La muncă, Uncategorized
0

Freelancer sau angajat? Cum e mai bine?

Freelancer, parcă îți vine să spui. Care să fie șansele de satisfacție atunci când ești angajat? Șefi, reguli, nu ești încurajat să fii creativ, ai parte de tot felul de colegi leneși sau poate chiar agresivi. Și, totuși, eziți încă să demisionezi?

Freelancer sunt de câțiva ani buni. Dar scriu articolul acesta din perspectiva cuiva care a fost și angajat timp de mulți ani într-o corporație (unde a făcut carieră). Ambele situații au avantajele (și dezavantajele) lor. Dar cum alegi ceea ce îți este ție mai bine?

 

Deși facem parte din generația Millenials, subconștientul nostru este încă tributar mentalităților generației Oldies but Goldies. Deși lucrez e mult ca freelancer, mama, care vede cum o duc: „trebuie să îți găsești ceva de muncă, să fii în rândul lumii.ˮ Tata îmi spunea, la rândul lui, în ultimul său an din viață: „De ce nu te angajezi în IT? Acolo se câștigă bine.ˮ Firesc pentru oameni care s-au angajat imedat după facultate și au ieșit la pensie in același post.

freelancer-sau-angajat

Freelancer sau anagajat?

Dilema generației noastre este, pe de o parte, conceptuală: oare destinul omului este un job sau libertatea personală? Unde se termină libertatea și unde începe plafonarea și îmbătrânirea?

 

O altă dilemă este însă mai pragmatică: „am nevoie de bani.ˮ Poate nu de averi. Nu toți millenials-ii sunt lacomi. Dar ai nevoie să trăiești, să locuiești undeva, să mănânci, să te îmbraci. Să ai o viață decentă.

 

Chiar dacă ești freelancer, de fapt, cu atât mai mult, ai nevoie în egală măsură de haine, dar și de bani pentru investiții în propria energie, propriile materiale, curent, spațiu etc.! Nu uita că îți plătești singur impozitele, asigurările, sănătatea etc. De fapt, această a doua dilemă este singura care ne oprește pe toți să facem primul pas pe drumul spre libertatea mult visată.

 

freelancer-rutina-sau-aventura

Suntem făcuți pentru rutină sau pentru aventură?

Suntem făcuți pentru libertate și creativitate.

Dacă nu ar exista această nevoie, nici nu ne-am pune problema trecerii de la salariul fix, la autonomie.

Există, pe de altă parte, anumite vârste la care putem face lucrurile. Cei mai mulți, încep să lucreze după anii de facultate, iar între 20 și 30 ani câștigă experiență. Abia apoi se lansează pe cont propriu, la 30 sau chiar 40 de ani, iar aceasta dacă nu cumva „rutinaˮ și autoeducația i-au transformat în angajați de profesie.

 

A nu se confunda! Un freelancer nu este antreprenor

În mod regretabil, un freelancer este perceput de mulți dintre cei din „lumea normalăˮ ca un soi de pierde-vară care trăiește de pe azi pe mâine. Nici companiile cu care freelancer-ii fac afaceri nu au tendința, cel puțin în România, să aprecieze un „independentˮ. Desigur, dacă autonomul cu pricina este avocat sau medic, teorema de mai sus nu este valabilă.

 

În schimb, jurnaliștii, editorii, graficienii, mediatorii, fotografii, artiștii și liberalii de toate felurile nu beneficiază de aceeași autoritate. Chiar dacă au propriile lor PFA-uri sau IMM-uri, chiar dacă plătesc taxe la stat. Într-o lume normală, ar putea pretinde să fie plătitți mai mult decât angajații obișnuiți, tocmai pentru că le economisesc companiilor impozite valoroase. Ba, mai mult, facturează, iar prețul serviciilor lor este deductibil pentru firmele care angajează freelanceri.

Ei bine, tendința pieței din România este să îi subplătească pe freelancer-i. De vină este o aparență de vulnerabilitate, din cauza acțiunii de unul singur. Altfel, poziționarea pe piață din punct de vedere financiar depinde de mulți alți factori, care nu au absolut nici o legătură cu munca sau talentul freelancerului.

freelancer-card

Atenție, așa cum ziceam în intertitlu, freelancerul nu este întreprinzătorul sau antreprenorul care întemeiază un Startup. Freelenacerul se vinde doar pe el însuși și nu pornește de la investiții mari sau cu echipe întregi.

 

Ce înseamnă freelancer?

Freelancer este tipul acela care adună de la alții uleiul folosit, cu o bicicletă dotată cu o roabă, și îl reciclează și și-a făcut un site. Este fotograful care face poze la concerte mișto. Este artista care face haine pentru oameni cool. IT-istul care dezvoltă site-uri web pentru companii diverse. Sau speakerul motivațional care te învață cum să îți găsești clienți pentru firma la care lucrezi.

freelancer-fotograf

O serie de oameni din jurul nostru, foarte activi, foarte prezenți în social-media, ne stârnesc aproape invidia. Ei fac lucruri creative. Ei sunt idolii generației tinere. Și par a nu avea nici o grijă.

 

Și acum vine dușul rece!

Conceptul este foarte mișto, dar hai să îți spun un secret: suntem în România.

freelancer-dus-rece

Dacă vrei să fii corect, să nu profiți de nimeni, să îți plătești taxele la stat, să înființezi firmă, MLM, PFA sau altele și crezi că o să ai un succes nebun, că piața te așteaptă cu brațele deschise… las-o direct baltă! Cu greu îți vei face un venit nu BUN, ci DECENT, în fiscalitatea românească.

 

Dacă habar nu ai cum să îți găsești clienți, dacă nu ai avut o educație financiară bună, dacă ești genul șoarece de bibliotecă, cel care face mult, dar habar nu are să se autopromoveze… mai bine fă întâi încă niște cursuri în domeniu. Și terapie.

 

Las-o baltă și dacă nu vii cu ceva bani de acasă atunci când te apuci de treaba asta. Sau dacă nu ai relații sociale puternice. Atenție!, că poți să ai ceva relații acum, cât lucrezi în nu știu ce agenție sau ești șefuleț pe undeva, dar cei mai mulți amici te vor uita direct atunci când nu vei mai avea bani sau funcție. Dar să sperăm că ai prieteni buni și știi să ți-i păstrezi.

freelancer-muzician

Las-o baltă dacă ai de întreținut un copil – doi, aștepți sau îți dorești unul, nu ai casă (adică stai cu chirie) și nu știi cum stă nici partenera / partenerul cu munca. Veniturile unui freelancer sunt atât de variabile încât vei avea, cel mai probabil, luni întregi în care nu vei ști pe unde să scoți cămașa. Mai ales dacă o pornești absolut de la zero. Te-am deprimat? Continuă să citești, am soluții chiar și pentru tine. Probate.

 

freelancer-geanta

Ce înseamnă angajat?

Este un fel de asistat social care nu înțelege că atâta timp cât i se plătesc la stat toate impozitele (cam încă o data cât salariul), cât i se apreciază munca și primește chiar bonusuri pentru ceea face ar trebui să fie recunoscător pentru echilibrul pe care îl are.

Sau, dacă a avut ghinion de o firmă șmecheră (în sensul rău), angajatul este un om frustrat, plafonat, de care se profită. Poate un ins prost plătit, căruia nu i se apreciază inițiativa, dar i se cere muncă suplimentară gratuită, să stea în frig…

Și așa mai departe. Ai prins ideea! Angajatul se simte cel mai adesea captiv, dar pe de altă parte are o siguranță materială din cauza căreia nici nu are curaj să plece.

El știe că, indiferent ce ar fi, indiferent cât ar munci, luna viitoare TREBUIE să primească niște bani. Doarme ceva mai liniștit considerând că i se cuvine, pentru cât se chinuiește (indiferent ce înseamnă asta) să fie plătit. Astfel, o să își poată achita datoriile, ratele la bancă sau chiria, curentul, cablul și… parfumul Hugo Boss de care nu se poate lipsi. Și e foarte normal să fie plătit. Și să își ceară acest drept.

 

Deci să rămân angajat? Din cauza banilor?

Dacă ai de ales, dacă date fiind cele de mai sus, te situezi în categoria celui care își PERMITE să devină din angajat, freelancer (adică ai câteva mii de euro puși deoparte pentru o viață decentă în primele luni, astfel încât să îți permiți să negociezi orice contract la valoarea ta, nu la prețul impus de contractor) atunci dă-ți drumul. Dar nu uita următoarele:

 

  • Din afară, treaba/pasiunea/meseria pe care ți-ai ales-o ca freelancer poate că pare foarte boemă, dar ea implică lucruri prozaice: rutina găsiri de clienți, perseverență, autoorganizare, o administrare strictă a banilor și talent pentru economii. Munca ta va fi doar 30% în domeniu. Restul va fi marketing, PR, tabele, facturi, impozite, eventual contabilitatea în partidă simplă (adică ți-o faci singur, dacă nu îți permiți contabil).

Timp-freelancer-sau-angajat

  • Nu uita de dezvoltare personală. Degeaba ești un geniu al picturii sau al web designului dacă nu știi să vinzi și să te vinzi. De la hainele pe care le porți și aptitudinile de sociabilitate, până la obicieuri nocive (alcool, iarbă), toate vor contribui la sau îți vor submina imaginea.

 

Nu am nimic din toate astea, dar oricum nu vreau să (mai) fiu angajat!

  1. Dacă totuși chiar vrei să riști și începi absolut de la zero, dacă nu ai altceva în afară de un laptop și multă voință (să sperăm că nici copii), mai am doar câteva sfaturi:
  • Înarmează-te cu filme și cărți motivaționale. Plus orice știi tu că te ridică de jos – vei avea nevoie în perioadele negre ale existenței.
  • Ia-ți o pereche de adiași pentru o oră de mers pe jos sau alergat pe zi. Nu se acceptă rabat! Fă sport. Te va menține focusat, indiferent în ce constă munca ta.

freelancer-singur-pe-drum

  • Fă-ți rezerve de triptofan , melatonină, ceai de sunătoare sau alte surse de hormoni sintetici ai fericirii.
  • Organizează-te. Pune-ți obiectivele pe hârtie. Nu îți începe ziua fără un program fix: nu uita, ca să câștigi timp, trebuie să investești timp. Repetă asta, zi de zi.
  • Fă-ți timp pentru a te autodezvolta în permanență.
  • Vorbește cu toți cei care trebuie să știe cu ce te ocupi. Promovează-te prin toate metodele cu putință. Fii serios cu clienții și păstrează-i clienții. Absolut orice faci devine cartea ta de vizită. Nu mai lucrezi pentru o companie, nu alterezi imaginea altcuiva. Tu ești, de acum, compania.
  • Biciuiește-te. La figurat, desigur! Trage de tine. Perseverează. Când crezi că mai ai un pic și vrei renunța, ridică-te și mergi mai departe. Într-o bună zi, când vei fi învățat destule, când vei fi acumulat destulă experiență, chiar vei reuși!

(Dar probabil că nu ca freelancer, ci ca antreprenor.)

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
În spatele ușilor deschise
Cum gătești sănătos pește?
Tudor Panait- fondator al unei afaceri de succes, Lavandă de România

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau