Colaboratori, Giorgia, Pentru suflet
0

Cum să reciclezi hainele într-un mod cât mai… sociabil

În ultima perioadă orice timișorean respectabil are agenda plină de… evenimente. Zilnic auzi de un concert, o degustare de vin acompaniată de un pian în surdină, evenimente dedicate iubitorilor de modă sau iubitorilor de verde. Printre acestea și-a făcut loc un eveniment intim, pus la cale de către Bianca Potyesz, organizatoarea celor mai cunoscute atelierele pentru părinți și copii din Timișoara, Licurici.

Sunt obișnuită cu ideea de a dona haine. De când mă știu fac asta, deși mama se lua cu mâinile de cap când vedea plasele puse lângă ușă, așteptând cuminți să fie donate. Recent am reînceput să fiu preocupată de garberoba, vorbesc aici de aspecte legate de simplificare a existenței și de susținere a unui stil de viață minimalist. De obicei atunci când îmi achiziționez un tricou, donez alte 2 tricouri mai vechi sau pe care nu le-am purtat de ceva vreme sau… sunt cu eticheta pe ele. Fac asta doar de un an, însă rezultatele sunt promițătoare.

Sâmbătă am dat peste un alt mod de a valorifica hainele: „reciclare sociabilă”, concept inventat după ce am interacționat cu participantele „efervescente” pe care le-am cunoscut la acest eveniment. Vorbesc intenționat de reciclare căci nu o includ în ceea ce înseamnă donație.

Dupa Ureche_bianca potyesz

„Reciclarea sociabilă” pornește de la decizia de a curăța garderoba până în cele mai adânci și depărtate unghiuri și asumarea deciziei de a te detașa de acele haine care nu își mai au locul (sau nu mai au loc) în dulapul tău. Pasul următor este să le pui la dispoziția altor femei, fiind dispusă să dai o cămașă dragă ție în schimbul unei genți.

Cam despre asta a fost vorba sâmbătă la schimbul de haine denumit simbolic „Primăvara din dulap”: câteva mame și-au făcut timp, printre acțiuni precum sterilizarea biberoanelor și crearea sandwich-urilor pentru școală, să se avânte în dulap și să selecteze haine care nu le mai reprezintă sau pe care nu le-au purtat în veci. Multe dintre hainele aduse la eveniment au rămas sechestrate în dulap prea mult timp, chiar dacă silueta de după naștere nu era la fel cu cea de pre-maternitate.

rsz__dsc0061

Evenimentul a fost o gură de aer proaspăt pentru aceste doamne pline de viață: câteva ore dedicate lor, dedicate deconectării de la statutul de mamă. Printre umerașe cu haine noi sau deja purtate, mamele au găsit motive de râs, distracție și reamintire a vremurilor de dinainte de nașteri. De fiecare dată când luam o rochie în mână aflam câte o poveste: ca era rochia preferată, că a fost purtată în luna de miere, că era rochia purtată la botezul copilului sau era outfitul purtat în mod constant la birou. Vedeam zâmbete nostalgice urmate de bucuria gândului că viața lor s-a schimbat datorită deciziei de a deveni mamă.

Au fost o mulțime de momente grozave, însă printre preferatele mele sunt cele în care mamele făceau parada modei, încercând hainele pentru care au negociat cu… alte haine. Și să vezi ce negocieri…

Dupa Ureche_Primavara din dulap

În tot acest haos ordonat, fiecare pantof a avut locul său, fiecare rochie a îmbrăcat un umeraș și fiecare mamă a schimbat o poveste cu alta. Parte din hainele care nu și-au găsit un alt proprietar au fost donate, iar restul așteaptă alte evenimente la fel de antrenante pentru a-și găsi o nouă siluetă pe care să o flateze.

Surse foto: Giorgia Harasim

 

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Din când în când se  refugiază în tango.  Ultima ei provocare: să se apuce, mai serios, de yoga. O mai găsiți și la cartepeluna.

 

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Puţin mov nu strică niciodată :)
Școala iubirii sau despre iubirea de sine și… de ceilalți
Războiul meu tăcut cu depresia

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau