Din Laborator Adunate
0

Coloranții artificiali. Utilizarea lor în industria alimentară.

Coloranții artificiali se folosesc în bucătărie pentru a da o „pată de culoare” alimentelor pe care le preparăm pentru a le face mai apetisante. Dacă sunt folosiți corespunzător și nu în exces, pentru a nu ne îmbolnăvi, reușesc să transforme orice punem pe masă, cel puțin vizual…

Pot fi folosiți pentru consumul propriu, la mâncărurile de acasă, dar sunt folosiți în special în comerț pentru a atrage și mai mult privirea și interesul cumpărătorului.

Este extrem de important procentajul de colorant care este folosit la anumite produse, însă mai relevant pentru consumator este, scopul pentru care unii producători ajung să folosească acești coloranți. Se recurge la utilizarea coloranților în cazul mărfurilor care au pierdut sau nu au o culoare atractivă. Cel mai grav este atunci când ajung să fie folosiți în cazul alimentelor alterate, pentru a masca culoarea și gustul, astfel încăt ajung să înșele ochii tuturor. La prima vedere le considerăm alimente de primă clasă, însă nu sunt nici pe departe așa, deoarece nu sunt deloc bogate în nutrienți iar cănd le gustăm, înțelegem de fapt ce am cumpărat. Trebuie să fim sinceri, cu toții știm ce conțin unele produse, de exemplu jeleurile, însă sunt atăt de apetisante pentru unii încăt le consumă oricum.  Uneori producătorii sunt forțați să utilizeze și o cantitate de colorant. Unul din aceste exemple este cel al jeleurilor, unde se folosește gelatina,care din fabricație are o culoare gri, care este neapetisantă. De aceea producătorii recurg la o cantitate de colorant pentru a le oferi culoarea pe care o merită (galben, roșu, verde, etc.) și care ne atrage, pe noi, cumpărătorii. La fel se întămplă și în cazul altor produse care ne fac viața un pic mai frumoasă și mai colorată (asta numai dacă nu se întrece limita atmisă de colorant artificial).

A glass of fresh beet vegetable juice isolated on white background.

Numărul coloranților care există pe piață și care sunt reglementați de lege este de circa 40. Aceștia se răgăsesc în toate tonurile și culorile. Pot fi comercializați doar acei coloranți care nu pot dăuna sănătății dacă sunt folosiți în produse în limita reglementat de lege. Nici în ziua de azi, nu se știe cu adevărat care sunt efectele consumului de coloranți sau dacă poate dăuna în mod cert organismului. Experții critică utilizarea tuturor aditivilor alimentari, nu numai cel al coloranților, deoarece aceștia maschează gustul adevărat al alimentelor. Producătorii pot adăuga astfel de aditivi în produse care nu sunt proaspete pentru a le îmbunătății gustul, astfel încăt cumpărătorul dă bani pe un produs care este de o calitate inferioară.

Acesta este unul din motivele pentru care este interzis de lege ca anumite produse să fie prevăzute cu aditivi alimentari deoarece sunt consumate la scară largă, iar consumatorul ar putea să se îmbolnăvească. Consumul masiv, pe o perioadă îndelungată, ar produce dereglări importante în organism. Este interzis ca următoarele alimente să conțină aditivi:

  • Carnea
  • Peștele
  • Produsele din cartofi
  • Conservele de ciuperci
  • Berea
  • Fructele uscate/deshidratate
  • Ciocolata

coloranti-naturali

Coloranții naturali

Există două tipuri de coloronți. Este evident că cei naturali se diferențiază de cei artificiali și  nu dăunează sănătății, chair din potrivă, pot acționa ca un stimulator. De ex. carotenoidele redau morcovului culoare portocalie specifică și ajută la îmbunătățirea vederii.  Dar și spanacul sau alte legume extrem de sănătoase conțin coloranți naturali care pot reda diferitelor produse culoarea dorită. Unul din minusurile acestor coloranți naturali este faptul că un gust extrem de puternic, care ar putea acoperi gustul de bază al produselor. Acesta este și unul din motivele pentru care sunt evitați în general de producători.

roasting-carrots2

Conform legislației Europene, toate produsele comercializate trebuie să afișeze pe etichetă cantitatea de colorant folosită și trebuie să fie aliniate exact sub ingrediente. Coloranții sunt trecuți în funcție de E-uri sau de nume.

Din păcate se găsesc în comerț și produse care pot conține ingrediente care au fost inițial amestecate și care pot conțin o anumită cantitate de colorant, despre care există posibilitatea să nu se știe, astfel încăt nici nu este menționat pe ambalaj.

Ce trebuie să reținem: este extrem de dificil să găsim în comerț produse care să nu conțină o cantitate minimă de colorant și asta datorită expansiunii industriei alimentare. Tocmai din acesastă cauză este important pentru noi să cumpărăm mai multe fructe, legume  sau produse proaspete, care nu au fost prelucrate, pentru a fi siguri că nu ne „îndopăm” cu coloranți. La fel de util ar fi ca toate persoanele să fie mai atente la ambalaj în momentul în care cumpără anumite produse și să întrebe chiar producătorul în momentul în care ceva este neclar. Util ar fi pentru toată lumea, dacă am studia cu atenție etichetele produselor și ne-am interesa de fiecare ingredient și de efectele acestuia. Cine nu reușeste să iși acopere necesarul zilnic de fructe/ legume sau care suferă de anumite deficiențe trebuie să recurgă la produsele, de obicei naturale, care sunt lipsite de coloranți.

jeleuri-ursuleti-picanti-1

Menționăm o listă cu aditivi care pot fi adăugați în anumite alimente:

Ingredient Număr Culoare
Aluminiu E 173 argintiu-gri
Amarant E 123 roșu
Antocian E 163 violet,albastru
Azorubin E 122 roșu
Betanină E 162 roșu
Maro FK E 154 galben-maroniu
Maro HT E 155 roșu-maroniu
Albastrubriliant FCF E 133 albastru
Negrubriliant BN E 151 violet, marob, negru
Carbonat de calciu E 161 g
Chlorophyll E 140 verde
Cochenillerot A E 124
Curcumina E 100
Oxid de fier E 172
Portocaliu-Gălbui E 110
Auriu E 175
Verde S E 142
Luteina E 161 b
Riboflavină (Vitamina B2) E 101
Șofran Roșu cireșiu spre galben închis
Argintiu E 174
Tartrazină E 102 Galben deschis
Caramel

* Amoniac-Caramel

* Amoniac de sulf-Caramel

E 150 a

E 150 c

E 150 d

 

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Cromul
ALCOOL II. Metode de a combate mahmureala
Nutrienti pentru o piele frumoasa si sanatoasa!

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau