Din Laborator Adunate
0

De ce fredonăm obsesiv anumite melodii?

Ah, ha, ha, ha, stayin’ alive, stayin’ alive… Am auzit-o dimineața la radio și după câteva ore, aflându-mă la cumpărături sau pur și simplu plimbându-mă pe stradă, m-am trezit brusc pășind pe ritmul acestei melodii și fredonând-o aproape inconștient. Da, binecunoscuta melodie de la Bee Gees mi-a rămas blocată în cap și parcă nu mai putem scăpa de ea! În aceste condiții aveam de-a face un Dj care mixează melodiile în creierul meu, însă căruia i se blocase placa la acest refren!

Acest „vierme de ureche” (earworm) reprezintă o bucațică dintr-o melodie de aproximativ 10 – 15 secunde pe care creierul nostru o pune pe repeat. Din ce cauză se întâmplă acest fenomen? Cum putem scăpa de acest fenoment ce se instalează în inconștient? Ne propunem ca în acest articol să răspundem acestor întrebări.

Cum ajung aceste fragmente să se repete constant în creierul nostru?

Se pare că tipul de melodie, care poate deveni un earworm, depinde de persoană. Cu toate că femeile și bărbații resimt acest fenoment de fredonare obsesivă în proporții relativ egale, „urechelnițele muzicale” sunt mai iritante pentru femei decât pentru bărbați. Pentru a studia acest fenomen, cercetătorii folosesc termenul de imagine muzicală involuntară deoarece acești earworms sunt corelați cu alte acțiuni involuntare ale creierului.

Destul de multe din gândurile noastre sunt involuntare, aproximativ 30 – 40%. Psihologii nu cunosc cu exactitate mecanismele prin care funcționează aceste gânduri involuntare, fapt pentru care aceste fenomene melodice au constituit un bun punct de plecare.

Ai suferit și tu de fredonarea obsesivo-inoluntară a unui refren?

Aroximativ 90% dintre persoane au de-a face cel puțin o dată în viață cu aceste fenomen. Aceste melodii în general au versuri, mult mai rar sunt doar instrumentale. De asemenea, melodiile ascultate live au o șansă mai mare să rămână înmagazinate în creierul nostru pentru ca mai apoi să înceapă să ne sâcâie când ne este lumea mai dragă. Acest lucru se poate explica prin prezența factorilor vizuali și faptul că o reprezentație live are un impact emoțional care marchează experiența noastră.

Dupa Ureche_muzica live

Cu adevărat surprinzător este faptul că muzica este procesată în aceleași regiuni ale creierului unde sunt procesate amintirile și emoțiile.

Din această cauză, o melodie poate trezi amintiri trăite chiar cu 20 de ani în urmă. Poate că nu mai avem aceiași prieteni, poate că nu mai locuim în același loc, dar un lucru este cert: avem aceleași amintiri. Doar sentimentul de nostalgie ne face să ne amintim momente din viața noastră, dar de cele mai multe ori într-o lumină mai bună decât au fost ele la momentul respectiv.

Unele studii au scos la lumină faptul că foarte multor persoane li se declanșează aceste „urechelnițe muzicale” ascultând o melodie pe care o asociază apoi contactului cu anumite persoane, diferitelor situații, anumitor excursii făcute anterior etc. Poate că uneori acest fenomen este strâns legat de sentimentul nostalgiei, sentiment care ne leagă pe noi înșine de propriul trecut. Ceea ce am fost, suntem și vom deveni.

Cum scăpăm totuși de acest fenomen sâcâitor?

Cu toate că este greu să prevenim astfel de „evenimente” muzicale, există totuși câteva soluții pentru a le îndepărta.
Conform studiilor celor de la Universitatea de Vest din Washington, cele mai bune strategii de eliminare a „urechelnițelor muzicale” reprezintă rezolvarea puzzle-ului Sudoku, cititul unei cărți și rezolvarea unor anagrame de dificultate moderată. Cea din urmă are cele mai mari șanse de reusită, în special anagramele formate din cinci litere.

Ideea este că dacă de cele mai multe ori melodiile din capul nostru au versuri, creierul nostru alocă resurse cognitive acestui fenomen.

Dupa Ureche_cantat la dus

În momentul în care încercăm să rezolvăm anagrame unde sunt folosite cuvinte și litere, atunci creierul nostru alocă mai multe resurse cognitive acestei sarcini ceea ce diminuează semnificativ șansele ca acești earworms să mai aibă vreo șansă de supraviețuire în gândul nostru. Asta poate doar pentru o perioadă scurtă, deoarece suntem în permanent contact cu muzica. Ea ne ajută să ne relaxăm, să ne izolăm de lumea exterioară și chiar să comunicăm prin intermediul ei.

Revenind la problema de la care am plecat, nu mă pot abține să postez acest articol în timp ce fredonez frenetic: Ah, ha, ha, ha, stayin’ alive, stayin’ aliiiiiiiive…

Surse foto: pixabay.com, theodysseyonline.com

 

Din laborator adunate este o secțiune dedicată celor care au răbdarea de a înțelege ce se ascunde în spatele conceptelor de nutriție și sănătate, dincolo de ambalaje și indicațiile înscrise pe acestea, și multe alte curiozități. Articolele sunt scrise și construite pe baza studiilor realizate de oameni de știință cu păr alb și ochelari mari sau de centre științifice cu pereți albi și uși sigilate. Vorbim serios.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Scrisul- terapie pentru suflet
„Atenție la consumul de sare!” nu e doar o simplă atenționare în pauza dintre filme
Alcool, partea l: de ce suferim de mahmureală?

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau