Colaboratori, Iulia, La muncă
0

Andrei Palamariu – Primul Health Manager într-o companie românească

Surpriza lunii poartă numele Andrei Palamariu. De fapt…. surprizele lunii. De la Andrei am aflat mai multe noutăți: că există un manager de sănătate într-o companie din România, sub titulatura de Health Manager. Că există firme care permit, în România, lucrul după un program flexibil, orientat pe rezultate, nu pe ore. Că multe companii oferă angajaților training-uri de nutriție pentru a le îmbunătăți sănătatea…

Andrei a deschis o întreagă lume, complet nouă pentru mine – un univers ascuns, dar care se pare a fi gata să acapareze și să schimbe felul în care ne petrecem viața la locul de muncă. Împărtășesc cu voi acest interviu fiindcă vreau ca și voi să credeți în schimbarea asta la fel de mult cum cred și eu. Să ajungem cu toții să ne sărbătorim aniversarea de 100 de ani!

Bună Andrei, am înțeles că ești Health Manager. Ești probabil singurul cu această titulatură din țară….

Foarte probabil, dar nu știu cu siguranță. Ceea ce mă bucură este că din ce în ce mai multe companii își alocă timp și resurse pentru a asigura un mediu cât mai sănătos pentru angajații lor. Sper ca acest tip de abordare să devină o normă la noi în țară.

Foarte interesant. Ce v-a inspirat pe voi să aveți o poziție de Health Manager și cu ce te ocupi tu cu adevărat?

Inspirația a venit odată cu identificarea nevoii de mai multe informații privind principiile unui stil de viață sănătos acasă, dar mai ales la birou, din partea partenerilor cu care lucrăm.

Responsabilitatea e a celui care și-o asumă, dar, ca de obicei, când vine vorba de două părți, responsabilitatea e a ambilor jucători.

În România suntem încă în faza de început în ceea ce priveste principiile unui stil de viață sănătos și ne este greu să răspundem foarte clar la întrebări precum “Care sunt alimentele pe care ar trebui să ne bazăm alimentația?” “Ce înseamnă o masă echilibrată?” “Când și câtă apă e indicat să consumăm zilnic?” “Cât de important este somnul și cum ne facem un obicei sănătos legat de asta?”

Ceea ce fac eu este să identific companiile care înțeleg importanța unei culturi de wellness sau de vitalitate și vor să ofere informațiile și aptitudinile necesare angajaților lor. Eu mă ocup de programele de educație pe bază de training în cadrul companiilor, prin care le oferim curioșilor toate uneltele de care au nevoie pentru a-și îmbunătăți nivelul de energie.

De ce crezi că e nevoie de mai mulți oameni ca tine? Care sunt problemele pe care adulții din ziua de azi nu le văd de maldărul de dosare de pe birou?

Cred că e nevoie de oameni informați și conștienți cu privire la importanța obiceiurilor sănătoase pe termen lung. Cred că rolul meu poate fi preluat de orice persoană care lucrează într-o organizație și dorește să răspândească o cultură organizaționlă orientată spre sănătate. Nu cred că trebuie să fii neapărat CEO, manager sau parte a departamentului de HR (deși poate să ajute din punct de vedere organizatoric); cred că e nevoie doar de pro-activitate și efort.

andrei health manager 3

Problemele pe care nu le vedem azi sunt cele care ne vor da mari bătăi de cap peste câțiva ani. Trăim într-un mediu în care viteza, performața și eficiența sunt tot ce contează, iar sustenabilitatea pe termen lung este ceva frumos și poetic, dar prea puțin important.

Această abordare se resfrânge și asupra sănătății noastre fizice și psihice. Ne ardem resursele de energie rapid și alimentarea rezervorului o facem cu hrană de slabă calitate și cu obiceiuri nesănătoase. De aici apar multe probleme legate de obezitate, lipsă de energie, stres cronic, imunitate scăzută și altele medicale cărora, după cum spuneam, nu le dăm importanță în faza lor incipientă, iar atunci când nu le mai putem ignora e mult mai greu să le rezolvăm.

Ce poți face tu, concret, ca să ajuți o companie și pe angajații acesteia?

În primul rând, pornim de la o evaluare a organizației – care sunt cele mai întâlnite probleme legate de sănătatea angajațiilor și care sunt acțiunile pe care le face compania spre a crea un mediu de wellness. După faza de analiză și identificare a problemelor principale, noi propunem un plan de training, care să presupună însușirea informațiilor și abilităților de care au nevoie angajații într-un mod cât mai practic.

De obicei ne axăm pe următoarele idei:

  • Soluții practice la creșterea performanței mentale și reducerea senzației de
  • Modalități simple pentru a-ți menține greutatea corporală.
  • Construirea unui plan de alimentație echilibrat.
  • Cum arată farfuria ideală când ne așezăm la masă.
  • Ce gustări sănătoase putem să ne pregătim la birou.

Câte firme apelează la serviciile voastre? Ce feedback ai primit până acum?

Numărul firmelor care vor să facă mai mult pentru angajații lor este în creștere. România este încă o piață neformată privind cultura de wellness, ceea ce presupune, din partea noastră, un efort mai mare în căutarea activă a celor care conduc această mișcare. Feedback-ul primit până acum este excelent. Partenerii noștri sunt surprinși de cât sunt de practice și în același timp simple principiile pe care le promovăm. Majoritatea companiilor care se gândesc la training pe stil de viață sănătos se așteptă la o abordare de tip profesor-elev, iar atunci când văd cât de multe exerciții și experimente practice facem la training sunt surprinși și entuziasmați.

Dă-ne trei exemple de lucruri pe care le-ai schimbat la tine personal ca să ai un stil de viață mai sănătos!

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le-am schimbat este modul în care îmi fac cumpărăturile. Cele mai multe lucruri pe care le cumpăr sunt de la raionul de legume și fructe; de asemenea, merg și la raionul de legume și fructe congelate (care este o soluție practică excelentă).

Al doilea lucru pe care îl fac e că îmi gătesc singur. E o mare bucurie pentru mine să fac asta și îmi dă control total asupra calității și cantității ingredientelor pe care le folosesc.

Și, în final, alerg 30 de minute dimineața, de cel puțin 4 ori pe săptămână. E esențial pentru mine să fac mișcare constant pentru a-mi menține nivelul de energie cât mai ridicat.

andrei health manager 2

Ce idei de îmbunătățiri ai pentru un loc de muncă tipic din România?

Unul dintre cele mai simple lucruri este ca fiecare birou să asigure acces ușor la o sursă de apă – e esențial să ne menținem hidratați pe parcursul zilei, pentru sănătatea organelor noastre – mai ales a creierului.

De asemenea, o altă soluție relativ simplă este crearea unui spațiu de gustări sănătoase în cadrul firmei – în bucătărie sau oriunde este spațiu. Mă refer aici la soluții sănătoase care să înlocuiască diferitele pofte care apar pe parcursul zilei de lucru – nuci, migdale, caju, arahide prăjite (fără sare), fructe, fructe uscate, fulgi de ovăz, musli și iaurt cu care să poată fi amestecate.

Aș recomanda, pe cât se poate, dezvoltarea de tradiții sănătoase în rândul angajațiilor – de la activități sportive, de tip fotbal sau baschet, la organizarea de evenimente tip cross pentru alergare și ciclism. De asemenea, tot în categoria tradițiilor intră zilele sănătoase – tip o zi pe săptămână în care se comandă smoothie-uri sau sucuri fresh pe bază de legume și fructe sau chiar prăjituri vegane.

A cui e responsabilitatea – a angajatului sau a firmei?03_Bitonic_banner

Responsabilitatea e a celui care și-o asumă, dar, ca de obicei, când vine vorba de două părți, responsabilitatea e a ambilor jucători. Firma în primul rând trebuie să creeze un mediu în care să fie accesibil să îți formezi obiceiuri sănătoase – gustări sănătoase, abonamente la săli de fitness, tradiții sănătoase etc., dar e musai ca fiecare angajat să înțeleagă că trebuie să facă singur efortul de a-și forma obiceiuri sănătoase.

Firma la care esti angajat este un model de angajator care se îngrijește de salariați? Funcționați după un program tipic în România?

La B!TONIC avem un sistem diferit, fiindcă avem mai multe puncte de lucru în țară, iar echipa este tânără. Ca urmare, fiecare e mai orientat spre rezultate și nu pe statul în birou un anumit număr de ore. Genul ăsta de flexibilitate îi permite angajatului să își administreze singur timpul, energia, chiar și mesele. Tot ce ne trebuie e multă energie și motivație, iar un loc de muncă precum B!TONIC îți oferă din plin pe ambele părți. În plus, noi testăm toate trainingurile și obiceiurile diferite direct, deci avem șansa să experimentăm mult cu un stil de viață tot mai sănătos.

Dacă ai putea să îți iei în fiecare zi 2 ore pentru corpul tău, ce ai face?

Cu siguranță mi-aș găti ceva gustos. Aș alerga în natură. Aș face o baie caldă. Aș face un masaj bun.

Care e rețeta ta preferată?

Nu pot spune că am o rețetă preferată, dar nu pot să refuz un humus făcut cu drag sau o supă cremă de ciuperci cu crutoane.

Cât de mult crezi că vei trăi?

Exact cât trebuie! (ha ha) Îl voi lua pe bunicul meu drept model și vreau ca la 86 de ani să pot încă să grădinăresc, să-mi gătesc singur și să fac plimbări lungi în natură.

 

 

Andrei Palamariu, Health Manager la firma B!TONIC România și coach pe stil de viață în Timișoara. Aflați mai multe detalii despre activitatea lui Andrei, aici și despre Campania Captain B!TONIC.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Spune ce nu se spune – Giorgia
Orthorexia Nervosa – Obsesia nesănătoasă de a mânca sănătos
Ce este veganismul și stilul de viață Vegan?

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau