Colaboratori, Giorgia, Retete
0

Dovleacul – între legendă și cuptor

Cu toții ne-am dori ca la miezul nopții, acel dovleac portocaliu pe care l-am depozitat în cămară să se transforme într-o caleașcă cu puteri magice. Sau mai bine, toate acele borcane de zacuscă să se transforme în paji care să ne ghideze calea în întunericul nopții și să se asigure că revenim la timp în gospodărie, înainte de primul cântat al cocoșului. Doar nu vrem să ne prindă răsăritul, vraja să se spulbere și noi să rămânem în pădure călare pe un dovleac uriaș și cu 10 borcane de zacuscă în brațe?! Poate că basmele ne-au învățat prost, făcându-ne să avem așteptări nerealiste din partea unui dovleac sau pur și simplu ne place să croim povești care să ne țină de cald la final de toamnă. Tot ce știu este că uneori eu însămi îmi doresc ca elementele din gospodăria mea să prindă viață și să facă treabă în locul meu: mătura să curețe podelele, buretele de vase se spele vasele și paharele să sară singure la locul lor.

Dar acest lucru nu este posibil… de aceea mi-am propus să separ basmul de realitate, miturile urbane de faptele înrădăcinate în realitate. Așadar, revenim la dovlecii noștri.

Dovleacul (sau bostanul) a fost înzestrat cu o sumedenie de semnificații pornind de la legenda specific irlandeză Jack` o` lantern, până la legende conform cărora acesta este un remediu eficient împotriva cancerului. Cred că cel mai înspăimântător fapt este acela că vindecarea miraculoasă a unei boli complexe, precum cancerul, este pusă pe seama compoziției bogate în vitamine și minerale a bostanului.

Dar să începem cu începutul: conquistadorii au fost cei care au adus dovleacul în Europa, din țara lui de baștină care este Peru, undeva prin secolul al XVI- lea. Începând cu secolul XVII, Jack`o`lantern devine un renumit mit care face mai apoi ocolul lumii, generând obiceiul de a sculpta dovleacul; mai precis doar începând cu secolul al XIX- lea se începe sculptarea și decorarea acestuia cu forme care redau grimase specific umane, ducând cu gândul spre dezgust și neobrăzare. Legenda spune că Stingy Jack, un bărbat tare zgârcit, a chemat un spirit rău să bea un pahar împreună cu el. Din acel moment au început necazurile pentru acest individ hapsân, pentru ca într-un final Jack`o`lantern să devină mit în momentul în care oamenii au susținut de-a lungul timpului că l-au văzut pe Jack umblând cu dovleacul său luminat. Au fost alese grimase care să sperie orice trecător tocmai pentru a îndepărta spiritele rele care se pot abate asupra casei oamenilor și chiar pentru a-l speria pe Jack care încă cutreieră lumea în întuneric. Înfricoșătoare poveste, nu-i așa?

supa crema dovleac

Acum că am tras cu ochiul și în spatele legendei dovleacului, putem vedea cu ușurință că pe lângă statutul de element central al unor mituri, care au antrenat imaginația noastră bogată și au dat naștere în mod constant unor povești terifiante, dovleacul este renumit pentru pulpa sa bogată în antioxidanți și vitamine, de aici rezultând o adevărată imagine de apărător al sistemului imunitar. Cele mai cunoscute vitamine conținute sunt : A, B1, B3, B6. Iar la capitolul minerale avem: Calciu, Potasiu, Seleniu, Magneziu, Fier.

Prin consumul echilibrat de dovleac se poate menține tensiunea arterială la nivel normal datorită beta-carotenului care reduce creșterea nivelului glicemic. Unul din efectele recunoscute este cel laxativ. Consumul de dovleac ajută la ușurarea tranzitului intestinal și chiar la eliminarea paraziților intestinali. Cu toate acestea, dovleacul nu poate fi considerat un leac miraculos utilizat în lupta împotriva cancerului așa cum multe din articolele de tipul rețete miraculoase împotriva cancerului o susțin. Singurul miracol de care poate fi acuzat sărmanul dovleac este legat de incitarea la maxim a papilelor gustative prin simpla sa savoare.

Cea mai cunoscută modalitate de preparare este coacerea la cuptor și servirea bucăților coapte după ce acestea au fost acoperite cu un strat fin de praf de scorțișoară. Coacere este o modalitate de menținere activă a calităților nutritive și de a gusta un desert chiar dacă ești la dietă. O altă modalitate de consum a pulpei dovlecului este prepararea unei plăcinte. Un desert la fel de gustos precum primul, însă cu ceva mai multe calorii, mai ales dacă în ecuație este implicat și zahărul. În cazul în care cineva se hotărăște să renunțe definitiv la desert, pulpa dovleacului poate fi ușor transformată într-o supă cremă. Pentru a echilibra gustul relativ dulce al supei, se poate presăra puțină zeamă de lămâie în compoziție înainte de a se amesteca cu crutoanele. Deși pare o fructo-legumă greu de manevrat și preparat, dovleacul este chiar prietenos când vine vorba de transfomarea sa într-un preparat delicios.

Închid cartea ledendelor și fug spre cuptor, căci simt mirosul îmbietor de dovleac copt!

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Din când în când se  refugiază în tango și dorește să se apuce, mai serios, de yoga. O mai găsiți pe desprecub și la cartepeluna. Ultima ei provocare: Nordic Walking Timișoara.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Sportivul cu motto-ul „Never back down”
Cel mai greu răspuns în psihoterapie este cel la întrebarea: Cine ești tu?
Licurici – ateliere de vis, pentru pitici

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau