Colaboratori, Retete, Smaranda
0

Dovlecel… un rege neîncoronat al verii

Dovlecel

Se pare că vara și-a propus să-și prelungească șederea, atât în România, cât și în mare parte a Europei, așa că, din fericire, vom mai avea parte, cel puțin pentru o vreme, de legume proaspete de sezon.

Una dintre legumele cele mai în vogă, atât vara, cât și iarna, este dovlecelul. Ieftin, spornic și ușor de găsit la tarabele din piață sau în supermarket-uri, dovlecelul este prezent pe mesele tuturor în această perioadă. Din păcate, imaginația multora se oprește, adesea, la chifteluțele din dovlecel sau la dovlecei pane, ambele preparate fiind gustoase, însă nu neapărat preparate în modul cel mai corect, știut fiind faptul că prăjitul în ulei nu este chiar cel mai sănătos mod de gătit. Așa că, iată, pentru fanii dovleceilor, câteva sugestii mai light, fără prăjeală. Cu două precizări, importante, zic eu, pentru orice rețetă ați pregăti: dovleceii sunt bogați în apă și trebuie lăsați mereu la scurs și dovleceii se «asortează» cu mărarul proaspăt sau cu usturoi.

supa de dovlecel

Salată de dovlecei cu iaurt. Pentru această salată folosesc doi dovlecei medii, curățați de coajă și de semințe. Îi tai cuburi, îi fierb, iar apoi îi las să se scurgă bine de apă și să se răcească. Pasez bucățile de dovlecel cu o furculiță și le amestec cu cca. 300 g de iaurt cremos (iaurt grecesc), ½ legătură de mărar verde tocat mărunt și, opțional, câțiva căței de usturoi zdrobiți. La final, puteți adăuga 2-3 linguri de semințe (susan, dovleac, floarea soarelui) rumenite timp de un minut în tigaie (fără ulei). Este o salată care poate fi consumată fie în sandwich-uri, fie poate fi folosită pe post de umplutură, în locul salatei de vinete sau a pastei de brânză, pentru diverse aperitive, de genul roșii umplute sau ardei umpluți.

GO 900x600 ochi buton

Supă cremă de dovlecei. Se pregătește foarte rapid și este foarte sățioasă. Am găsit, de-a lungul timpului, mai multe rețete, unele dintre ele presupunând călirea legumelor, însă eu le prefer fierte și pregătite cât mai simplu. De data aceasta, se pun la fiert 2 dovlecei medii, 2-3 cartofi tăiați în bucăți, o ceapă și o rădăcină de pătrunjel sau păstârnac. După ce legumele au fiert, se pisează, se subțiază cu lichidul în care au fiert (consistența supei rămâne la latitudinea fiecăruia), se adaugă 200 ml smântână lichidă pentru gătit și o legătură de mărar proaspăt, tocat mărunt. În loc de crutoane, puteți presăra pe deasupra, după ce o puneți în boluri, câteva semințe crude sau câteva rondele de tije de apio, care au o aromă deosebită și sunt crocante.

briose cu dovlecei

Brioșe cu dovlecei. Sunt deosebite și, în cazul în care nu aveți forme de brioșe, puteți folosi această rețetă de bază și transforma brioșele în plăcintă, punând aluatul într-o tavă clasică pentru cuptor. Aveți nevoie de 2 dovlecei medii, răzuiți și scurși bine de apă, 2-3 ouă, 100 ml de ulei, 150 g cașcaval ras, 150 ml lapte sau smântână lichidă, 250 g făină, sare, piper, mărar proaspăt. Ouăle se amestecă cu un praf de sare, se adaugă laptele, uleiul, făina, dovlecelul ras, cașcavalul și mărarul tocat. Compoziția se distribuie în forme de brioșe (eu folosesc forme siliconate, fiind mai simplu de lucrat cu ele și de curățat ulterior) sau într-o tavă de cuptor și se dau la foc mediu timp de 30-40 de minute, în funcție de puterea cuptorului.

B banner 860x100

Şi… dacă tot aveți dovlecei prin preajmă, puteți încheia ziua cu o mască pentru ten, știut fiind faptul că dovlecelul are proprietăți hidratante pentru față, fiind «frate» cu castravetele. Pentru ten uscat folosiți un dovlecel mai mic, dat pe răzătoare și amestecat cu o lingură de miere și două linguri de ulei de măsline. Pentru ten gras, dovlecelul se amestecă cu două linguri de zeamă de lămâie, iar dacă vreți ca masca să fie cu efect de scrub puteți să îi adăugați o lingură de zahăr brun sau de tărâțe de ovăz. Masca se aplică pe tenul curat, se lasă să stea 15-20 de minute, iar apoi se clătește cu apă călduță, procedeul putând fi repetat săptămânal.

840x100

Photo Credits: Debbie R, Vanessa Pike, Bruce Fingerhood, Matt Hannon

 

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Chateauneuf du Pape – culesul strugurilor
a 366-a zi a anului
Mic dejun pentru zile ploioase

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau