Smaranda
0

Dieta sau stil de viaţă?

Interviu cu doamna doctor Iren Aexoi, medic specialist în nutriţie şi dietetică

Prezentă, alături de noi, în câteva rânduri doamna doctor Iren Alexoi continuă să lucreze la schimbarea mentalităţilor celor ce au probleme cu greutatea şi, totodată, să educe oamenii cu privire la ceea ce înseamnă un stil de viaţă sănătos. Astăzi discutăm despre diferenţa dintre dietă şi stil de viaţă şi despre riscurile cu care vin la pachet unele diete. Cel mai mare risc, poate, este acela că orice dietă are, teoretic, un sfârşit, un moment când rişti să te reîntorci la mâncărurile nesănătoase şi să pierzi, în scurt timp, tot ce ai realizat….

Din ce în ce mai multe persoane, femei, bărbaţi, copii încep să aibă probleme cu greutatea, bolile conexe obezităţii urmând un trend ascendent. Se vorbeşte chiar despre o epidemie de obezitate. Cât de reale sunt aceste temeri şi ce ar trebui să facem în acest sens?

Lumea evoluează, dar organismul nostru stă cumva pe loc, se adaptează mai greu. Dacă înainte cu mii de ani în urmă depuneam efort să obţinem puţină hrană, acum stăm pe loc şi suntem înconjuraţi de mult prea multă mâncare. Omul are acum doar o putere decizională mai mare. El forţează nota încercând să profite de abundenţă, cu un organism care nu e pregătit să primească atât de mult şi atât de procesat. Dacă nu învăţăm să ne adaptăm vremurilor actuale, sănătatea noastră va avea de suferit.

Multe persoane cu probleme de greutate se axează, în prezent, pe diverse diete. Din păcate, tot multe sunt şi cele care, după o perioadă de dietă rigidă, se trezesc cu kilogramele înapoi. Prin urmare, iată şi o întrebare aparent paradoxală: cât de utile sunt dietele într-o cură de slăbire?

Dieta e o noţiune care presupune o perioada scurtă de timp ca aplicabilitate şi, de obicei, implică deficite nutriţionale de glucide, de proteine sau de minerale şi vitamine. Este normal ca organismul să se revolte şi, apoi, în momentul când mâncăm de toate, el să îşi ia surplusul. De obicei adună înapoi în “ cămăruţa lui” grăsime cât de multă. A conştientiza mâncarea şi necesitatea actului de a mânca – asta înseamnă o societate evoluată ; organismul are nevoile lui şi acum avem atâtea mijloace informaţionale să îl înţelegem şi să îi oferim ceea ce are nevoie. De abia atunci el nu va mai lupta împotriva noastră. Nu-i da ce nu are nevoie şi nu-i lua ce are trebuinţă!

Care sunt principalele aspecte de care trebuie să ţinem cont când alegem o dietă? Orice dietă este potrivită pentru oricine, sau sunt anumite criterii care ar trebui luate în seamă?

Să îţi schimbi modul de gândire, de aici pleacă totul. Trebuie apoi să te informezi depre alimente bune sau rele, despre necesităţile organismului etc. Nu e nimic universal valabil. Există nişte reguli care se adaptează în funcţie de individ. Trebuie să se potrivesca programului, zonei, stilului de viaţă. Nu există dietă universal valabilă cu rezultate miraculoase pe termen lung.

Nu există riscul ca unele interdicţii alimentare să degenereze în frustrări? Ce putem face pentru a evita aceste situaţii?

Acum, tebuie să înţelegem despre ce frustări e vorba… dacă ştii că un aliment nu îţi face bine… ce rost mai au frustrările dacă ştii că acea mâncare te îmbolnăveşte. Tu hotărăşti.

Ce este mai potrivit: dietă sau schimbarea stilului de viaţă?

De dietă vorbim când avem o anumită boală şi trebuie să mâncăm strict anumite alimente pentru a ne însănătoşi; stilul de viaţă ţine de traiul nostru de zi cu zi şi de bunăstarea vieţii în general.

Ce ar trebui să însemne schimbarea stilului de viaţă: restricţii la anumite alimente…. pe vecie, sau cumpătare/moderaţie?

Eu cred că moderaţia este cheia.  Ştiind impactul fiecărui aliment asupra organismului, de datoria noastră ar fi să alegem răul cel mai mic.

Ce sfaturi le puteţi oferi persoanelor care doresc să aibă un stil de viaţă mai sănătos, mai echilibrat?

Schimbare de atitudine, informare şi respect pentru corpul său!

Smaranda Marcu

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Educatie pentru sanatate
Gemuri interzise minorilor
Puţin mov nu strică niciodată :)

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau