Colaboratori, Din Laborator Adunate
0

Fierul – Absorbţia în organism

Fierul face parte din categoria microelementelor, adică acele elemente care sunt necesare organismului într-o cantitate de sub 50mg/kg. Acestea mai sunt cunoscute şi sub denumirea de micronutrienti.

Corpul uman nu are nevoie de o cantitate majoră de fier, dar acest element rămîne unul extrem de important pentru buna funcţionare a organismului şi a funcţiilor vitale. Cantitatea zilnică de fier necesară organismului este de 10 mg la bărbaţi şi 15 mg la femei. Când vine vorba de femei însărcinate , atunci este necesară o cantitate de 25 de mg pe zi (mai ales in ultimul trimestru) iar la cele care alăptează de o cantitate de 20 mg .

Fierul 1

Fierul este absorbit de organism şi depozitat în splină, ficat şi în măduva osoasă. Este o parte componentă importantă a proteinelor, enzimelor, proteinelor musculare şi a hemoglobinei.

Cea din urmă, hemoglobina, este un complex de proteine care apare în celulele roşii şi care ajută la transportul oxigenului în corp. Organismul deţine o rezervă naturală de circa 4 miligrame fier. Diversele probleme de sănătate, anumite boli cît şi alimentatţia defectuoasa pot duce la o micşorare a depozitului natural de fier.

Fierul 2

Primele semne că organismul are o deficienţă de fier sunt oboseala, probleme de concentrare, de memorie, durerile de cap, modificări ale dispoziției. Deficienţa de fier poate duce la slăbirea sistemului imunitar,la o proastă cirulaţie a sângelui în organism şi la o sensibilitate crescută la frig. O deficienţă cronică de fier poate duce însă la probleme grave de sănătate, adică la palpitații şi la dificultăţi majore în respiraţie.

Bolile care survin în urma deficienţei de fier sunt inflamațiile cronice, insuficienţă renală, sindromul Crohn (enterită regională) sau cancerul. Femeile care sunt în timpul menstruaţiei pierd adesea din necesarul de fier.

Fierul intră în organism prin alimentaţie. Proporţia dintre alimente şi 15 mg Fier:

Produs

Cantitate

Carne de vită

700g

Şuncă de vită

150g

Carne de porc

1100g

Cârnaţi

50g

Ficat de viţel

200g

Cocos

2200g

Tărâțe de grâu

100g

Orez prefiert

1100g

Soia uscată

150g

Linte

200g

Năut

250g

Pâine din grâu integral

350g

Nuci

600g

Afine

3000g

Mere, Pere, Pepene

7500g

Exista diverse tipuri de legume care sunt extrem de bogate în fier, printre care se numără broccoli, spanac, sparanghelul, sfecla, varză albă/roşie.

Pentru ca fierul să fie absorbit de organism într-un mod eficient trebuie să existe un mediu acid. Vitamina C este un bun susţinător al aborbţiei fierului, care este depozitat în partea inferioară a stomacului. Alimentele care sunt bogate în vitamina C sunt kiwi, portocalele, căpşunile, ardeiul paprika, varza, broccoli şi sucul de lâmîie . Consumul acestor alimente duce la sporirea cantităţii de fier din organism.

Persoanele care nu consumă alimente care ajută depozitarea fierului în organism trebuie să consume suc de portocala si desert bazat pe fructe de fiecare dată când se poate.

În acelaşi timp există alimente care pot bloca sau diminua absorbţia fierului de către organism, ca de ex. laptele, lactatele, iaurtul, caşcavalul, pastele făinoase, cafeaua , ceaiul, etc..

Consumul în exces de calciu poate diminua depozitul de fier din organism. Un ou fiert consumat regulat poate diminua cantitatea de fier cu 28%.

Cine consumă zilnic alimente bogate în calciu, ar trebui să renunţe la acestea măcar cu o oră înaintea fiecărei mese, pentru a nu inhiba absorbţia fierului.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Curtea culorilor
Mereu în mişcare
Totul despre .. absorbția mâncării!

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau