Din Laborator Adunate, Tip de job
0

Generația actuală are nevoie de un update la capitolul ”Nutriție” – interviu cu Iulia Manole, director executiv ABC-ul Nutriției

O lume sănătoasă pornește de la o nutriție calitativă. Dar până aici, sunt pași mici și siguri de făcut, pe care Iulia ni-i explică în rândurile următoare. Odată cu industrializarea au apărut schimbări tacite și induse de marii producători alimentari, care acum se reflectă în calitatea vieții consumatorului.

Acestea se reflectă și în plan fizic, mai ales la copiii care prezintă semnalmente de obezitate încă din primii ani ai copilăriei.

Nu vrem să nu divulgăm misiunea și viziunea asociației, așa că îi dăm cuvântul Iuliei Manole, Director Executiv în cadrul Asociației ABC-ul Nutriției.

1.Care e povestea din spatele Asociatiei ABC-ul Nutriției?

Proiectul Asociației ABC-ul Nutriției s-a născut din pasiunea unor tineri pentru nutriție și stil de viață sănătos. Totul începe de la povestea noastră personală. În primul rând, avem un ritm de viață extrem de agitat și de cele mai multe ori nu ne ascultăm și propriul corp să vedem dacă și ce are de zis în sensul acesta. Ne-am dat seama că numai printr-o nutriție corectă și mișcare ne putem ajuta organismul să fie sănătos și să treacă cu bine de perioadele cu mult stres și agitație.

Am aplicat câteva principii de bază pe ”propria piele”, am avut rezultate și ne-am hotărât să împărtășim cu publicul larg despre cultura și educația pentru nutriție, într-un mod cât mai atractiv.

2.Ce grupuri țintă aveți?

Programele și proiectele pe care noi le-am dezvoltat se concentrează pe două, chiar trei publicuri țintă. Ca și grupuri țintă: copiii și elevii, adulții care vor să știe cum să trăiască sănătos și adulții care sunt părinți și care îți doresc ca în familie să construiască o cultură a nutriției corecte.

3.Omul modern face un compromis când vine vorba de nutriție la locul de muncă, punând prioritar efectuarea task-urilor zilnice. Ce campanii de CSR ați dezvoltat? Sau cum susțineți acest segment important, corporatiștii?

Asa este, tocmai de aceea, avem o serie de workshopuri dedicate adultului care lucrează în medie 8-10 ore pe zi și mai are și extra-activități în programul lui, mai puțin timp pentru mâncare și mișcare în ritm sănătos. Ei bine, pentru această categorie, în care să știți că ne aflăm și noi sau mai bine zis ne-am aflat cu programul, dar nu ne mai aflăm cu obiceiurile nesănătose, strategia noastră este să le proiectăm starea de sănătate de peste 20-30 de ani. Le oferim câteva alternative și îi facem curioși. Asta e cheia – curiozitatea și merge și pentru adulți, dar în special pentru copii.

4.Dar legat de copii, ei cum pot învăța ABC-ul nutriției? De ce este nevoie de educație pentru nutriție, care sunt principalele minusuri?

Din această toamnă ABC-ul Nutriției demarează un proiect de educație pentru nutriție în școli gimnaziale din București. Începem cu Școala Ferdinand, Școala nr. 126, Școala nr. 112, Școala Sfinții Voievozi și Școala Avram Iancu, și vor urma  mai multe în lunile viitoare.

De ce avem nevoie de o astfel de educație? Răspunsul ni-l putem oferi foarte ușor, dacă mergem în preajma unei școli și observăm elevii. Aceștia nu se mai joacă, cum se jucau generațiile care astăzi devin părinți.Pentru aceștia,joaca înseamnă tabletă sau calculator și pentru că sunt dependenți de tehnologie nici nu mai fac mișcare, ceea ce se vede în dimensiunile lor. Pe lângă acest aspect, părinții au un program foarte încărcat și deseori gătesc ceva rapid, care nu e chiar sănătos sau nu mai gătesc și îi dau copilului bani de buzunar. Iar la școala, în unele cazuri se face educație pentru sănătate, dar este axată mai mult pe igienă și nu pe informații nutriționale.

5.Aveți un model de educație pe care îl promovați?

Da și mă bucur mult că mi-ai pus această întrebare. ABC-ul Nutriției se bucură de suportul mai multor experți în domeniul medicinei, nutriției, sistemului educațional, dar și al mediului privat din România. Cu sprijinul experților în nutriție de la Universitatea din Viena, am realizat modelul educațional pe care noi îl promovăm. Practic know-how-ul austriac l-am testat și adaptat pentru societatea noastră cu ajutorul experților din boardul asociației.

6.Ce evenimente pregătiți pentru viitor?

Avem multe evenimente pe care le pregatim: sunt mai întâi seminariile din școli pe nutriție, apoi avem pe 17 noiembrie un eveniment dedicat adulților pe degustare de vin și brânzeturi bio. Cu acest prilej vom dezbate și subiecte ce țin de stilul de viață sănătos. Pe 29 noiembrie avem un eveniment dedicat familiilor. Este vorba despre un cooking show pentru cina de Crăciun într-o variantă mai sănătoasă decât cea tradițională. Iar în decembrie vom fi alături de partenerii noștri  cu traininguri pentru copii în țară. Tema acestora va fi Healthy Santa, abia așteptăm!

7.Ce ne poți spune despre voluntarii ABC-ul Nutriției?Cum se poate deveni voluntar?

Voluntarii ABC-ul Nutriției sunt tineri, pasionați ca și noi de nutriție și stil de viață sănătos. În plus, sunt super energici si cu priză la copii. Momentam avem 9 voluntari, dar avem nevoie de mai multe persoane, așa că cine este interesat poate aplica și spontan.

8.Ce rezoluție aveți pentru Abc-ul Nutriției pentru 2017?

Hmm…știu că încă nu este 31 decembrie! Îți pot spune totuși că avem planuri mari pentru la anul! O tabără de nutriție și sport, o aplicație software, multe traininguri în școli din țară, nu numai București! Ah, și surprize educaționale pentru adulți!

Toate informațiile le veți găsi pe site-ul nostru: www.abcnutritiei.ro si pe pagina de Facebook: @ABCNUTRITIEI

Îi mulțumim Iuliei pentru că a  acceptat să ne vorbească despre acest proiect! Noi credem că vom auzi mult timp de acum înainte despre ABC-ul Nutriției!

Susținem demersurile Asociației ABC-ul Nutriției în schimbarea stilul de viață actual și ne dorim mai mulți parteneri în acest sens!

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Necesităţile Nutriţionale
O scurtă istorie a fitonutrienților
Flavonoidele sau grupa VIP a fitonutrienților

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau