Bianca, Colaboratori, Pentru suflet
0

Chateauneuf du Pape – culesul strugurilor

culesul strugurilor

Cu siguranță că v-ați gândit cel puțin o dată că v-ar plăcea să vizitați sudul Franței. Câmpurile de lavandă și nesfârșitele plantații de viță de vie compun un peisaj care, dincolo de frumusețea naturală de aici, te împinge la reverie și relaxare.

Insă viața de aici nu e așa cum o vezi în pliantele agențiilor de voiaj.

Acum e vremea culesului și toată lumea e pe câmp, muncind de zor. și când zic toată lumea, nu folosesc lejer expresia. Pe câmpurile ce se întind în stânga și în dreapta Rohnului, aproape de vărsarea sa în Marea Mediterană, ‘vendangeul’ adună tineri și bătrâni din toată Europa. ‘Porteur’ sau ‘coupeur’, patron sau angajat, toți străbat câmpul plantat poate de bunicii sau părinții lor, culegând struguri. E vremea culesului.

Nimic nu e mai important acum. Aici se trăiește din vin. Fiecare mic producător are pivnița lui, deschisă oricând pentru o degustare. Se culege în familie, dacă domeniul e mic, sau împreună cu 10-20 de angajați sezonieri, dacă domeniul are mai bine de 10 hectare.

Se cântă și se fac glume în cel puțin 3 limbi diferite. Pauzele sunt scurte și rândurile de viță, lungi. Peste toți și toate, ‘le mistral’ suflă cu nepăsare. La prânz se gătește internațional, într-un mix de vegetarian, vegan sau nu, plin de zumzet, în ‘cave’.

După pauza de prânz, rândurile nesfârșite sunt reluate în primire, de acolo de unde au fost lăsate. Se înfiripă conversații timide în franceză și aflăm că via pe care o culegem are 130 de ani și locul pe care e plantată da numele domeniului: Pignan. Strugurii aceștia fac vinul pe care familia Charvin îl apreciază cel mai mult – ‘cuvee special’.

Dacă ajungeți în Châteauneuf-du-Pape și vreți să știți povestea adevărată, dincolo de ceea ce arată pliantul agenției de turism, treceți pe la Frédéric.

[huge_it_gallery id=”3″]

Bianca s-a mutat departe de oraș și își petrece timpul hoinărind pe dealuri, împreună cu Kira, dogul german. Când nu e prea ocupată cu grădinăritul, îi place să gătească și să tricoteze.

Foto credit: BlackBird
Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Sănătate, culoare și gust bun – ziua portocalie
6 trucuri pentru a slabi sănătos
De la burnout la normalitate – cum a apărut și cum mi-am revenit

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau