Colaboratori, Din Laborator Adunate
0

Flavonoidele sau grupa VIP a fitonutrienților

În articolul precedent ne-am îmbarcat pe vasul ancorat la limita dintre cunoaștere și ignoranță, am ridicat ancora în momentul în care am definit fitonutrienții iar acum ne continuăm drumul.

Fitonutrienții sunt împărțiți în mai multe grupe, cea mai mare și mai diversă fiind grupul flavonoidelor, diversitatea transformând-o în grupa VIP sau star a fitonutrienților.

fumator buton YV

Flavonoizii sunt compuși chimici care sunt omniprezenți în natură, clasificați în funcție de structura lor chimică, și anume: flavonoli, flavone, flavonone, izoflavone, catchine, antocianide și calcone. Peste 4.000 de tipuri de flavonoide au fost indentificate, dintre care, majoritatea în fructe, legume și unele tipuri de bauturi (ceai, cafea, bere, vin și băuturi din fructe).

Despre acești compuși chimici, studiile sugerează contribuirea acestora la scăderea ratei mortalității la oamenii care consumă preponderent mâncăruri pe bază de plante (fructe și legume). Odată consumate fructele sau legumele și absorbite flavonoidele, urmarea benefică se traduce printr-un efect inhibitor al sintezei acidului uric.

Studiile epidemiologice sugerează și faptul că o dietă bogată în fructe și legume este asociată cu reducerea riscului boliilor cronice, însă momentan nu s-au identificat cu exactitate motivele pentru care absorbția fitonutrienților de către organism generează rezultatele menționate anterior.

Într-un studiu, de exemplu, consumul de flavonoide de la 0 la 19.0 mg/zi a fost asociat cu rata mortalității cauzate de boala coronariană (ischemia miocardică apare prin dezechilibrul dintre consumul miocardic de oxigen și aportul de oxigen prin coronare) pentru un număr de 18.5 persoane/an, comparativ cu o rată a mortalității de 7.8 persoane/an a celor pentru care consumul de flavonoide depășea 29.9 mg/zi (30 de mg/zi reprezintă aproximativ 5-6 cești de ceai/zi). Studiul mai precizează faptul că anumite flavonoide exercită efecte toxice dacă sunt consumate în cantități mari.

Este nevoie de o cercetare sistematică în ceea ce privește clasele flavonoidelor pentru a putea fi caracterizate structura, eficacitatea și potențialele efecte adverse. Anumite studii au găsit o legatură dintre flavonoide și ateroscleroză (depunerea unui material bogat în lipide și fibrină pe pereții arteriali, care determină îngroșarea și rigidizarea anormală a acestora) a cărei dovezi se bazează pe faptul că anumiți flavonoizi posedă proprități antioxidante.

YV sonne buton RO

 

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Sindromul premenstrual PMS
Puţin mov nu strică niciodată :)
Climate change – cine, unde, ce, când, cum?

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau