Colaboratori, Din Laborator Adunate
0

Conceptul HACCP

Multe produse din zilele noastre primesc certificarea HACCP. Ce înseamnă această certificare cănd vine vorba de alimente şi de ce este atăt de importantă ?

HACCP se defineşte ca Hazard Analysis and Critical Control Points-Concept ( analiza de siguranţă şi punctele critice de control) şi este necesara pentru a putea reduce riscurile privind alimentele, produsele care se folosesc pe post de suplimente şi alte produse care se pot consuma.

HACCP 1

Conceptul HACCP a fost dezvoltat in anul 1959 la cererea Nasa ( Administraţia Naţionala de spaţiu şi aeronautica ) şi publicat in anul 1971. De atunci acest concept a fost dezvoltat şi aprobat la nivel mondial.

Din anul 1993 este recomandat de organizaţia de agricultură şi alimentaţie FAO.

Acest concept se bazeaza pe mai multe principii :

  • Analiza de siguranţă
  • Identificarea punctelor crtitice de control şi luarea unor măsuri
  • Proceduri de monitorizare a punctelor critice de control
  • Măsuri corective corespunzătoare în cazul unor abateri
  • Măsuri de evaluare în vederea verificării eficienței
  • Documentarea tuturor măsurilor stabilite

HACCP 2

În mare, prin conceptul HACCP sunt luate măsuri pentru a putea preveni din timp şi diminua riscul de infectare în cazul alimentelor . Alimentele şi produsele de consum trebuie sa fie controlate după criterii prestabilite,pentru a putea reducere riscului de îmbolnăvire care poate surveni în urma consumului de alimente. Este dorit ca orice efect secundar care apare să fie însă de minim risc. Toate datele care au fost preluate şi prelucrate în urma analizelor trebuie să fie documentate şi arhivate corespunzător.

Un exemplu bun ar fi produsele alimentare congelate. Conceptul HACCP identifică normele de siguranţă conform cărora produsele congelate trebuie să fie transportate şi depozitate.

YV-body-buton-RO

Conceptul şi certificarea HCCP sunt lucruri esenţiale pentru a se putea asigura ca alimentele ce urmează a fi consumate nu prezintă nici un fel de risc pentru siguranţa consumatorului. Este luat în calcul şi procesul de producţie , iar aici sunt importante valabilitatea şi igiena produselor de consum .

Procesul de certificare se realizează de către organisme de certificare specializate şi independente.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Necesităţile Nutriţionale
Despre leacuri băbești (din Arieșeni culese)
O pufoșenie de terapie

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau