Din Laborator Adunate
0

Efectul miraculos de nefolositor al pseudoștiinței

Incredibil! Acestă legumă te va scăpa de cancer în NUMAI două săptămâni! Descoperire șoc! Dacă pui fructul X în congelator, devine de 1.000 ori mai eficient decât chimioterapia! Sucul de PĂTRUNJEL tratează CANCERUL! Nu-ți vine să crezi de câte boli te poate scăpa această combinație de fructe! Detoxifiere în doar 10 pași! Fructul sau leguma X face MIRACOLE pentru organism! Marile companii farmaceutice îți ascund aceste SECRETE!

Vă sună cunoscut acest tip de titlu? Cu siguranță fiecare dintre noi are cel puțin o persoană în lista de prieteni care dă share pe Facebook acestor tipuri de articole. De cele mai multe ori însă, aceste articole fac parte din categoria pseudoștiinței, unde cuvinte precum „detoxifiere”, „stimularea sistemului imunitar”, „vibrații cuantice”, „energia vieții”, „toxine”, „chimicale” sunt folosite cu mai multe sensuri decât există atomi de Hidrogen în tot Universul Observabil, dar niciodată folosite științific.

Acest gen de „articole-șoc!” conțin un talmeș – balmeș de informații care mai de care mai fantastice, miraculoase și dau impresia descoperirii unor secrete de nimeni știute.Problema este că se creează o falsă impresie de informare, o iluzie a unor cunoștințe obținute cu efort minim.

Alimente care „ard” grăsimile în timp record, superalimente care tratează orice boală, antioxidanți mai puternici decât Superman, secrete ale tinereții și tratamente cu apă vie culeasă din inima muntelui, uleiuri de șarpe și lacrimi de rechin tratate în spațiul cosmic, sunt unele dintre milioanele de porcării care ocupă inutil spațiul internetului.

Dupa Ureche_chimicale si banane

Toate aceste lucruri se joacă cu frica oamenilor de „chimicale”, pentru care avem și un nume: chimiofobie. Pe lângă asta se face apel în mod obsesiv la natură, încurajând  credința conform căreia tot ceea ce este „natural” sau venit de la natură este și benefic organismului, termen folosit din păcate cu sensuri multiple și adesea eronate. Nu tot ceea ce vine de la natură este benefic omului, dacă se consumă în anumite cantități.

Este extrem de important să tragem o linie clară aici, de fapt o linie clară între incapacitatea de a selecta surse specializate, prostia cultivată de blogurile de tip „șoc și groază!” și existența în număr prea mic a site-urile care se zbat să educe publicul venind cu date bazate ȘTIINȚIFIC.

Mai jos un exemplu de site de tip „șoc și groază!”. Ne-am permis să nu afișăm numele celor care au share-uit articolul. Să ne fie cu iertare, însă site-ul care și-a permis să scrie un astfel de articol numai „caplimpede.ro” nu are pe umeri. Oare chiar nu există modalități de curățare a mediului virtual de toate aceste sfaturi miraculoase care au ajuns să ucidă oameni?

Dupa Ureche_soc si groaza

Apa poate deveni toxică pentru organism dacă este consumată într-o cantitate mare ce duce la întreruperea unor procese biologice vitale; semințele merelor conțin cianură care din nou, consumate în cantități mari devin toxice. Aceeași poveste se repetă și cu migdalele amare neprocesate care conțin o cantitate semnificativă de cianură. Nu există niciun fruct, legumă sau plantă care să nu devină toxică pentru organism dacă e consumată într-o anumită cantitate ce depășește limita de asimilare a organismului uman.

Spunea cineva că dacă pe etichetele alimentelor sunt ingrediente pe care copilul tău nu le poate pronunța, acele alimente sunt nocive. De când ne punem sănătatea pe umerii capacității de pronunție a copiilor? Aceste două lucruri nu au absolut nicio legătură, din contră, este chiar un lucru extrem de bun că pe etichetele produselor găsim ingredientele sub numele lor tehnic. Dacă nu poți pronunța acel termen, dă-ți timp, ia niște lecții de dicție, citește mai mult, recitește Tabelul Periodic al Elementelor, cunoaște proprietățile acelui ingredient ce îți dă bătăi de cap și dureri de limbă, și doar după ce depui minimul de efort poți da un verdict care poate suna cam așa: nu îl pot pronunța, dar asta nu înseamnă că acel ingredient e toxic!

Dupa Ureche_Tabelul periodic al elementelor

Argumentul că tot ce nu poate fi pronunțat trebuie să fie toxic, că de aceea nu îl putem pronunța, este lansat din pură ignoranță, pentru că pe foarte multe site-uri pseudoștiințifice găsim declarații cum că absolut orice aditiv sau ingredient a cărui nume nu se poate pronunța este toxic sau este un factor generator de cancer. În cealaltă tabără se află legumele sau fructele naturale, minunile care ne scapă de orice boală.

Rămânem cu falsa impresie că tot ceea ce nu este natural, nu este bun pentru organism, iar tot ceea ce este natural este un panaceu.

De nenumărate ori găsim pe astfel de site-uri informații de genul: ingredientul A cauzează boala X. Dacă avem norocul ca sursa articolului să fie postată și avem si timp să citim studiul științific citat, vedem că autorii studiului pictează o altă imagine: ingredientul A este asociat cu o creștere a riscului bolii X, dacă apar modificări semnificative în rândul factoriilor L, M, N, O și P. Sau titluri de genul: ingredientul B tratează boala Z. Din nou, dacă mergem la sursa studiului științific citat de articolul pseudoștiințific, găsim o concluzie relativ diferită: B este asociat cu blocarea unui anumit proces celular care reprezintă o mică parte a bolii Z, fapt constatat în laborator.

            Interpretările greșite ale unor studii științiice serioase pot avea consecințe extrem de grave.

DupaUreche_pseudostiinta sucks

În anul 2012, un cuplu din Alberta a fost acuzat că nu și-a tratat corespunzător bebelușul în vârstă de 19 luni, bolnav de meninigită. În loc să consulte un  doctor, acești părinți au încercat să-l „trateze” cu extracte de foi de măslin, tinctură din echinaceea, smoothies din ardei iute, ghimbir, hrean și ceapă. Doar în al doișpelea ceas, când au văzut că bebelușul nu mai putea respira, atunci părinții au chemat salvarea. Din nefericire, copilul a murit la cinci zile după spitalizare. Reacția noastră și a oricărui om cu neuronii sănătoși: ce dracu` au avut acei părinți în cap?

Din păcate sau din prostie, sunt multe astfel de cazuri în care pacienții sau părinții pacienților refuză un tratament corespunzător, temeinic studiat, în favoarea miturilor despre alimentele „minune” care circulă pe internet, considerate panacee.

Medicina este știința aplicată, iar metoda științifică este unealta cu ajutorul căreia noi, oamenii, am reușit să creștem speranța de viață semnificativ, iar aici vorbim de ultimul mileniu.

Cu toate că avem impresia că în ziua de azi oamenii suferă de tot felul de afecțiuni și că acum 100 – 200 de ani acestea nu existau, trebuie să vă anunțăm că aceasta este doar o PREZUMȚIE, una FALSĂ! Bolile au existat dintotdeauna, diferența este că acum, prin evoluția medicinei, suntem capabili să le diagnosticăm corespunzător și să oferim un tratament care ne salvează viața de cele mai multe ori.

Dacă ați parcurs acest articol până la final, înseamnă că nivelul analfabetismului științific din România mai are, totuși, șansa de a fi extirpat din mediul virtual și nu numai.

Surse foto: www.ariadidact.ro, pixabay.com, Facebook

 

Din laborator adunate este o secțiune dedicată celor care au răbdarea de a înțelege ce se ascunde în spatele conceptelor de nutriție și sănătate, dincolo de ambalaje și indicațiile înscrise pe acestea, și multe alte curiozități. Articolele sunt scrise și construite pe baza studiilor realizate de oameni de știință cu păr alb și ochelari mari sau de centre științifice cu pereți albi și uși sigilate. Vorbim serios.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Somnul
Intoleranță la fructoză (I)
Fitonutrienții

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau