Colaboratori, Pentru suflet, Smaranda
0

Climate change – cine, unde, ce, când, cum?

„Cel mai cald februarie din ultima sută de ani”… „2015 – cel mai cald an din istorie”… „Schimbările climatice ar putea duce la topirea calotei glaciare şi la valuri uriaşe”… „S-au dus zăpezile din trecut”… „Numărul fenomenelor meteo extreme este ȋn creştere”… Iar enumerarea ar putea continua mult şi bine, majoritatea acestor titluri din media naţională şi internaţională sunând oarecum a Apocalipsă meteo, prin care se induce ideea că schimbările climatice ar duce, mai devreme sau mai târziu, la sfârşitul omenirii.

Dacă, ȋnsă, stăm să analizăm mai bine fenomenul, cum am ȋnceput să o facem aici şi aici, vom vedea că, de fapt, de-a lungul existenţei sale, Terra a mai trecut printr-o multitudine de schimbări climatice, cu perioade de ȋncălzire şi răcire, pe diverse durate de timp. Schimbările climatice sunt o normalitate, ȋnsă este clar că ȋn ultimele zeci de ani au devenit mai vizibile şi cu efecte mai pregnante.

Dupa Ureche_incalzire globala

Cu toate acestea, multe dintre predicţiile oamenilor de ştiinţă nu s-au ȋndeplinit, cel mai la ȋndemână exemplu fiind cel ce anticipa că anul 2013 va fi sinonim cu dispariţia calotei glaciare, care, din fericire, este mult mai ȋntinsă decât ȋn trecut. Tot oamenii de ştiinţă, din altă tabără de data aceasta, nu din cea a alarmiştilor, au analizat variaţiile climatice din ultimii 5 milioane de ani şi au observat că acestea se repetă sub forma unor modele fractale.

După sfârşitul a ceea ce climatologii numesc Mica Eră Glaciară (la mijlocul secolului al 19-lea, ȋn jurul anului 1850), temperatura globală a ȋnceput să crească, principalul motiv fiind dat de scăderea activităţii vulcanice pe Terra. De aici vedem unul dintre factorii care influenţează schimbările climatice, unul pe care l-am putea include ȋntr-un aşa-zis top 5: vulcanii.

Un rol important, dar totuşi modest, este jucat de Soare: exploziile solare şi ciclurile solare influenţează, ȋntr-o oarecare măsură, clima de pe Terra. Un rol mult mai important este cel al gazelor de seră, al dioxidului de carbon, oamenii având o mare responsabilitate ȋn acest sens.

Dupa Ureche_incalzire globalaTocmai de aceea, recenta conferinţă internaţională COP21 a accentuat necesitatea reducerii emisiilor de dioxid de carbon, fiecare ţară care a semant acordul fiind obligată să respecte o anumită limită ȋn acest sens. Din păcate, nici COP21, nici unii oameni de ştiinţă nu s-au oprit să discute aspectele legate de cel mai important factor implicat ȋn schimbările climatice: oceanele.

Cei mai mulţi uită că trăim pe o planetă acoperită ȋn proporţie de 2/3 cu apă şi că este cât se poate de normal ca oceanele să joace cel mai important rol  ȋn schimbarea climei.

Căutând informaţii pertinente pe tema acestui subiect care mi-a stârnit interesul, am dat peste acest site, cu o multitudine de articole interesante şi al cărui nume spune totul: oceanele guvernează clima. Mai mult, se demonstrează cum influenţa noastră asupra mărilor şi oceanelor este mai intensă şi are efecte de mai lungă durată faţă de ceea ce se considera iniţial.

Frapant este faptul că, ȋn goana de a reduce emisiile de CO2 şi de a introduce ca şi alternalnativă energia verde, ajungem să tulburăm clima ȋn alte moduri. De exemplu, parcurile eoliene din largul mărilor nordului (şi nu numai) agită apele şi duc la o uşoară ȋncălzire zonală, ȋncălzire neexplicată prin alte mijloace.

Concluzia cea mai importantă este una singură: schimbările climatice sunt o realitate dar, din dorinţa de a le domoli, trebuie să avem grijă să nu facem mai rău pe altă parte. Un aparent echilibru ȋntr-o parte poate duce la un dezechilibru major ȋn alta…

Surse foto: oceanservice.noaa.gov, www.pinterest.com , www.esrl.noaa.gov, www.abc.net.au

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Cum să te deconectezi seara după o zi de muncă
Orthorexia Nervosa – Obsesia nesănătoasă de a mânca sănătos
Sănătate, culoare și gust bun – ziua portocalie

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau