Fitness & wellness, Giorgia
0

Hipotiroidism sau… ce facem cu o tiroidă leneșă?

Nimeni nu este perfect și mai ales tind să cred că nimeni nu e sănătos tun. Am ajuns la credința că dacă te cauți cu siguranță găsești ceva neînregulă cu organismul tău, oricât de mică ar fi chichița ea tot îți dă peste cap anumite funcții. Undeva prin clasa a opta, m-am trezit cu niște dureri îngrozitoare de cap. Nu suportam să văd lumina, orice sunet (chiar și un mieunat) mă scotea din minți și nu mă puteam ridica din pat până nu scăpam de durere.

Ipohondră nu sunt, însă m-am hotărât să consult un medic, căci știam că ceva nu era în regulă. Norocul meu a fost mama care știa de unde să începem investigațiile.

Analize, analize și… rezultate

După o mulțime de analize, raze, RMN-uri, analize de sânge, ajung întâmplător la un endocrinolog care îmi spune: „fă-ți un TSH și un VSH, și hai să ne uităm peste rezultate”.

Habar nu aveam care e rostul TSH-ului sau VSH-ului, însă a doua zi am dat o fugă până la un centru medical de recoltare și mi-am făcut analizele. Rezultatele… cred că deduceți cum erau. Da, praf! Valori cu mult crescute peste limita normală, asta am dedus după cum s-au mărit ochii medicului la vederea analizelor.

Și așa am ajuns la capătul cercetărilor mele, alegându-mă cu un diagnostic de toată frumusețea: hipotiroidism.

Din momentul identificării diagnosticului, am primit un tratament pe care sunt nevoită să îl urmez întreaga viață, în diferite doze în funcție de variația valorilor TSH-ului și VSH-ului. Da, voi ajunge să explic și ce e cu aceste analize.

Dar ce înseamnă de fapt hipotiroidismul?

Hipotiroidismul înseamnă de fapt insuficiența glandei tiroide de a secreta hormoni tiroidieni în cantitatea necesară. Pe scurt, tiroida este leneșă.

Fiind mai puțin activă, tiroida generează stări neplăcute pe care ajungi să le resimți zilnic, în lipsa unui tratament adecvat. Cel mai bun exemplu este chiar durerea de cap pe care o resimțeam constant și de care nu scăpam așa de ușor. Oboseala și cefaleea erau semnale de alarmă, cum că ceva nu funcționează bine în mica mea fabrică, în organism.

Pe lângă cefalee, cei care suferă de hipotiroidism netratat pot întâmpina probleme precum:

◊ creștere în greutate și apariția gușei,

◊ stare de oboseală constantă,

◊ hipertensiune sau tahicardie (afecțiuni ce vizează inima),

◊ tulburari digestive,

◊ somnolență, insomnii, agitație, depresie, letargie,

◊ anemie,

◊ infertilitate etc.

Am enumerat doar parte dintre efectele unui hipotiroidism netratat, parte dintre ele le-am resimțit pe propria pielea, mai ales dacă vorbim de somnolență și insomnii. Nici cu depresia nu e de joacă, pentru că sunt zile în care efectiv nu simți dorința de a te da jos din pat sau chiar a mânca. În acel moment e timpul să se refacă analizele, căci e posibil ca valorile să fie crescute și este nevoie de modificarea tratamentului.

Analize vitale TSH și VSH

TSH-ul este hormonul de stimulare tiroidiană,  iar eliberarea acestor hormoni constituie mecanismul principal de reglare a funcției biologice a hormonilor tiroidieni.

VSH-ul reprezinta rata la care sedimentează hematiile dintr-o probă de sânge anticoagulat într-o oră. Cu cât hematiile sedimentează mai repede, cu atât VSH-ul este mai mare, fiind un indicator de răspuns de fază acută. (sursă Synevo.ro)

Valorile celor doi factori de mai sus trebuie sa se încadreze în limite normale pentru a sugera o bună funcționare a glandei tiroidiene. Dacă valorile sunt sub sau peste limita admisă, înseamnă că tiroida necesită un control amănunțit, chiar tratament. Pe lângă analizele de mai sus este recomandat să se facă periodic o ecografie, pentru a elimina orice suspiciune de existență a nodulilor tiroidieni.

Sunt aproape 10 ani de când am descoperit că tiroida mea e leneșă. La început am crezut că este grav, însă pe măsură ce am mers la control, de 2 ori pe an, am realizat că totul este sub control. Doctorul meu preferat, mă „liniștea” spunându-mi că mare parte din populație suferă de o afecțiune a tiroidei, doar că nu au descoperit încă. Iar din păcate acesta este un adevăr, cazurile de hipo sau hipertiroidism sunt din ce în ce mai des descoperite, chiar de la vârste fragede.

Ultimul lucru pe care aș vrea să îl evidențiez este necesitatea urmării unei diete care ajută tiroida să funcționeze în parametrii normali, mai ales dacă este una leneșă. Eu urmez, cât se poate, dieta pe care mi-a sugerat-o doctorul meu, Dr. D, și care îmi propune așa:

◊ creșterea aportului proteic din surse precum unt de arahide, quinoa, produse animale organice,

◊ reducerea aportului de cofeină și zahăr,

◊ creșterea consumului de legume verzi,

◊ asigurarea aportului de grăsimi bune din ulei de măsline presat la rece,  avocado, nuci, pește, unt vegetal, lapte și preparate din cocos,

◊ creșterea aportului de nutrienți, mai precis de vitamina D, de fier, de Omega 3, Seleniu, Zinc, Iod, de vitamina A și B,

◊ evitarea alimentelor gușogene – brocoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, soia, ridichi, piersici.

Job-ul meu mă supune adesea unor factori de stres care îmi afectează starea generală, îmi provoacă nervozitate și agitație. Primul lucru pe care mă întreabă Dr. D este: „cum stai cu somnul, stresul, mișcarea? Cum ești, cum te simți?”. După răspuns adesea sunt încurajată să evit factorii de stres și să practic relaxarea, meditația, mișcarea.

Cred că asta ar trebui să facem cu toții din când în când, să ne deconectăm de la realitate și să dăm organismului o pauză. Pentru că merităm!

Surse foto: pixabay.com, www.copilul.ro, www.metabolicenergy.net

 

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Din când în când se  refugiază în tango.  Ultima ei provocare: să se apuce, mai serios, de yoga. O mai găsiți și la cartepeluna.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Stil de viață, nutriție și sport!
Activitatea sportivă- între promisiuni şi realitate
Cine creează sănătatea- Partea 1

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau