Din Laborator Adunate, Uncategorized
0

Fructe si legume proaspete sau congelate? Ce alegem?

În timpul verii avem la dispoziție o gamă largă de fructe și legume, pe care le putem savura chiar de la sursă. Sunt extrem de benefice pentru organism și ne încarcă cu vitamine și nutrienți. Această situație se modifică însă radical odată cu schimbarea anotimpului; în sezonul rece scade considerabil canitatea de fructe proaspete pe care le putem consuma.

Unele persoane consideră că acest lucru nu este o problemă, deoarece majoritatea alimentelor, pe care vrem să le folosim pentru diverse preparate, pot fi cumpărate mai tot timpul din toate marile magazine. Avem pe rafturi tot felul de sortimente de fructe și legume, de la zmeură, struguri, căpșuni la roșii și castraveți. Trebuie să recunoaștem însă, că multe produse nu sunt deloc proaspete, deoarece majoritatea provin din import, iar asta înseamnă că au fost recoltate cu mult timp înainte să fie așezate pe raft.

Putem apela desigur la fructele congelate, care sunt la fel de răspîndite ca și cele proaspete, dar asta depinde de alegerea fiecăruia……

Dar oare să fie „proaspăt” neapărat și cel mai sănătos? Sunt oare alimentele care nu au fost supuse unei metode de conservare mai nutritive decăt cele congelate? Părerile sunt, ca de obicei, împărțite.

Multe persoane au impresia că fructele congelate nu conțin destui nutrienți, motiv pentru care nu ar fi sănătoase și nu ar trebui să se regăsească în coșul nostru de cumpărături. Dar au aceste idei un fundament real? Își pierd alimentele, în momentul în care sunt expuse procesului de congelare, toate vitaminele?  

legume_congelate

Fructele și legumele proaspete conțin extrem de multe vitamine. La fel de bune sunt și fructele care au fost culese recent, de circa trei sau patru zile și care au fost depozitate corespunzător, pentru a nu se altera. Fructele care sunt transportate din diferite colțuri ale lumii sunt supuse unui risc și pot pierde cel puțin jumătate din masa de nutrienți, dacă sunt expuse la temperaturi ridicate sau dacă sunt transportate în condiții precare. Produsele de pe rafturile magazinelor care sunt congelate pot fi la fel de bogate în vitamine și nutrienți precum sunt cele proaspete, iar acest lucru este valabil și în cazul fructelor/ legumelor. În momentul în care, fructele ajung să fie congelate la puțin timp după ce au fost recoltate, acestea pot conține cu mult mai multe vitamine decăt cele proaspete, deoarece produsul nu se alterează, iar nutrienții nu se pierd.

Cum anume are loc procesul de congelare?

Congelarea este singurul mod prin ne putem asigura că avem la dispoziție alimente conservate în mod optim, astfel încăt acestea să nu își piardă vitaminele. Conservarea alimentelor se produce datorită cristalelor de gheață. Cristalele trebuie să fie extrem de mici pentru a putea cuprinde și acoperi întreaga suprafață a alimentelor.  Astfel se produce congelarea automată a alimentelor. Acestea acestea sunt învelite imediat de o membrană de gheață, la o temperatură de -30 de grade (procedeu cunoscut drept congelare prin terapie „șoc”).  Stratul de gheață este important, deoarece previne pierderea de lichide și de nutrienți.  Dacă se respectă toate etapele de congelare, iar alimentele sunt depozitate corespunzător și nu sunt expuse unor temperaturi ridicate, putem obține  produse conservate de cea mai bună calitate, uneori chiar mai nutritive decăt cele proaspete (acestea se pot altera mai repede și chiar dacă sunt aspectoase, nu sunt tocmai sănătoase).

Dacă se respectă toate procesele de congelare, reușim să conservăm în cel mai bun mod posibil alimente pentru un timp îndelungat. Temperatura extrem de scăzută împiedică formarea bacteriilor dar și alterarea.

 fruits-congeles

La ce anume trebuie să fim atenți atunci când alegem un produs congelat?

  • Locul de depozitare al produsului nu trebuie să aibă o temperatură de sub -18 grade.
  • Spațiul în care produsul este depozitat nu trebuie să fie înconjurat de un strat de gheață.
  • Ambalajul produselor trebuie să fie intact, fără să prezinte urme de deteriorare. Contactul cu mediul extern poate avea ca efect alterarea produsului și apariția bacteriilor.
  • Acest tip de produs trebuie adăugat în coș exact atunci când am terminat cumpărăturile, pentru a împiedica decongelarea.
  • Astfel de produse nu pot fi transportate în același bagaj cu restul cumpărăturilor. Dacă avem de parcurs un drum ceva mai lung, trebuie să avem grijă să depozităm produsele congelate într-un recipient termoizolant.

De reținut: în momentul în care sunt respectate toate normele, atunci când se efectuează procesul de congelare, putem obține produse de cea mai bună calitate, care să fie la fel de bogate în vitamine precum sunt cele proaspete. Este foarte important ca alimentele să fie congelate imediat ce au fost recoltate sau procesate, iar procesul de înghețare să nu fie întrerupt.  Dacă respectăm toate etapele de conservare, ne putem bucura în mod cert de alimentele preferate tot anul.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Intoleranță la lactoză (l)
Păr sănătos, cu nutrienții potriviți
Nutrienti pentru o piele frumoasa si sanatoasa!

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau