Colaboratori, Pentru suflet, Smaranda
0

În lumea cărților, alături de «O carte pe lună»

Într-o lume în care cartea devine dominată, încet dar sigur, de lumea tabletelor, a internetului și a e-book-urilor, un grup de tineri timișoreni, pasionați de lectură și de mirosul filelor unei cărți continuă să promoveze lectura ca pe un stil de viață… sănătate pentru minte. Coordonați de Giorgia Harasim, care este și inițiatoarea acesui club de lectură, se întâlnesc, cu toții, în fiecare lună, pentru a dezbate ultimele lecturi și a stabili strategii de promovare a cititului în zonele și în școlile defavorizate.

Vă invit să citiți un interviu cu colega noastră, Giorgia, și să aflați cum puteți deveni membri ai acestui „club lunatic”.

Se împlinesc doi ani de când clubul de lectură reunește oameni pasionați de cărți. Spune-mi, te rog, în calitatea ta de inițiator al acestui proiect, cum ți-a venit ideea?

Da, se împlinesc doi ani palpitanți, plini de cărți bune și oameni pasionați de lectură și cultură. Ideea a venit de la o conversație avută cu o dragă prietenă. Stăteam la o cafea și vorbeam despre ultimele cărți citite, iar după mai bine de o oră îmi spune : „Gio, dacă tot citești atât de mult și prietenii îți cer să le recomanzi cărți… de ce nu îți faci un book club ? Adică… pe bune, nu ar fi o idee bună ?”.

Da, a fost o idee excelentă, drept dovadă ne-am apucat chiar atunci să căutăm un nume care ne-a venit foarte natural și am făcut și logo-ul clubului în câteva minute. La finalul celor trei cafele băute, aveam un club de lectură funcțional care avea pagină de Facebook deja populată cu anunțul legat de prima întâlnire.

Dacă nu primeam atunci acel imbold de la Andreea, care din acel moment este graficiana noastră, nu cred că exista „O carte pe lună”.

Dupa Ureche_O carte pe Luna_ prima intalnire

Câți membri are acest club deosebit? Cum au aflat ei de existența voastră?

Clubul da, îți dau dreptate, este deosebit datorită oamenilor care au construit comunitatea „O carte pe lună”. Numărul membrilor este variabil, însă cert este faptul că în doi ani ne-am construit o bază din 15 membri care vin constant. Pe lângă aceștia, lunar cunoaștem cel puțin o persoană care a aflat de noi de pe Facebook și vine la întâlnire pentru prima oară. În ultimul an, trei scriitori dragi nouă au devenit parte din comunitatea noastră și ne-au ajutat foarte mult pe partea de „educare” a gusturilor literare, iar aici mă refer la Bogdan Munteanu, Sorin Despot și Alexandru Potcoavă.

Cei mai mulți află de pe Facebook sau văd prieteni tag-uiți în pozele noastre și îmi scriu că și ei îți doresc să participe la o întâlnire, însă nu știu ce ar trebui să facă pentru a putea intra în club. Răspunul e mereu același: adu o carte cu tine. Atât.

Dupa Ureche_club lectura Timisoara

Cum vă pot găsi și alți pasionați de lectură? Unde vă pot întâlni și cum pot adera la clubul iubitorilor de cărți?

Cred că mai sus am răspuns mai mult decât trebuia, dar entuziasmul e val puternic. Ne găsesc pe Facebook. Încercăm, prin pagina noastră de Facebook, să ajungem la cititorii din Timișoara, dar nu ne limităm la local, încercăm să recomandăm cărți cât mai bune și evenimente culturale care aduc un plus de valoare comunității. Suntem trei oameni care populăm pagina, așa, prin rotație, căci toți avem job-uri solicitante și, până la urmă, clubul noastru are la bază voluntariatul: fiecare ajută cum și cu ce poate.

Clubul nu este unul cu circuit închis, la întâlnirile noastre poate participa oricine. Nu avem nici limită de vârstă.

Unde vă întâlniți ? Există locații fixe, prestabilite, sau alegeți locuri care să fie pe placul tuturor și să îndemne la lectură și la dezbateri?

Nu avem un loc de întâlnire stabil. Lunar ne mutăm „cortul”. Am fost cu „O carte pe lună” în galerii de artă, în cafenele, în librării, încercând să fim cât mai vizibili și… abordabili. Vrem să ducem cărțile în locații cât mai diverse și să arătăm că lectura nu trebuie plasată într-un context rigid, căci unii consideră că locul lecturii e la bibliotecă. Ei bine, noi vrem să sugerăm că poți citi la fel de lejer stând într-un bar, cu o bere sau cafea în față, în tramvai, oriunde te apucă dorul de cartea din ghiozdan.

Dupa Ureche_lectura in Scart loc Lejer

Am observat că la fiecare întâlnire este aleasă o tematică anume; de exemplu, Micul Prinț, cărți despre feminism, cărți ale unui anumit autor… Cum alegeți aceste tematici? Care este… algoritmul vostru?

Algoritmul nostru cred că este bazat pe sincronizarea stărilor la nivel de comunitate. Da, avem lunar câte o tematică și încercăm să fim cât mai diverși în alegeri. De obicei, la finalul unei întâlniri, propun o tematică pe care o aleg eu personal în funcție de lecturile mele, de ultimele apariții, de anotimp (aici merită menționată tematica „Lecturi ușoare de toamnă”), iar colegii mei îmi oferă feedback. Uneori găsim împreună o tematică mai bună decât cea propusă, alteori rămânem la prima propunere.

A fost o perioadă în care stabileam împreună cu colegele mele, Eni și Anca, tematica pe următoarea lună și o comunicam. Apoi, ne-am propus să implicăm mai mult membrii și le-am cerut lor să vină fiecare cu o propunere și să fie „gazda” acelei întâlniri. Acesta este modul în care am funcționat în ultimele trei luni și pe care vrem să îl practicăm pe acum încolo cât putem de mult.

Văd că trăim într-o perioadă în care trendsetting-ul este foarte la modă, în care mulțimea urmează un stil recomandat de cineva cunoscut. Voi ați început să deveniți cunoscuți pe plan literar; mai mult, promovați un stil de viață sănătos pentru minte, respectiv lectura. V-ați gândit să colaborați, în viitor, cu o editură și să deveniți un fel de trendsetteri literari?

Cred că aderând spre statutul de trendsetteri ne-am pierde naturalețea. Sunt multe bloguri, reviste și proiecte literare care doresc să educe gusturile literare, iar aici chiar cred cu tărie că avem nevoie de ceva/ cineva care să cizeleze gusturile. Pot spune că unele dintre ele fac o treabă excelentă, însă altele mă dezamăgesc prin superficialitatea mesajului transmis și a calității cărților promovate. Dar, până la urmă și cartea e un business, iar editurile trebuie și ele să trăiască.

Nu pot spune că suntem cunoscuți pe plan literar… însă, datorită celor trei autori menționați mai sus, am cunoscut autori români contemporani, am stat cu ei la masă și am văzut că și scriitorii sunt oameni și au și altceva în cap în afară de… cărțile lor sau ale altora. Au vise și frici, au reușite și greutăți. Participând cu colegii de club la evenimentele din Timișoara, am cunoscut scriitoare și scriitori grozavi, care mă inspiră constant și sunt un reper în materie de „viață sănătos pentru minte” : Claudiu Komartin, T.O Bobe, Veronica Niculescu, Felix Nicolau, Miruna Vlada.

Colaborările au fost diverse, însă niciodată nu ne-am gândit să… colaborăm cu o editură. Poate suntem puțin egoiști și preferăm să ne bucurăm de lectură în liniștea haotică a clubului nostru. Momentan ne mulțumim cu întâlnirile noastre, cu discuțiile aprinse și cu prieteniile pe care le legăm constant cu ajutorul cărților.

Dupa Ureche_O carte pe luna

V-ați gândit să promovați lectura și în alt mod, de exemplu să strângeți cărți și să faceți un club unde oamenii să poată veni și să citească?

Da, ne-am gândit și am și implementat ideea. Acum mai bine de un an de zile am lansat campania „Construim un loc al viselor”, prin care ceream ajutorul pentru a construi o bibliotecă pentru Școala Primară Alioș. Problema era că școala avea bibliotecă, însă existau prea puține cărți pentru copiii din clasele primare. Am antrenat câteva cafenele, baruri, librării și galerii de artă din Timișoara, transformându-le în centre de colectare a cărților. Casa de Cultură a Studenților a fost principalul sprijin pe partea logistică, deoarece cărțile strânse le-am depozitat într-o încăpere oferită de aceștia. Cealaltă parte logistică, transportul cărților dintr-o parte în alta, a fost susținută de prieteni care au vrut să dea o mână de ajutor campaniei și au devenit șoferi de ocazie; prieteni cărora le mulțumesc din suflet!

Partea frumoasă este că această campanie era planificată pe o perioadă de trei luni, însă avem un an și patru luni de când strângem, selectăm și donăm cărți. Am trimis sute de cărți spre Școala Primară din Alioș, am susținut strângeri de cărți organizate în Arad și am donat chiar și pentru Republica Moldova câteva baxuri. Ideea de bază este că orice carte donată a găsit o bibliotecă pe care s-o învioreze. Iar campania încă e pe baricade… mai avem de donat câteva sute de cărți.

Nu ne-am gândit la un club, neavând un statut juridic e puțin cam greu să implementăm planuri de acest gen, însă vrem să ne asigurăm că putem ajuta parte din bibliotecile școlilor sau a comunităților defavorizate.

Ce planuri de viitor aveți? Şi, pentru că tot vorbeam despre modă, unde vă vedeți peste cinci ani?

Planuri de viitor… Aici trebuie să mă consult cu „lunaticii” din club: guys, ce planuri avem ? Așa, pe scurt, vrem să creștem comunitatea, să fim mai vizibili în Timișoara, să populăm biblioteci goale în satele și în școlile defavorizate, să cunoaștem mai mulți autori contemporani… sunt multe pe listă.

Unde ne vedem în cinci ani… asta nu pot spune pentru că… nu știu. Comunitatea este extrem de flexibilă și membrii deosebit de pasionați de… bucuria vieții. De aceea, preferăm să ne lăsăm duși de val și să gustăm din plin fiecare întâlnire a clubului de lectură.

Surse foto: O carte pe lună by Dana Moica

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Autostopul și tainele bucătăriei vegane
Super seminţele
Posesie versus renunțare

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau