Bianca, Colaboratori, Pentru suflet
0

Cassis – drumul vinului întâlnește marea

drumul vinului

Toți cei care fac autostopul prin Europa cad de acord când vine vorba de Franța.

Într-adevăr, după ce am traversat Ungaria, Austria și Elveția, am aflat și noi cât de simplu e să călătorești aici cu autostopul. Chiar dacă nu opresc, oamenii îți răspund, fiecare în felul său și interacțiunea asta te mobilizează cumva. Dincolo de semne și zâmbete, simți că ești privit cu înțelegere și empatie – și fiecare încearcă să te ajute cumva. Spre exemplu, am primit,pe drum, o bucată de carton plastifiat, ușor de refolosit, de la un autostopist sexagenar(!) cu care ne-am intersectat pe lângă Valence. Apoi am acceptat apoi sfaturi prețioase de la o fată care făcea autostopul între porțile ce marchează punctul de începere al autostrăzii, acolo unde plătești ca să treci, și iată-ne în Cassis.

Fata care ne-a luat de pe autostradă nu s-a lăsat intimidată de străzile înguste și întortocheate ale orașului. S-a abătut de la drumul său, a cerut indicații unor agenți de circulație ce se zbăteau să deblocheze centrul extrem de turistic și, mai ales, aglomerat al orașului și ne-a dus până în față porții.

Așa începe primul sezon de ‘vendangeur’ pentru mine. Pe malul mării, în curtea unui palat ‘venețian’, la doar două minute de una din multele plaje ale acestei mici stațiuni de pe malul Mediteranei.

Strugurii sunt culeși dimineața. Cu cât sunt mai ‘fresh’, cu atât mai bine. La 12 ne oprim din cules. Facem o baie în mare și adormim pe pietrele încălzite de soare. în zilele libere, lenevim sau facem mici drumeții în parcul național ce înconjoară practic orașul. Les Calanques du Cassis, Route des Crêtes, La Gineste. Așa ajungem să descoperim plajele ascunse între ‘calanques’ și priveliștile fantastice pe care National Geographic le menționează.

Mă fascinează plantele de aici. Pretutindeni dai peste smochini și leandrii înfloriți. Versanții sunt acoperiți de tufe dese de rozmarin și cimbru mediteranean, din care culegem câteva crenguțe și facem un ceai foarte aromat. Prin vie, feniculul sălbatic crește în voie, surprinzându-te uneori cu aroma sa puternică. Văd pentru prima oară plantele uriașe de agave și tipurile de stejar specifice zonei mediteraneene. Strâng ghinde mai ceva ca o veveriță.

Vizităm Marsilia, Nice, Aix-en-Provence, La Ciotat si după trei săptămâni, în care nu ne e clar dacă suntem turiști sau ‘vendangeuri’, părăsim Cassisul cu plajele sale, lăsăm în urmă oamenii foarte primitori din Clos Sainte Magdalene și ne îndreptăm spre Chateauneuf du Pape.

 

[huge_it_gallery id=”2″]

Bianca s-a mutat departe de oraș și își petrece timpul hoinărind pe dealuri, împreună cu Kira, dogul german. Când nu e prea ocupată cu grădinăritul, îi place să gătească și să tricoteze.

Foto credit: BlackBird
Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Scorțișoara de sezon
Bujorata
Trandafirata și bujorata – experimente roz, pe caniculă
O propunere slow pentru era fast

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau