Bianca, Colaboratori, Fitness & wellness, Stil de viață, Vegan
0

Ce este veganismul și stilul de viață Vegan?

Prima oară când am mâncat vegan o săptămâna întreagă, nici nu m-am gândit prea mult. Eram în munți, într-o tabără în care se mânca vegan și eu eram prea ocupată și impresionată de tot ceea ce se întâmpla în jurul meu, ca să mai am vreme să dau fuga până la magazin să îmi cumpăr o cutie de brânză topită.

Din vara aceea nici nu am mai prea mâncat carne. În parte, pentru că mâncarea din săptămâna aceea mi s-a părut suficient de interesantă și de gustoasă ca să nu mă plictisesc să o gătesc și să o mănânc, în parte pentru că mi-era mult mai comod și la îndemână să iau niște legume din grădină și să fac repede ceva. Sau, cum mi-a plăcut o vreme să zic: pentru că era mai ușor să spăl vasele, după masă – câteva săptămâni bune, după ce m-am mutat la țară-cât am săpat ca să îngropăm conducta de apă-am practicat spălatul vaselor la lighean, cu apă încălzită la soare.

RS banner 860x100 buton

mancare rapida de dovlecei din gradina

In vara asta, când am vizitat-o pe C., în satul vecin, am gustat niște carne de vițel, pentru că mama ei gătise tocăniță și era foarte mândră de sursa ei locală de carne, aflată chiar la ei în sat. Ieri, în cadrul unei adunări de țărani, am gustat o chiftea de porc, pentru că tot ce pregătise doamna Tincuta, arăta prea bine pentru a fi refuzat.
Stiu că prietenii mei vegani m-ar privii lung și bine când zic asta. Pentru că veganismul este o alegere personală și foarte pasionala, dincolo de toate motivele raționale de la bază. Veganismul nu este o dietă, ci un stil de viață. Născut din compasiune pentru animale, veganismul este deja o mișcare de mare amploare, în alte părți ale lumii, deși la noi, puțini sunt cei care înțeleg despre ce este vorba. La mine în sat, oamenii nici nu ar crede că așa ceva există sau ar eticheta drept nebunie acest stil de viață, dar asta este altă poveste, pe care o voi spune cu o altă ocazie.

Veganismul este un stil de viață ce exclude folosirea animalelor pentru mâncare, îmbrăcăminte sau orice alt scop.

Veganii consideră că animalele au drepturi depline, simt durere și frică atunci când sunt folosite drept hrană și nu trebuie tratate cu cruzime sau exploatate în vreun fel. Dincolo de carne, veganii nu consumă ouă, lapte sau miere, din aceste motive. O dietă vegana bine echilirata și minuțios documentată poate să asigure necesarul zilnic, scăzând în același timp riscurile asociate cu consumul de carne și alimente grase, ca infarctul miocardic, cancerul de colon, nivelul ridicat de clesterol din sânge.

peta

Sursele de calciu, fier, iod, vitamină B12 și D trebuie însă găsite în produse vegetale. Laptele de soia, de migdale sau de alune de pădure conține calciu. Verdeturile închise la culoare cum sunt spanacul, kale, chard sunt o sursă bună de fier-mai ales datorită conținutului ridicat de vitamina C, care ajută în absorbția lui. Dilemele legate de vitamina B12 sunt destul de greu de lămurit. B12 nu este produsă de animale, deși se găsește în produse animale. Uneori, o găsim și pe fructe și legume nu atât de bine spălate, pentru că B12 este produsă de bacterii. Poate că de aceea cea mai importantă sursă de B12 menționată este tempeh – o mâncare fermentată, specific indoneziană sau drojdia uscată, nutrițională. Iodul este ușor de găsit în sarea iodata, produs creat tocmai pentru a suplimenta dieta populației cu un element indispensabil organismului, care în mod obișnuit se găsește în lapte și ouă, dar mai ales în pește și fructe de mare. Pentru vitamina D, este important să stam mai mult în aer liber, atunci când este soare afară. Ca și în cazul iodului, alimentele fortificate cu vitamina D, se găsesc pe piață, destul de ușor. Puteți citi mai multe, aici.

RG quiy buton

sentimente de animale

Cei care aleg un stil de viață vegan, însă, sunt preocupați de lucruri ceva mai complexe decât propria alimentație. Printre acestea, drepturile animalelor, un mediu curat și o planetă sănătoasă. Stilul de viață vegan include folosirea unor produse de igienă ce nu au fost testate pe animale, a încălțămintei din materiale ce exclud pielea de animal sau părul de animal. Fără glicerină, lanolină, fără acid lactic sau carmin. Fără lână, mătase, cașmir sau angora. Fără blană, puf, pene, piele.

Care este ideologia ce stă la baza veganismului și cum reușește ea să își facă loc în lumea în care trăim, rămâne de văzut. Eu una, aș vrea să mai povestim despre asta, cel puțin încă o dată. Mai ales după ce vedeți documentarul recomandat, dacă nu cumva l-ați văzut deja.

Photo credits: Bianca, PETA

Bianca s-a mutat departe de oraș și își petrece timpul hoinărind pe dealuri, împreună cu Kira, dogul german. Când nu e prea ocupată cu grădinăritul, îi place să gătească și să tricoteze.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Războiul meu tăcut cu depresia
Mereu în mişcare
Cum crezi că va fi copilul tău ȋn viitor?

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau