Retete, Uncategorized
0

Cum gătești sănătos pește?

E recomandat să mănânci pește. Este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente, datorită conținutului său ridicat de proteine, fosfor și grăsimi bune pentru organism. Dar acest lucru nu este adevărat în orice împrejurare. Dacă vrei să beneficiezi la maxim de calitățile lui, atenție cum îl gătești.

cum-gatesti-sanatos-pestele-0

Beneficiile consumului de pește

Peștele este o sursa foarte bună de proteine de calitate. Spre deosebire de carnea de vită sau de porc, are un continut scăzut de grăsimi saturate. Peștele conține grasimi sănătoase care scad nivelul de colesterol “rau”, dar îl mențin pe cel bun, necesar funcționării organismului. De asemenea, în pește se găsesc vitamina D și B-uri, calciu, fosfor și minerale cum ar fi: fier, zinc, magneziu, potasiu și iod.

Peștele este benefic pentru inimă și creier. Studiile au demonstrat că un consum ridicat de pește, în detrimentul cărnii de porc, ajută la atenuarea tulburărilor de ritm cardiac și la prevenirea riscului de apariție a accidentelor vasculare cerebrale. De asemenea, consumul de pește reduce riscul instalării depresiei, protejează pielea împotriva îmbătrânirii precoce, ajută glanda tiroidă să funcționeze normal și diminuează procesele inflamatorii din organism.

Beneficiile maxime ale peștelui depind însă în mod esențial și de modul în care acesta este ales și gătit. Desigur, un file de pește alb, dat prin făină, prin ou și apoi prăjit în ulei de floarea-soarelui pare mai sănătos decât un șnițel de porc, dar pentru persoanele care au deja un nivel crescut al colesterolului și trigliceridelor și sunt predispuse la boli cardiovasculare această soluție tot nu este cea mai bună. Peștele prăjit vine cu un aport de grăsimi considerabil și, chiar dacă este vorba de grăsimi vegetale, cel din urmă ar trebui consumat cu moderație. Preparat în moduri săntoase, peștele este benefic și în dietele de slăbire.

cum-gatesti-sanatos-pestele-1

Cum gătești sănătos pește?

În primul rând, reține: carnea de pește se alterează foarte ușor, ducând la forme de intoxicație grave! Consumă doar pește proaspăt sau congelat, din surse sigure. Peștele proaspăt trebuie spălat imediat cu apă rece (operațiunea se efectuează rapid, nu se prelungește timpul de spalare) și curățat. Se sărează apoi cu sare măruntă și se lasă o oră, pentru a-și absorbi cantitatea de sare. Peștele congelat nu se dezgheață, ci se pune la gătit ca atare.

De reținut! Carnea de pește este friabilă (se rupe foarte ușor atunci când e gătită), dept pentru care fierberea și frigerea peștelui se face în vase sau pe grătare speciale. Este de preferat să gătești peștele în vase alungite și strâmte, astfel încât (sub 500 g) sau porționat se fierbe sau se frige în 15 minute. Pentru un pește mare, gătirea durează de la 40 la 50 minute. Dacă peștele este pus înghețat la preparat, timpul de fierbere sau frigere se prelungește cu 10-12 minute.

  • La cuptor. Se prepară într-un vas acoperit, pe un pat de legume sau simplu, cu condimente, cu apă și o linguriță ulei de măsline, condimentat după plac.
  • La aburi – Exisă vase speciale în care se pot prepara, simultan, atât peștele, cât și legumele de garnitură. Respectați instrucțiunile producătorului.
  • Fiert (rasol) – peștele se pune doar în apa care clocotește, nu se lasă de la bun început în apă. În apa în care va fierbe peștele se pun piper, foi de dafin, ceapă, țelină și morcov. Calitatea fierberii peșelui se verifică înțepându-l pe acesta cu o furculiță. Dacă din carne nu ies urme sângerii sau albe, iar furculița intră ușor până la șira spinării, peștele este gata. Dacă peștele se fierbe întreg, pentru rasol, există vase speciale pentru fierberea lui: acestea au formă dreptunghiulară, sunt prevăzute cu grătar cu mânere și cu capac. Când carnea e gata, grătarul se ridică cu grijă din apa, iar peștele este făcut să alunece pe platou.
  • La tigaie. Peștele se lipește de tigaie dacă nu se folosește suficient ulei. Dar carnea poate fi tăiată cuburi și trasă la tigaie, împreună cu alte legume fragede, în stilul wok.
  • La grătar. Folosiți suportul special pentru pește, care are două grătare ce se închid peste carne. Pe grătar, peștele mai mare se taie de-a lungul coloanei vertebrale, nu pe burtă.
  • În aspic. Este sănătos doar dacă aspicul este făcut din zeama de peşte obţinută prin fierberea oaselor şi capetelor de peşte. Dacă se folosesc gelatină sau plicuri din comerț, atenție la cantitatea de conservanți sau grăsimi rele!

cum-gatesti-sanatos-pestele-3

Atenție la garnituri și la modul de servire!

Nutriționiștii consideră că degeaba mănânci pește dacă îl prăjești, apoi îl asociezi cu maioneză și cartofi prăjiți! Această masă este aproape la fel de bogată în grăsimi saturate precum o ceafă de porc și are un indice glicemic crescut. Deloc sănătos, indiferent ce tip de pește ai ales.

Consumă peștele cu legume la cuptor, fierte, la grătar sau trase la tigaie în foarte puțin ulei de măsline. Merg bine cu peștele următoarele legume sănătoase: sparanghel, broccoli, conopidă, dovlecel, vinete, roșii, ceapă, morcovi, ardei gras, anghinare. Ca și condimente, se pot folosi usturoi, rozmarin, cimbru, pătrunjel verde, ardei iute, ghimbir, fenicul, lămâie și chiar portocale.

De asemenea, poți alege ca garnitură la pește orez integral sau basmati (dar nu alb) sau o porție mică de mămăliguță. Poți consuma cantități mici de cereale, pentru că acestea aduc organismului necesarul de carbohidrați și fibre, dar nu depăși o porție.

Variantele cele mai puțin sănătoase:

  • Pește prăjit sau în plăcinte. Atenție! Peștele prăjit în ulei vegetal conține mai multe grăsimi și calorii decât o porție de mușchi de porc la grătar. De asemenea, amestecat în preparate de tipul placintelor sau musacalelor, împreună cu foietaje, cartofi, brânzeturi, peștele aproape că nu are mari avantaje în raport cu numărul caloriilor și colesterolului aduse de astfel de preparate.
  • Pește afumat sau conservat. Consumă astfel de preparate doar ocazional. Substanțele rezultate prin afumare sau conservare sunt nocive pentru organism, în cantități mari.
  • Icre de pește – deși o sursă bună de proteine, vitamine și minerele, icrele au un mod de preparare care nu face decât să crească nivelul de colesterol rău din organism, din cauza aportului imens de grăsimi.

Dacă totuși vrei să prăjești peștele: Nu folosi ou, dă-l doar prin puțină făină de grâu sau de porumb (mălai). Folosește ulei de măsline (nu mai mult de o linguriță pe zi), cu care să ungi tigaia. Dacă prăjești hamsii în baie de ulei: scurge-le bine și consumă porții mici.

cum-gatesti-sanatos-pestele-9

De ce nu cartofi prăjiți la pește?

Studiile au demonstrat că nu cartofii în sine sunt cei problematici. Cartoful este condamnat pe nedrept: de unul singur, este o legumă gustoasă și hrănitoare. Ceea ce ne face rău este modul în care cartoful este asociat cu grăsimi sau proteine: orice combinație de acest gen are un indice glicemic crescut, ceea ce duce la creșterea cantității de colesterol rău în organism. Cartofii prăjiți în ulei sau asociați cu proteine animale, grăismi vegetale (maioneză) au un indice glicemic de 95, adica aproape maxim.

Dacă totuși îți e poftă de cartofi, alege cartofi natur și consumă-i lângă pește fiert. Ți se pare fad? Poți folosi sare, piper, lămâie și verdeață sau un iaurt tzatziki (cu usturoi și castraveți, dar fără ulei) pe post de sos.

Ce fel de pește să consum?

Nu toți peștii sunt chiar așa de sănătoși.  Conținutul ridcat de mercur, apele poluate din care provin sau felul în care sunt crescuți unii pești reprezintă un risc, din punctul de vedere al multor cercetători în nutriție. Somnul și somonul sunt printre cele mai apreciate tipuri de pește, datorită cantităților ridicate de Omega 3. Dacă preferi pește care poate fi prins în apele românești, alege sturionii (nisteru, morun, cegă), păstrăvul și șalăul.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
ziua 19
Provocare stil de viata
Provocarea lunii – 26 de zile, stiluri de viata si meniurile lor
Câștigând lupta cu oboseala

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau