Bianca, Colaboratori, Pentru suflet
0

Fiii satului – întâlniri sătești

Fii satului – întâlniri sătești

În general sunt destul de retrasă și rareori ies din curte, ca să iau drumul satului. Grădină mea e undeva pe deal, așa că de cele mai multe ori, când mă aventurez dincolo de poartă, las în urmă satul. În ultimul an și jumătate, de când am ajuns aici, am participat la două întâlniri ce au implicat și alți oameni.

cover

Prima a fost cea din 1 ianuarie, când am cerut voie să fiu prezentă la întâlnirea de „vecinatate” – cea din care face parte mătușa mea.

În satul acesta, sau cel puțin, pe strada pe care stau eu, aceste grupări stabilite de săteni, îndeplinesc azi doar rolul de a asigura sprijin în cazul înmormântărilor. După reguli consemnate de „tatăl vecinătății” în catastif, reguli ce au fost discutate și agreate de toți cei ce fac parte din vecinătate, oamenii se ajută în cazul înmormântării unuia din membrii săi, sau a unui membru din familia acestuia. Există un statut de membru, o taxa anuală de membru și o întâlnire sau mai multe pe an.

În trecut însă, vecinătățile aveau rol extins și mult mai complex, cu siguranță. În unele sate, ținerii mai reînvie tradiția acestor mici forme de organizare, dovadă fiind „Vecinatatea tinerilor din Saschiz”, spre exemplu.

1

A doua întâlnirea la care am participat este cea a „Fiilor satului”.

În fiecare sat, oamenii organizează această întâlnire într-una din zilele de vară sau toama devreme. Când oamenii plecați din sat obișnuiesc să se întoarcă acasă.

Aici a fost organizată de primăria comunei, cu mici și bere și tot tacâmul.2 Nimic deosebit, față de orice alt festival de stradă pe la care am ajuns, din punct de vedere organizatoric. Doar că oamenii sunt toți de prin acest sat sau din cele două sate invecinate. Copii parcă au ieșit din pământ, că sunt cu zecile, pretutindeni, iar muzica și dansul popular au locul rezervat, pe scena din lemn. 

Partea pentru care am venit la întâlnire, rămâne cea mai interesantă. Femeile mai în vârstă, își scot azi costumul cusut chiar de ele, din dulapurile vechi și își îmbracă nepotii cu mandrie. Deși portul ardelenesc nu e colorat deloc, e o priveliște plăcută să ii urmărești cum se pregătesc sa urce pe scenă, unul câte unul sau în grupuri mici, albi și negri, asemeni pionilor pe tabla de șah.

3

Bianca s-a mutat departe de oraș și își petrece timpul hoinărind pe dealuri, împreună cu Kira, dogul german. Când nu e prea ocupată cu grădinăritul, îi place să gătească și să tricoteze.

Foto credit: Bianca
Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Help25 – povestea merge mai departe
Deodorantele homemade
Tips and tricks: Lupta cu Kilogramele!

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau