Colaboratori, Pentru suflet, Smaranda
0

COP21 – to be or not to be

COP21

Schimbările climatice şi încălzirea globală sunt, din păcate, o realitate; una cu care ne confruntăm noi, generaţia actuală şi care, în mod cert, va afecta poate şi mai grav generaţiile ce vor veni.

Spun poate (deşi probabilitatea este extrem de mare) deoarece mai toate predicţiile se fac pe baza datelor oferite de sateliţi (şi nu de puţine ori s-a demonstrat, în lumea climatologilor şi a cercetătorilor din domeniu, că datele transmise de sateliţi sunt de multe ori contrafăcute şi pe baza modelelor generate de computere super-performante (însă oricât de performant ar fi un computer, este imposibil să poţi lua în calcul toate variabilele când analizezi, de exemplu, structura oceanului şi toţi factorii care o influenţează.

Recent încheiatul summit de la Paris COP 21, dedicat măsurilor împotriva schimbărilor climatice, a pornit tocmai de la ideea de a prezenta, tuturor, ce înseamnă schimbările climatice şi cum ne-ar putea afecta ele viitorul. Mulţi dintre liderii lumii au accentuat ideea că ne aflăm în ceea ce se numeşte the point of no return (pe o cale fără de întoarcere) şi că, dacă nu acţionăm acum, peste 5 ani va fi, poate, prea târziu, iar efectele schimbărilor climatice vor fi ireversibile. Lucru cât se poate de adevărat şi, atunci când vin din gura unora cu nume rezonante (a se citi Obama, Putin, Papa Francisc şi aşa mai departe), cuvintele capătă mai multă greutate şi sunt auzite/ascultate de şi mai multe urechi. Dorinţa reprezentanţilor celor 195 de ţări prezente la conferinţă de a se implica şi de a face ceva pentru planetă şi pentru viitorul nostru este lăudabilă şi merită promovată. Pe scurt, ideea de bază a summit-ului a fost aceea de a reduce, treptat, emisiile de carbon, ţările puternice şi dezvoltate urmând, totodată, să sprijine financiar ţările subdezvoltate şi care se bazează pe combustibilii fosili.

Motivele care stau în spate sunt însă destul de susceptibile şi sunt numeroase voci din lumea academică şi politică internaţională care afirmă că deciziile luate la Paris şi asumate de toţi participanţii nu vor fi respectate şi puse în practică până la capăt. Există semne de întrebare privind capacitatea tuturor statelor de a respecta acest acord. Unul dintre cele mai active site-uri independete din domeniu, susţinut de profesionişti şi care a urmărit şi relatat îndeaproape despre COP21, se întreabă dacă nu cumva riscăm să avem parte de cea mai scurtă lună de miere din istorie…

Pe de altă pare, o altă parte a oamenilor de ştiinţă se întreabă dacă nu cumva, la COP 21, au fost analizate motivele…. eronate sau mai puţin importante care duc la schimbările climatice şi dacă nu cumva vom ajunge să aruncăm cu banii în vânt. secetaUna din ideile de bază este aceea că, în cadrul acestei conferinţe ar fi trebuit să se discute şi despre oceane şi rolul lor în schimbările climatice. Trăim pe o planetă acoperită în proporţie de peste 70% cu apă şi este cât se poate de normal ca oceanele să fie principalul factor care contribuie la schimbările climatice. Dacă acordăm atenţia necesară şi modului în care oamenii afectează oceanele (structura, compoziţia etc.) prin activităţile lor (de la războiul dus pe apă – World War I şi II – la exerciţiile navale din prezent, la pescuitul masiv şi parcurile eoliene din largul unor mări şi oceane), atunci tabloul devine mult mai complet şi mai clar. Din păcate, COP 21 a evitat discutarea unor astfel de subiecte care, în mod clar, sunt la fel de stringente ca şi emisiile de CO2. Poate un viitor summit internaţional va acorda atenţia cuvenită şi acestor aspecte.

Până la urmă, concluzia este aceeaşi (schimbările climatice sunt reale, ne afectează în prezent şi ne vor influenţa viitorul), ipotezele însă diferă, fiecare grup de oameni de ştiinţă punând accentul pe alţi factori care le influenţează, în funcţie, poate, de interese…

Climate choice concept as a person standing at a cross road junction between an unhealthy scene with grey polluted dirty and contaminated air contrasted with a green healthy horizon of plants and clean air as a metaphor for global ecology.

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Grăsimi bune
Magneziu – Deficiență, cauze, efecte și soluții
Calculatorul – prieten sau duşman pentru copiii noştri?

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau