de poveste prind viaţă, când imaginarul este folosit la potenţial maxim. Copilaşii adoră să se joace, să descopere fiecare activitate prin răsfoirea unei astfel de cărţi.

Cât durează crearea unei cărţi senzoriale şi în ce constă procesul de realizare?

Fiecare carte realizată este unică! În primul rând, totul se realizează manual. Apoi, chiar dacă activităţile sunt asemănătoare, culorile materialelor, modul de aşezare în pagina, ordinea paginilor în carte, multe alte detalii alese de către părinte sau recomandate de mine, fac să fie unică!

De la momentul preluării comenzii, până la realizarea unei cărticele, sunt parcurse multe etape. Primul pas în realizarea unei cărţi după stabilirea paginilor, este croirea acestora. Apoi, cartea este cusută. După cusutul ei, urmează accesorizarea. O carte format mic poate dura 5-10 zile ca timp de realizare, una format A4, poate dura şi 10-15…

Cu cât activităţile sunt mai complexe, cu atât perioada de execuţie este mai mare. În plus, fiecare carte are un minim de 10 pagini de start, la care se pot adăuga sumpliementar câte mai doreşte clientul.

Care este sursa ta de inspiraţie în realizarea acestor cărţi?

Sursa mea de inspiraţie sunt copiii în primul rând. Şi când spun asta, mă gândesc la ce ar place unui copil să facă cu o astfel de carte, care va fi finalitatea realizării fiecărei activităţi, ce abilităţi va dobândi prin învăţare şi cât de mult se va juca.

De foarte multe ori, mă ajută enorm feedback-ul părinţilor visavis de ceea ce place sau nu puiului pentru care se va face cartea. Părinţii îşi cunosc cel mai bine copilul. Şi dacă eu aflu aceste detalii, atunci cartea prinde contur încă din etapa de comandă.

Şi iubesc să văd bucuria din glasul părinţilor care deja îşi imaginează cum se va juca copilul sau ei împreună cu puiul. De multe ori, prima “răsfoială” aparţine părinţilor. 🙂 E momentul lor cu cartea! Normal că apoi o dau copiilor… dar, fiind deja testată, vor şti cum să se joace împreună.

Îţi aminteşti prima carte senzorială realizată? Cum arăta?

Wowwwwwww! 😉 Da, îmi aduc perfect aminte cum a luat naştere prima carte.

Prima carte făcută de mine a fost de fapt o “provocare” din partea mămicilor de la “Atelierele pentru copii şi părinţi Licurici“.Mi s-a spus să fac eu o carte, că apoi vor încerca şi ele. Eu am făcut cartea, mămicile nu au mai făcut-o pe a lor, în schimb am început să primesc comenzi…cu duiumul!

Chiar dacă la acel moment cărţile mele nu arătau ca şi azi, să ştii că sunt mândră de ele. Având în vedere că sunt psiholog, nu am făcut niciun curs de croitorie, zic eu că mă descurc bine cu foarfeca.

De la prima carte până în prezent, s-au schimbat în totalitate materialele folosite, accesoriile, astfel încât am ajuns să îmi produc chiar eu materialul, să fiu sigură că este calitatea dorită. Cărţile sunt înregistrate sub brandul “Licurici by Bianca Potyesz” la OSIM, începând cu luna octombrie a anului trecut.

Ce fel de materiale foloseşti într-o carte senzorială? Diferă ele în funcţie de vârsta copilului?

Materialul de bază folosit este fetrul de diverse grosimi sau culori. Lui i se adaugă alte materiale folosite în funcţie de activităţile din carte, de la tul, sfoară, mătase, bumbac, paiete, până la lemn, scai, fermoar sau nasture.

Da, cărţile cuprind activităţi specifice vârstei copilului dar au la bază şi principii din educaţia Montessori care spune că un copil va face mereu mai mult decât vârsta sa, iar adultul poate să îi fie ghid în noile sale descoperiri. Drept urmare, fiecare carte are activităţi de la simple, la complexe.

Cartea nu este făcută pentru 8 luni ale puiului şi apoi o punem bine. Dimpotrivă, puiul se va juca cu ea şi la 1 an şi la 2 ani… Pe lângă acest aspect, cărţile pot fi oricând îmbogăţite cu pagini noi, care se adaugă foarte uşor!

Cât de utile sunt cărţile senzoriale pentru dezvoltarea emoţională şi cognitivă a unui copil?

Cartea senzoriala este ca şi o carte de poveşti. Pentru că fiecare activitate poate fi transpusă într-o povestioară cu morală. Este o carte care va fi “lecturată” de copil împreună cu părintele, dar cu care se şi poate juca, astfel încât ajută la dezvoltarea și îmbogățirea limbajului, imaginației, oferă un moment de relaxare (atât copilului, cât şi părintelui) şi ajută copilul să combată stresul.

Copilul învaţa despre sine şi despre lume, învaţa schema corporală, dezvoltă viața afectivă a copilului (îl ajută să aibă acces la sentimente și trăiri specifice personajelor și să le transpună în viața de zi cu zi).

Am citit despre rolul acestor cărticele în dezvoltarea copiilor cu autism sau a celor cu unele tulburări comportamentale. Ne poţi spune câteva cuvinte despre aceste aspecte?

Da, este foarte adevărat că astfel de cărţi sunt folosite în terapiile complementare ale copiilor cu autism sau a celor cu tulburări de comportament. Cartea se personalizează în funcţie de problemele sesizate şi de abilităţile ce trebuie învăţate sau recuperate.

Este o muncă frumoasă, care se face de obicei împreună cu părintele şi terapeutul copilului, care cunosc cel mai bine puiul. În link-ul de mai jos puteţi vedea chiar un model de carte realizat cu un astfel de scop terapeutic.

Cărţile senzoriale pot fi personalizate în funcţie de nevoile/dorinţele fiecărui copil în parte?

În principal cartea se personalizează cu ajutorul părintelui, dar acolo unde vârsta permite deja (peste 2-3 anişori), participa şi copilaşul. Se uita la poze şi alege exact acea activitate care “îi face cu ochiul” sau mămica îmi spune ce fel de copil este, ce iubeşte să facă şi în funcţie de asta, alegem activităţile potrivite.

Poate fi implicat şi copilul în realizarea unor cărţi senzoriale? De exemplu, ateliere de realizare a unor astfel de cărticele….

Având în vedere că ceea ce realizez eu este în totalitate cusut, este mai greu să pot face un atelier în care copilaşii să îşi facă propria carte. Ar fi destul de greu şi pentru părinţi, luând în calcul că o carte durează în medie între 5-10 zile să o faci de la copertă, la ultima pagină.

Dar există proiecte viitoare care iau în calcul posibilitatea de realizare de “pagina activitate senzorială” care apoi oate fi inclusă într-o carte!

Unde te pot găsi părinţii care doresc cărţi senzoriale pentru copiii lor?

Grupul unde pot vedea cărţile lucrate şi predate copilaşilor până în prezent se numeşte “Cărticele senzoriale by Licurici“. Aici se discută toate detaliile lansării unei comenzi. Vă aştept cu mult drag să descoperim cum să ne jucăm împreună cu puiul!

Smaranda Marcu

Foto: arhiva Bianca Potyesz

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Verdeeeeeeee!
Red passion: căpşuni cu rubarbă şi căpşuni cu ciocolată
Dieta sau stil de viaţă?

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau