Bianca, Colaboratori, Retete
0

Chutney de roșii verzi

Chutney de roșii verzi

Anul trecut a venit frigul înainte ca toate roșiile să se coacă complet.

Am avut, ca de obicei, destul de multe și mama făcuse deja bulion, după bunul plac. Părinții mei își cresc singuri roșiile, de ani buni și fac în fiecare an, câteva zeci de sticle de bulion sau suc de roșii. Răsadurile sunt de cele mai multe ori cumpărate din piață, de la un cunoscut sau primite de la cele două mătuși din generația bunicii mele, Lița Susana și Lița Veta, care în fiecare an își cresc propriile răsaduri, din sămânța păstrată de ele.

Chutney de roșii verzi

Roșiile verzi și semi-coapte, le-am adunat și am făcut din ele chutney de roșii verzi, după rețeta asta. Au ieșit mai bine de 20 de borcane și mai toată lumea care a trecut pe la mine a primit un borcan. Mi-a fost destul de greu să explic ce e în borcan, pentru că, dacă e să caut o explicație a acestei conserve de toamnă, trebuie să apelez la englezisme. Chutney-ul nu e nici gem, nici zacuscă, nici murătură. Dar are câte puțin din fiecare. E puțin dulce și cu o parte fructe, combinație de mai multe gusturi, numai bun de pus lângă o friptură sau niște brânză maturată, mai aspră.

Chutney de roșii verzi

Chutney-ul vine de prin India, probabil și reușește să îmbine o variate fructe, legume, ierburi și condimente, într-un gust special, cu o textură mai fină sau nu. Poate să fie chiar și fermentat asemenea murăturilor, cu sare. Rolul esențial, îl au condimentele și ierburile aromatice, care pot să fie aproape orice, după propriile dorințe. Ceea ce face ca rețetele de chutney să fie foarte diverse și bogate.

Eu am folosit ce am avut la îndemână, adică roșiile verzi, niște mere, ceapă, stafide, cimbru și multe condimente, între care, coriandru, ienibahar, ghimbir proaspăt, muștar, curry, anason, susan negru, cardamom și niște chilly – ultimii culeși din ardeiasul (rainbow chilly)ce m-a însoțit în ultimii ani și multele mutări, prin București.

Chutney de roșii verzi

A fost una din primele conserve de toamnă făcute împreună cu mama și m-am bucurat foarte mult să facem asta. A ieșit picant și probabil delicios. Probabil zic, pentru că eu nu l-am apreciat cu adevărat. Dar cei care au gustat, l-au găsit grozav de bun. Tata, cel puțin a terminat săptămâna trecută, ultimul borcan. Asta e un semn bun, în pivniță la noi, când ceva nu rămâne de pe un an pe altul, înseamnă că a fost un succes. Cu excepția cazurilor în care descoperim câte o ladă plină, atât de bine ascunsă, că uitasem complet de ea. 🙂

RG quiy buton

Bianca s-a mutat departe de oraș și își petrece timpul hoinărind pe dealuri, împreună cu Kira, dogul german. Când nu e prea ocupată cu grădinăritul, îi place să gătească și să tricoteze.

Foto Credits: Bianca si Wendy Howarth.
Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
„Exersează-ţi mintea şi corpul” – un motto transformat într-un stil de viaţă
Alchimie cu afine și mentă
Retete pentru revigorarea ochilor

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau