Colaboratori, Retete, Smaranda
0

Gemuri interzise minorilor

Gemuri interzise minorilor

Ma gândesc că în mod cert v-am atras atenția cu titlul acesta, mai ales dacă ținem cont că, de regulă, principalii consumatori de gem/dulceață într-o familie sunt copiii. Fie că vorbim despre clătite, gogoși sau clasica pâine cu unt și gem, ei sunt cei care se servesc, cel mai adesea, din borcanele frumos aranjate în cămară.

Gemurile despre care vă voi povesti astăzi sunt…. altfel. Ies din sfera clasică și aduc cu ele o savoare de inedit, de rafinament. Spun asta pentru că toate cele trei rețete de mai jos au în ele și un pic de alcool, fapt ce m-a făcut să nu le recomand pentru consumul copiilor, deși o bună parte din «gradele» alcoolului se vor evapora în procesul de pregătire a gemului.

fumator buton YV

Ideea combinării fructelor cu alcool mi-a venit în urmă cu doi ani, când am experimentat, pentru prima dată, o combinație de căpșuni cu coniac. Rezultatul a fost execelent, așa că, spre sfârșitul verii, am trecut la celălalt nivel și am testat combinația de pepene galben cu vodcă. Bună, bună – unul ditntre cele mai reușite gemuri din ultimii doi ani. Apoi, anul trecut, am încercat o combinație nouă, fină și delicată: pere cu vin alb. Iată-le, pe toate trei, prezentate mai jos:

gem cu cognac

Gem de căpșuni cu ciocolată albă și coniac. M-am gândit să vă prezint cantitățile pentru 3 kilograme de căpșuni, cum am făcut eu, dar, dacă sunteți sceptici și doriți doar să încercați să vedeți cum iese, puteți încerca doar cu un kilogram de fructe, ajustând celelalte cantități în funcție de alegerea voastră. Deci, aveți nevoie de 3 kilograme de căpșuni (încă se mai găsesc la piață, sunt soiuri care sunt productive până în octombrie), o ciocolată albă de 200 g (ideal de calitate, cremoasă, nu de menaj), cca. 700 g de zahăr (cantitatea de zahăr o puteți ajusta în funcție de gustul fiecăruia și de cât de dulci sunt căpșunile), 200 ml coniac (eu am optat pentru Henessy, care are un parfum deosebit). Căpșunile spălate și fără codițe se amestecă cu zahărul și se lasă așa timp de 1-2 ore, la frigider, să producă siropul ce va preveni lipirea lor de cratiță în timpul fierberii. Se pun apoi la fiert, la foc mediu, și se îndepărtează spuma care rezultă în timpul acestui proces. După aproximativ 3 ore, când gemul este legat și destul de îngroșat, se adaugă ciocolata albă, ruptă în bucăți. După câteva minute, timp în care ciocolata se topește și se omogenizează cu fructele, se adaugă coniacul. Se mai lasă 2-3 minute pe foc, se amestecă bine, apoi se ia cratița de pe aragaz. Gemul se pune în borcane sterilizate și calde, apoi se așează în cămară; timp de o zi eu le țin cu capacul în jos, după care le întorc în poziția…. normală.

ceai verde YV buton 2

Gem de pepene galben cu vodcă și ghimbir. Este un gem foarte, foarte aromat și….. destul de ieftin. Pepenii galbeni sunt ieftini și se găsesc în orice piață și, dat fiind că sunt foarte dulci, cantitatea de zahăr folosită este redusă. Pentru prima tură pregătită am folosit 3 soiuri de pepene diferite, iar la cea de-a doua tură am folosit un singur soi. Există pepeni cu miez galben, portocaliu și verzui, așa că puteți da frâu liber imaginației și încerca orice variantă doriți. La aproximativ 3 kilograme de miez de pepene tăiat cubulețe am adăugat 700 g de zahăr și le-am lăsat la frigider timp de o oră. Am adăugat, apoi, un plic de gelifiant de la Dr. Oetker amestecat cu 2 linguri de zahăr și am pus cratița la fiert. Este necesar un gelifiant pentru că pepenele galben este un fruct foarte zemos și are nevoie de un adjuvant care să ajute la legarea lui. Când gemul începe să fiarbă, puteți adăuga, opțional, 2 lămâi mai mici tăiate în felii. Eu am folosit limes și la final, bucățelele de lămâie aveau un gust deosebit. După aproximativ 3 ore, am adăugat o lingură de ghimbir proaspăt ras (este foarte aromat, dar aveți grijă cu cantitățile, să nu faceți gemul prea picant!) și 200 ml de vodcă. Am mai lăsat să fiarbă puțin, iar apoi l-am transferat în borcane calde. Cea de-a doua tură încercată a avut în prim plan un singur soi de pepene galben, combinat însă cu două fructe de mango tăiate cubulețe. Restul ingredientelor au fost identice, iar rezultatul a fost, de asemenea, unul aromat și frumos colorat.

gem cu vodka

Gem de pere cu vin alb. Din punctul meu de vedere e un gem mai rafinat, care merge pregătit toamna, când sunt coapte perele autohtone. La 3 kilograme de pere tăiate cubulețe se pune un kilogram de zahăr. Se pune compoziția la fiert și, dacă doriți să vă jucați cu texturile, puteți adăuga fie o mână de stafide albe, fie o mână de nuci tăiate mărunt (dar nu sfărâmate!). După ce gemul este legat și ajunge la consistența dorită, se adaugă 200-300 ml vin alb sau roze (eu am folosit Fetească Regală demisec, dar cred că puteți folosi și un vin demidulce; ideea este să nu folosiți un vin roșu, pentru că va schimba culoarea gemului) și se mai lasă să fiarbă un pic. Gemul se pune în borcane sterilizate și calde și se așează în cămară. Acesta este un gem care merge combinat și în mini-sandvișuri crocante, de exemplu cu pâine prăjită și gouda sau brânzeturi cu mucegai nobil.

RG quiy buton

Poftă bună și spor la experimentat! Iar dacă mai aveți sugestii de acest fel, nu uitați: sharing is caring, așa că împărtășiți-le și nouă!

Photo Credits: Jonathan Cohen, Robert Donovan, Jenny Downing, Jennifer O’Kelly

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Retete pentru lipsa de concentrare si atentie
Postul, prieten pentru organism
Chateauneuf du Pape – culesul strugurilor

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau