Colaboratori, Giorgia, Pentru suflet
0

Despre leacuri băbești (din Arieșeni culese)

Despre leacuri băbești (din Arieșeni culese)

Nici că aș mai vrea să plec de aici, din Arieșeni. Din păcate azi e ultima zi și înainte de a-mi face bagajele mi-am propus să scriu acest articol. Gazda râde de mine și îmi spune că mai bine mi-aș găsi aici un bărbat bine, ca să mă mărit și eu odată!

Râd, râd, însă nu-i prea râsul meu. Ca să întorc cumva vorba întreb despre leacuri băbești, despre cum să mă vindec de diferite afecțiuni apelând doar la buruieni, rădăcini și alte verdețuri. Am prins-o în discuție! Dar stai că în momentul ăsta intră în bucătărie și bunica (soacra gazdei mele) și facem șezătoare. Și bunica începe așa: Stai fata mea, că-ți spune baba ce-și amintește, nu prea multe, dar alea puține-s tare bune!”

GO 900x600 ochi buton

Până să ajungem la rețete și leacuri băbești trecem rapid prin tinerețea bunicii care îmi povestește despre cum se tundea numai când era lună plină, cum arunca părul la rădăcina unui copac, cum de Sânziene se ducea la târgul din sat cu coroniță pe cap, cum mergea după afine sus pe munte și se scălda iarna în Arieș să se călească. Cum să nu îți placă să asculți toate astea? Știind că sunt pe fugă trecem la treburi mai serioase, la leacuri.

Primul lucru care îi vine în cap este coada-șoricelului, o floare pe care o vezi cam peste tot, fiind inconfundabilă datorită modului în care a fost proiectată”. Este numită și Achilea millefolium, nume ce scoate în evidență cele o mie de frunze” sau flori care împodobesc capetele plantei. Pentru prepararea infuziei se utilizează doar florile, frunzele și tulpina eliminându-se. Dar la ce e bună coada-șoricelului? Se spune că te scapă de groaznicele dureri menstruale pe care noi, femeile, nu le putem evita în nicio lună. Este recomandat și în cazul în care menstruația este neregulată. Pui 2-3 linguri de flori de coada-șoricelului la o cană de apă caldă, lași să infuzeze, strecori, nu pui niciun fel de îndulcitor și bei acea licoare în 2-3 ore. Am menționat îndulcitorii pentru că gustul acestui ceai este îngrozitor, l-am încercat și încă îmi aduc aminte cât de amar a fost drăcia. Ceaiul se recomandă în cazul durerilor menstruale pentru că are efect calmant, antiinflamator. Se poate utiliza și pentru dezinfectarea rănilor, ca pansament, deoarece favorizează cicatrizarea și dezinfectează. Și de această dată, am auzit o legendă, cum că o babă din sat s-a vindecat de fibrom uterin consumând 2 căni de ceai de coada-șoricelului pe zi. Din nou, dacă e legendă ori ba, numai baba știe. Pentru cei care au probleme cu alergiile, indicat este ca înainte de a consuma acest ceai să se consulte medicul specialist.

Dupa Ureche_coada-soricelului

Notam cu atâta concentrare întreaga discuție încât la un moment dat am fost nevoită să mă opresc, să cer o pauză și să beau paharul cu apă și sirop de muguri de brad pe care l-am primit de cum a început șezătoarea. Numai bine, a venit și vecina și am început să discutăm despre viața la oraș, despre copiii ei plecați la muncă în Germania, despre faptul că tot acasă e mai bine, că de bine de rău măcar ai familia lângă tine. Am fost luată la întors: ce fac, cu ce mă ocup, câți ani am și de ce nu-s luată încă. Bunica a grăbit musafirul prea curios, spunând că avem treabă. După plecarea vecinei m-a luat o durere de cap, de nu mai vedeam nimic în fața ochilor. Gazdele au pus asta pe seama deochiului. Vecina m-a deochiat! Ce-i de făcut? Au luat cărbune din sobă, l-au pus într-un pahar cu apă de izvor, au aprins un chibrit și l-au aruncat în apă. Nu știu cum s-a învârtit, însă doamnele mele s-au încruntat și imediat mi-au făcut cruce pe burtă cu vârful unui cuțit (în aer), apoi au scos chibritul din pahar, m-au pus să beau apa și să-mi schimb scaunul. Nu am avut timp să spun nimic, am urmat indicațiile. Apoi ne-am reapucat de povestit rețete.

RS banner 860x100 buton

Unul dintre siropurile mele preferate este cel de muguri de brad. Este atât de fresh, parcã îți curenteazã nervii când îl bei. Rețeta este simplã. Tot procesul începe de la culegerea mugurilor de brad (sau pin): mugurii se pun într-o cratițã latã (fãrã apã!), apoi se stropesc cu alcool. Se acoperã cratița și se lasã astfel vreo 4-5 zile. Urmãtorul pas este simplu: dupã acest interval se adaugã apã, compoziția lãsându-se 2 zile acoperitã. În tot acest timp este necesar sã se amestece 1 datã pe zi cu o lingurã de lemn. Imediat terminam și siropul, însã trebuie să îl strecurãm, sã eliminãm mugurii și sã salvãm doar lichidul căruia îi adãugãm zahãr. Amestecãm pânã se dizolvă zahãrul, apoi adãugãm 1 plic de conservant sau o aspirinã. Dupã gust și preferințã. Gata, avem siropul nostru de muguri de brad, pe care îl turnãm în recipiente de sticlã. Este recomandat ca sticlele sã fie așezate la umbră și într-un spațiu rãcoros, lãsându-se peste varã sã se „așeze”. La ce e bun siropul de muguri de brad? La afecțiunile pulmonare, în principiu. În cazul în care nu știi cum sã scapi de tuse acest sirop te poate ajuta. Îl poți bea diluat în apã sau poți lua o lingurițã de sirop pur atunci când ai probleme cu gâtul, plus cã ajutã și la întărirea imunității.

Dupa Ureche_apa de izvor_la descantec

Terminând și cu această rețetă am observat că durerea de cap mi-a dispărut. Gazdele îmi spuneau că e de la descântec și de la sfoara roșie pe care mi-au legat-o la mână nu mai țin minte când. Eu am pus totul pe seama hidratării, căci am băut jumătate de litru de apă cu sirop cât timp am stat la povești. Se pare că acum pe lângă bagaj iau cu mine și ceva leacuri băbești și câteva fire de muguri de brad care să îmi amintească de mirosul de Arieșeni.

Gata, spre Timișoara! Îmi simt sufletul mugur de fluier, la la…

 840x100
Surse foto: Giorgia Harasim

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Ultima ei provocare: să se apuce, mai serios, de yoga. O mai găsiți și la o cartepeluna.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Bagajul mic la drumul mare
Atacul de panică – victimă sau învingător?
6 trucuri pentru a slabi sănătos

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau