Colaboratori, Pentru suflet, Smaranda
0

Grupul de Suport „Violeta” al Persoanelor Diagnosticate cu cancer la Sân

cancer la Sân

Grupul de Suport “Violeta” al Persoanelor Diagnosticate cu cancer la Sân este locul unde femeile (re)învață să accepte, să ierte, să înțeleagă și, de ce nu, să vadă viața în roz…. Este un loc unde doamnele care se confruntă sau s-au confruntat cu această boală se întâlnesc săptămânal, discută, desfășoară diferite activitați în comun și trec mai ușor peste griji, probleme, etichete.

Vă invit să citiți, mai jos, un interviu cu doamna Anghelina Glisici, coordonatoarea grupului de suport
  • Cum a luat naştere Grupul de Suport “Violeta”? Cui i-a aparţinut iniţiativa?

Grupul a luat naştere în octombrie 2006, din dorinţa de a ajuta persoanele diagnosticate cu cancer la sân. Iniţiativa de a înfiinţa un grup de suport au avut-o medicii Asociaţiei OncoHelp, în anul 2006. Deci anul acesta, în luna octombrie, împlinim 9 ani de activitate.

  • Cum le ajută grupul de suport pe femeile diagnosticate cu cancer la sân?

Aflarea sau, câteodată, confirmarea diagnosticului de cancer are efectul unui trăznet care loveşte din plin şi paralizează total, are efectul unei explozii care vine de niciunde dar care te loveşte pe tine, mătură totul în cale şi te lasă pe ţine singur cu diagnosticul pronunţat de medic şi cu multe întrebări.

Întrebările care te bântuie sunt: de ce mi s-a întâmplat, ce se va întâmpla mai departe, prin câtă suferinţă fizică voi trece şi cum am să-i fac faţă, cine mă va ajuta, trec şi alţii prin aceleaşi trăiri, simt şi alţii aceleaşi lucruri ca şi mine, şi alţii, ca şi mine, au impresia că a dispărut lumina din viaţa lor, oare voi învinge, oare pot să mai duc o viaţă normală şi multe altele. Constaţi că sunt dileme pe care nu prea ai cu cine să le discuţi, pentru că medicii cu care vii în contact, fiind foarte ocupaţi cu tratamentul propriu zis şi având, în unele sitatii cazuri mai multe decât pot duce, nu au timp să discute cu tine.

Chiar dacă ai auzit că există psiholog şi ţi se recomandă să te adresezi acestuia, trăieşti într-o ţară cu prejudecăţi, în care cei care se adresează psihologului sunt catalogaţi nebuni şi nu ai nevoie de încă o etichetă, îţi ajunge cea de canceros.

În cele mai multe cazuri eviţi să spui de ce boală suferi, pentru că poţi avea surprize neplăcute, chiar traumatizante, în ceea ce priveşte comportarea celor din jur care, în unele cazuri te consideră un damnat. Toate acestea duc la creşterea stresului care deja există în viaţa ta şi este ştiut că stresul este, poate prima cauză care determină apariţia bolilor.

Grupurile de suport în general şi grupul nostru în mod particular, au posibilitatea să intervină tocmai în acest domeniu, au posibilitatea să le ajute pe femei să răspundă la acest întrebări, le antrenează în acţiuni în care se poate reduce starea de stress. Mai mult, le ajută să întâlnească oameni care au trecut prin experienţe similare, cu care pot să-şi împărtăşească trăirile, emoţiile, gândurile, coşmarurile şi speranţele. Şi, ce este foarte important, crează un cadru, un spaţiu, fără ca cineva să râdă sau să se dea un pas în spate, un spaţiu unde poţi să spui ce boală ai, să plângi, să vorbeşti, fără ca nimeni să te eticheteze, să emită comentarii negative sau să-şid ea ghionturi şi să te privească lung.

  • Ce activităţi derulaţi împreună cu doamnele care vin la grupul de suport?

Pentru a ajuta persoanele diagnosticate cu cancer la sân, Grupul de Suport “Violeta” organizează diferite activităţi, care se pot grupa astfel:

– Activităţi de informare legate de boală, de tratamente precum şi de drepturile pacientului;

– Consiliere psihologică de grup, pentru a găsi răspunsuri şi metode de a controla stările emoţionale negative (frică, furia, nemulţumirea);

– Gimnastică pentru recuperarea braţului de pe partea operată;

– Terapie prin artă sau terapie ocupaţională, având ca scop reducerea stresului. În acest sens am organizat un mic atelier de confecţionat obiecte handmade. Efectele produse de acest gen de activitate sunt, în unele cazuri, remarcabile.

În activităţile pe care le organizăm, suntem ajutaţi de specialişti (medici, psihologi, artişti plastici), care ne sprijină în regim de voluntariat.

  • Câte femei trec pragul acestui grup? Sunt doamne care vin doar la o singură întâlnire şi „cliente fidele”, care vin cu regularitate?

Recunosc că nu este uşor să te ocupi de un astfel de grup, mai ales când şi tu ai probleme de sănătate, adică şi tu faci parte din categoria persoanelor diagnosticate cu cancer la sân. Atât eu, cât şi colega mea, Stana Pavel, avem acest diagnostic. Ne ocupăm de grup cu plăcere şi dăruire, încercam să asigurăm condiţiile necesare întâlnirilor noastre. Deşi am împărţit pliante, am pus afişe la OncoHelp, am popularizat întâlnirile noastre cu diverşi specialişti, numărul persoanelor care ne caută încă este destul de redus. În evidenţele, pe care le avem referitor la persoanele care au venit la grup, există un număr de aproximativ 60 de persoane. Dintre acestea, unele au venit numai o dată sau au venit atunci când, în urma unor sponzorizări, am împărţit proteze de sân. Persoanele care vin în mod constant sunt în număr de 10 – 12.

  • Am văzut că aţi organizat diferite acţiuni şi evenimente şi în comunitate. Ne puteţi povesti puţin despre ele?

Grupul nostru participă la diferite evenimente, printre care Festivalul Plai, Balul Speranţei al Asociaţiei Femeilor de Afaceri din România, Ziua Supravieţuitorului şi simpozionul organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi, bineînţele,s la evenimentele organizate de OncoHelp în cadrul Campaniei Help25. Dar cel mai drag eveniment pentru noi este cel pe care-l organizăm noi, adică expoziţia Prin Artă Luptăm Împotriva Cancerului. Expoziţia, organizată împreună cu Asociaţia Împotriva Cancerului Timişoara, este la a noua ediţie şi are loc în fiecare an în luna decembrie. Expunem obiectele pe care le-am realizat în timpul anului, la întâlnirile noastre, în cadrul micuţului nostru atelier de obiecte handmade.În ultimi ani participă alături de noi şi elevii de la Liceul de Muzică, asigurând o atmosferă mai relaxată.

  • Din câte ştiu, întâlnirile Grupului de Suport „Violeta” au loc la sediul Asociaţiei OncoHelp. Pe de altă parte, din păcate, sunt destule femei care au nevoie de susţinere în lupta cu cancerul la sân şi care sunt din alte localităţi. V-aţi gândit să vă extindeţi oarecum activitatea, să încercaţi să organizaţi un grup de suport online, în care să le oferiţi consiliere şi sprijin femeilor care se confruntă cu această patologie?

Avem un site al grupuluiAICI . Pe site-ul OncoHelp este prezentat grupul de suport şi, totodată, avem o pagină de Facebook: Grupul de suport ”Violeta”. În concluzie, dacă cineva doreşte poate să ne găsească, o poate face utilizând metodele moderne de comunicare.

Întâlnirile noastre sunt săptămânale, se desfăşoară la sediul OncoHelp Timişoara, lunea, de la ora 17 (vară când sunt căldurile mari ne întâlnim de la ora 18).

Persoanele de contact sunt:

Anghelina Glisici, telefon: 0720.825.440; 0752.010522; 0356.450.801; e-mail: anghelina.glisici@yahoo.com;

Stana Pavel ,telefon: 0740.056.167; e-mail: stana.pavel@yahoo.ro.

Aceasta este povestea noastră puţin tristă, împănată cu puţină frică dar plină de speranţă.

 

Surse foto: Help25

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Fără filtru sau povești despre viață
Colind sănătos și voios
Sportivul cu motto-ul „Never back down”

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau