Colaboratori, Fitness & wellness, Smaranda
0

Despre Yoga și Pilates sau cum să realizezi armonia între minte și corp

Cornelia Condeescu este antrenor personal și de grup, lucrând cu zeci de persoane care adoptă un stil de viață sănătos. De-a lungul timpului, a avut rezultate remarcabile cu numeroși clienți, ceea ce o recomandă ca unul dintre cei mai buni antrenori ai unor cluburi renumite în România. Se vede că iubește sportul și că pentru ea este mai mult decât un job – este pasiune, bucurie, stil de viață.

De altfel, singură mărturisește că sportul ocupă un loc foarte important în viața ei și că a ajutat-o să devină un om mai bun, mai echilibrat și mai sigur: “Sportul reprezintă 80% din viața mea, îl practic de la vârsta de 5 ani. Când spun că reprezintă atât de mult, vorbesc despre faptul că îl practic, că este jobul meu… despre asta vorbesc și învăț constant. Sportul m-a ajutat să fiu sigură pe ceea ce vreau să fac în viață, să văd cum mă pot schimba și , mai târziu, cum pot schimba alte vieți în bine.

În 2012, predam două concepte: Zumba și Pilates. Acum pot preda 10 concepte (toate cu certificări recunoscute).

  • Ce înseamnă yoga? Poate fi categorisită doar ca „mişcare” sau mai degrabă vorbim despre echilibru între minte şi corp?

Yoga, definită strict în sens de antrenament în sală, reprezintă educarea și sincronizarea respirației cu mișcările corporale. Fiecare asana pe care o executăm în clasă are un scop bine definit și acționează pe zone: eliberează tensiuni, întărește mușchii posturali și crește conștientizarea corporală.

  • Ce diferenţe şi asocieri există între yoga ca şi practică meditativă şi yoga ca şi sport? Se regăsesc una în cealaltă?

banner B! red buton 2

Yoga meditativă (în funcție de tipul meditativ pe care îl abordezi) are o parte foarte mare spirituală, necesită o deschidere mare spre acest domeniu, cât și anumite simțuri dezvoltate. Conexiunea dintre cele două tipuri este mișcarea. Yoga ca și sport folosește asanele autentice din yoga meditativă și respirația; partea spirituală este cu totul altceva.

Dupa Ureche_Cornelia

  • Despre Pilates se spune că este un „derivat” din Yoga. Ne poţi spune câte ceva despre diferenţele şi asemănările între yoga şi pilates?

Amândouă sunt concepte Body &Mind. Nu aș putea spune despre Pilates că este un derivat din Yoga; sunt destul de diferite ca și concept. Denumirea inițiala a fost „contrology” și se axa strict pe partea de control al corpului. Respirația este total diferită față de cea din yoga, mișcările sunt fluide, are cu totul alte principii de antrenament. Ce au în comun – se pune accent pe respirație, iar ritmul clasei este lent; în rest, principiile sunt diferite.

De mult timp există această confuzie, Pilates este un fel de Yoga, stretching etc. Nu e nici una nici alta, este Pilates. Are exercitii de bază, respirația se face prin deschiderea cutiei toracice lateral, în yoga se folosește respirația abdominală; în Yoga pe inspir fac mișcarea, pe expir încerc să mențin întinderea, în Pilates pe expir fac mișcarea (cu câteva excepții) pe inspir pregătesc corpul. Rezultatul poate fi similar, ambele concepte cresc conștientizarea corporală, cer controlul respirației, dar dacă simt diferența între ele înseamnă că am făcut yoga sau pilates autentic și nu ceva făcut după video-urile de pe Internet.

”Sportul reprezintă 80% din viața mea, îl practic de la vârsta de 5 ani”

  • Prin ce sunt deosebite Yoga şi Pilates de alte sporturi/clase?

Complexitatea acestor clase se detașează puțin de celelalte concepte. Nu anulez nici un concept, fiecare are un scop bun și bine definit, dar aceste două concepte necesită puțin mai multă atenție. Dacă îmi formez un reflex de a-mi alinia corpul corect, mă ajută la orice tip de antrenament, să realizez dacă folosesc musculatura sau articulațiile, dacă am aliniamentul corect și dacă respir în antrenament.

apa btonic 900x200

  • Ce beneficii au Yoga şi Pilates pentru omul modern, foarte ocupat şi programat să facă totul pe fast-forward?

Fiind totul făcut pe fast-forward, uităm să respirăm, uităm să facem lucrurile lent. Ne ajută să facem un pas înapoi și să privim lucrurile din exterior, obiectiv. Clasele de concentrare, lente, necesită răbdare, lucru rar întâlnit în această societate.

Dupa Ureche_cornelia

  • Cine poate participa la clasele de yoga şi de pilates? Există o limită de vârstă sau probleme de sănătate care le-ar putea face contraindicate pentru unele persoane?

Limite? Ni le punem doar noi. Există atâtea exemple greu explicabile și extraordinare de persoane care fac lucruri extraordinare pentru vârsta lor și problemele pe care le au, prin pură voință și disciplină. Avem nevoie doar de îndrumarea potrivită și de disciplină. Sunt variante și opțiuni nenumarate pentru toate problemele și vârstele.

  • Ce trebuie să ştie un începător despre claselede Yoga şi despre cele de Pilates?

Trebuie să înțelegem că nu sunt clase ușoare pentru că sunt lente. Sunt clase care cer concentrare și prezență 100%. Vin la această clasă să fac ceva doar pentru mine și să fiu prezent în acel moment.

RS banner 860x100 buton

  • Reuşesc orele de Yoga şi de Pilates să influenţeze psihicul şi să aducă o stare de armonie celor ce le practică?

Pe lângă faptul că îl influențează, în timp, îl poate schimba. Armonia va veni în momentul în care sunt deschis și sunt determinat să schimb ceva.

  • Ne puteţi sugera câteva idei de exerciţii pentru cei care sunt prea ocupaţi să ajungă la sală, dar doresc totuşi să-şi detensioneze mintea şi corpul?

Există, într-adevăr, multe responsabilități care ne limitează timpul. Imposibilitatea de a ajunge la sală cred că este puțin probabilă. Avem nevoie doar de disciplină și determinare, timp cu siguranță se va găsi. Farmecul acestor concepte este că nu au nevoie de accesorii deosebite, ci doar de o saltea. Dacă am cunoștințele necesare pot practica oriunde și oricând.

  • Un gând pentru cei care şi-ar dori să vină la orele de Yoga sau Pilates, dar au, poate, reţineri sau temeri în acest sens?

Este bine să vorbiti cu un antrenor specializat și să vă dea câteva sfaturi înainte de clasă. Să nu vă fie teamă să întrebați de pregătirea antrenorului, asta face diferența. Veniți cu încredere la aceste clase, pentru că vă pot schimba viața din multe puncte de vedere.

840x100

Dacă doriți să luați legătura cu Cornelia, puteți să îi scrieți direct aici.

 

Surse poze: World Class

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Cum te ajută ciclismul împotriva stresului?
Alimentatia
Din topul produselor vegane

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau