Colaboratori, Giorgia, Pentru suflet
0

Castane coapte și legende de toamnă

Castane coapte și legende de toamnă

Mulți sunt cei care așteaptă toamna cu sufletul la gură. Poate pentru că plouă mai mult și putem sta sub păturică mai des, poate pentru că orice alee se transformă într-un covor crocant de frunze colorate sau pentru că prin piață apar fructele și legumele de toamnă.

Legenda spune că Tatăl Anotimpurilor are 4 fiice, iar Toamna este una dintre ele, fiind cândva o fată voioasă și însorită. Într-o zi, aceasta a zărit frumusețea Soarelui și a decis că dorește să fie cel mai frumos anotimp, mai frumos decât astrul. Fătuca-Toamnă a încercat să fure Soarele și să îl ascundă în hăul unei peșteri. Întreaga natura a aflat gândul Toamnei și i-a încurcat planurile. Mânios, Soarele a pedepsit Toamna în așa fel încât anotimpul său să fie cel mai posomorât: odată cu venirea lunii septembrie Soarele își întoarce fața, lăsând Toamna posomorâtă și răcoroasă să vină peste natura, singura bucurie a anotimpului fiind roadele bogate. Tristețea și melancolia resimțită în acest sezon sunt de fapt regretele fetei nechibzuite care a adus dezechilibrul în natură și a mâniat Soarele.

Frumoasă poveste, nu-i așa? Este și mai frumoasă atunci când te gândești la roadele toamnei, mai ales la acele mici sfere distornsioate pe care calci atunci când mergi prin parc sau cu care jucai fotbal în drum spre școală. Trebuie să recunosc că am o slăbiciune pentru castanele coapte! Da, mai sus vorbeam despre castanele cu coaja lor tare și roșcată pe care le găsești peste tot prin parcuri odată cu venirea lunii octombrie.

Pentru mine acestea au rămas un simbol al copilăriei, însă ele sunt asociate cu sănătate și forță, căci sunt sărace în grăsimi, bogate în amidon și conținutul lor dulce-sfărâmicios conține, țineți-vă bine: calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu, vitamina C, antioxidanți și sunt bogate în fibre și fitonutrienți. Indiferent dacă le servești coapte la cuptor sau fierte, tot vei beneficia de vitamina B6 pe care conținutul acestora o oferă.

toamna

Îmi aduc aminte exact când am mâncat pentru prima oară castane prăjite. Aveam 6 ani. Eram obișnuită cu cele fierte, însă prăjite nu gustasem niciodată. Am fost atât de încântată de gustul lor, încât am mâncat mai mult decât am putut duce! Însă stând cu tanti Mimi (vecina de la doi) lângă cuptor și uitându-mă la cum se umflă castanele în cuptor, am aflat legenda castanului. Aceasta spune așa: că un copil sărac pe nume Castan, de prin zona Dobrogei, muncea de dimineața până seara pentru a câștiga bani, haine sau mâncare, neacceptând pomana celor din jur. Adesea se adăpostea sub copacul din curtea casei și îi povestea acestuia nefericirile sale. Copilul avea doar mamă, iar în ziua în care aceasta s-a stins, copilul s-a refugiat sub copac și a plâns pierderea știind că nu are bani nici măcar pentru o lumânare. Copacul fiind înduioșat de durerea copilului a înflorit peste noapte, iar roadele acestuia au adus copilului multă bucurie. Castan a început să vândă în sat roadele copacului și a devenit un negustor cunoscut datorită efectelor pozitive pe care castanele le aveau asupra sănătății sătenilor.

Rodeam castanele cu ochii bulbucați, ațintiți la tanti Mimi care printre povești mai întorcea și castanele în cuptor să nu se ardă. Atunci am aflat că pentru a nu pocni asemenea popcornului în microunde, castanele trebuie crestate înainte de a le băga în cuptor și acolo le lași cam 20 de minute până îți termini cafeluța de la ora 5. Ajunsesem să rod 100 de castane, nu mă lăsam dusă, așa că am mai primit o legendă în dar: povestea castanului celor 100 de cai. Căldură, miros de coajă arsă, zgomot de ploaie în fundal și tanti Mimi povestindu-mi (și gesticulând cu degete negre) legenda italiană. Se spune că frumoasa Regina Ecaterina de Aragon s-a adăpostit sub un castan uriaș împreună cu întreaga sa oaste, în încercarea de a fugi de o furtună foarte puternică. Se spune că dacă acest copac imens nu ar fi existat, viața reginei și a oștenilor nu ar fi putut fi salvată, de aici și numele Castanul celor 100 de cai”. Eram fascinată de poveștile ce învăluie acest arbore, iar uimirea mea a atins cote maxime atunci când am aflat că acest castan chiar există în Catania, Italia. Îmi imaginam că sunt o prințesă care se adăpostește sub coroana sa bogată în timp ce fuge de oastea regelui căreia i-a fost hărăzită împotriva voinței sale… și așa am adormit și m-am trezit în pat, la mine în cameră, cu un bol imens de castane coapte pe noptieră.

Cel mai probabil tatăl meu m-a purtat pe brațe un etaj. Ce poți cere de la un copil de 6 ani plecat în lume la vecina de la doi? Tot ce pot spune este că acel bol a făcut minuni: mama mi-a povestit cum se spăla pe păr cu apă de frunze de castan când era tânără. Fierbea frunzele și cu apa maronie se spăla pe păr, știind de la bătrâni că acesta va avea luciu și va rămâne fir puternic. De la tata am aflat că bătrânii din sat încurajau tinerii lipsiți de energie și vlagă să umble cu 4-5 castane în fiecare buzunar pentru a-și trage energia din aceste roade puternice. Ideea era ca în fiecare săptămâna aceștia să schimbe castanele vechi cu unele noi, de parcă schimbau bateriille uzate cu altele noi. Dar ce să faci? Dacă bătrânii așa spun, care flăcu îi va contrazice?

toamna

Acum, de când am crescut mare, am aflat alte legende legate de castane, iar cea care mi-a atras atenția este legată de faptul că aceste fructe îți dezvoltă imaginția și favorizează gândirea pozitivă. Da, sunt de acord că au acest efect în cazul în care sunt consumate împreună cu familia, prietenii sau chiar cu o tanti Mimi, căci e posibil ca întregul context să încurajeze râsul, glumele și chiar jocuri de imaginație.

Cred că fiecare legendă are locul și farmecul ei, însă e important să ne bucurăm de ele și să nu deducem din acestea alte fapte pe care să le transformăm în mituri urbane. Acest articol mi-a stârnit imaginația. Vă las, căci am poftă de piept de pui cu sos de vișine și garnitură de castane, cartofi dulci și morcovi. Cartea de bucate spune că e ușor de preparat… Gata, e timpul să îmi scriu propria legendă în farfurie!

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Din când în când se  refugiază în tango și dorește să se apuce, mai serios, de yoga. O mai găsiți pe desprecub și la cartepeluna. Ultima ei provocare: Nordic Walking Timișoara.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Flavonoidele sau grupa VIP a fitonutrienților
Proverbe. Pro. Verb… Puterea cuvântului
Inima e mai inteligentă decât creierul?

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau