Fitness & wellness, Pentru suflet, Stil de viață, Uncategorized
0

Delia Ioana Robescu, redactor sef revista Shape: “Sportul te salvează de depresie”

Delia Ioana Robescu. Perseverentă, energică și optimistă. Are o carieră de aproape 20 de ani în mass-media și este mama unui băiat, Eric, extrem de energic și creativ. Da, este o mamă de carieră, care a trebuit să se descurce singură în multe situații. Și totuși dacă o întâlnești îți vei da seama că sintagma „în formăˮ a fost inventată special pentru ea. Nu degeaba conduce, astăzi, ediția românească a celebrei reviste americane de sport și nutriție Shape.

Este frumoasă, pare cu zece ani mai tânără, face sport cu religiozitate, participă la maratoane, în scop caritabil, este pasionată de fitness, de nutriție, de oameni, de jurnalism, și, în esență, de tot ce este creativ și frumos. Are propria agenție de creație, iar de-a lungul carierei de jurnalist a lucrat pentru reviste de beauty și sănătate (Look, Cosmopolitan). A fost redactor șef al revistei Sana timp de 4 ani. În 2008, a fondat propria publicație, „Ce păpăm?”, un ghid on-line de nutriție pentru copii.

Interviu_Delia-Ioana-Robescu_redactor-sef-revista-Shape-2

I-am solicitat acest interviu în calitate de redactor șef la singura revistă tipărită din România dedicată exclusiv sportului și nutriției, Shape (care împlinește, sub conducerea Deliei, un an de la apariție). De asemenea, i-am cerut interviul în calitate de specialist în aceste două domenii. Delia a refuzat cu blândețe apelativul, spusținând că este doar „pasionatăˮ de mișcare fizică și nutriție. Ei bine, atunci modelul Deliei este cel al unei „pasiuniˮ la nivel înalt, transformată în stil de viață și exemplu personal.

În fond, este vorba despre cele două domenii de care depinde sănătatea și frumusețea fiecărei ființe umane. Ele nu ar putea fi mai bine reprezentate într-un singur om. Delia este imaginea vie a valorilor pe care le promovează. Și, mai mult decât atât, este un exemplu al calităților umane care duc, întotdeauna, la performanță. La performanță în fața propriului sine și la autodepășire continuă.

Interviu_Delia-Ioana-Robescu_redactor-sef-revista-Shape

D.U. Delia, ce anume ne menține sănătoși și în formă? Știm că nu ai cum spune tot și că nu ai timp, dar dezvăluie-ne măcar câteva secrete ale acestei condiții…

În formă ne menține o combinație de factori, nutriție sănătoasă, sport, o un psihic bun. Noi, oamenii, suntem programați genetic să facem mult mai multă mișcare decât suntem obișnuiți să facem. În mod normal ar trebui să facem zilnic minim două-trei ore de sport. Dar cine își permite acest lux în ziua de astăzi? Mai ales dacă nu ești un sportiv de performanță? Și totuși, în ciuda lipsei de timp și a nenumăratelor sarcini zilnice pe care le avem de îndeplinit, trebuie să strecurăm în programul nostru și mișcarea. Căci, în definitiv, aceasta trebuie să facă parte din viața noastră, dacă ne dorim să fim fericiți și sănătoși și să trăim frumos cât mai mult timp. Fie că sunt 10-15 minute de gimnastică de înviorare dimineața și 30 de minute de plimbare seara, nu renunța la aceste obiceiuri care vor aduce multe beneficii în viața ta. Încearcă cât mai multe forme de mișcare, este imposibil să nu găsești ceva care să-ți placă și să poți face cu plăcere. Ca să nu mai spun că sportul ajută foarte mult psihicul. Dacă faci sport regulat vei putea spune adio stărilor de depresie, o spun din proprie experiență! Referitor la nutriție, nu spune nimeni că trebuie să fie strictă și draconică, oameni suntem și avem anumite slăbiciuni culinare, dar în mare, 80% trebuie să fie corectă și într-un procent de 20% cu răsfățuri. Sunt foarte importante cele trei mese principale zilnice și două de gustări (semințe, fructe) și o hidratare corectă pe tot parcursul zilei. Pentru sănătatea psihicului…recomand cel puțin o oră de sport pe ziJ Nu neglija metodele de relaxare (poți îmbina sportul cu relaxarea practicând yoga, de exemplu). Odihnește-te suficient, cunosc atâtea persoane care nu mai reușesc să se odihnească de ani de zile și mi se par a fi adevărate bombe cu ceas…

D.U. Care crezi că este secretul unui corp perfect tonifiat? Sportul sau nutriția? Sau în ce proporție contează fiecare?

Americanul are o vorbă „u cannot compete what you eat!ˮ. Ca să vizualizezi această idee, află că dacă alergi un maraton consumi între 2.500-3.500 calorii. Gândește-te acum cât efort și pregătire înseamnă să termini un maraton și ce ușor poți consuma 2.500-3.500 calorii… Cu alte cuvinte, oricât sport ai face, nu poți anula efectul unei alimentații greșite. Eu sunt de părere că proporția corectă ar fi 70% alimentație, 30% sport. Sportul și alimentația merg mână în mână, nu poți avea o formă fizică bună dacă nu găsești un echilibrul între cele două.

Interviu_Delia-Ioana-Robescu_redactor-sef-revista-Shape-4

D.U. Depresie. Muncă în exces, lipsa banilor, singurătate sau nopți pierdute. Crize familiale. O serie de motive din care oamenii nu se pot aduna să facă sport. Ce crezi că i-ar putea motiva?

I-ar putea motiva tocmai dorința de a scăpa de toate acest probleme. Sportul te salvează de depresie, nu degeaba o spun toate studiile științifice: infuzia de endorfine după o oră de sport îți induce o stare de fericire garantată. Eu personal n-am văzut niciun om supărat după ce a făcut mișcare. Zâmbetul se instalează perfid chiar și pe cel mai ursuz chip! Apoi, sportul te formează nu numai fizic, ci și psihic: te motivează, te disciplinează, te ajută să-ți faci ordine în viață și să găsești resurse de energie de care nu erai conștient că există. te face să devii mai încrezător în forțele proprii. Te face mai conștient despre cât de importantă este condiția fizică și psihică și nu-ți mai dă voie să le neglijezi. Singurătate? Dimpotrivă. Pasiunea pentru sport te va ajuta să legi multe prietenii frumoase!

D.U. Tu cum ai fost captivată de fitness? Care este secretul perseverenței tale?

Eu am început fitness-ul la modul serios într-o perioadă delicată a vieții mele, divorțul. Nu mai știu exact ce m-a făcut să merg la sală, dorința de a slăbi și de a mă tonifia sau gândul că mă voi simți mai bine și voi scăpa de stres și tristețe. Poate ambele, nici nu mai știu. Ideea e că din prima clipă s-a declanșat o ambiție extraordinară de a-mi depăși limitele fizice și psihice. Astfel că în mai puțin de trei luni de mers la sală, aproape zilnic, cu ajutorul unui instructor personal, am ajuns în cea mai bună formă a vieții mele. Da, mai bună ca cea de la 20 ani! Am slăbit (nu prin înfometare, ci printr-un regim sănătos) am căpătat un corp atletic, toată lumea care mă întâlnea pentru prima dată era convinsă că am făcut sport de performanță de-o viață. Cunoscuților nu le venea să creadă cum am evoluat. Psihic mă simțeam extraordinar și am căpătat o încredere în mine cum n-am avut vreodată. Am înțeles atunci că nu există lucru pe care să mi-l pun în minte și să nu pot să-l fac. Secretul perseverenței? Odată ce te prinde microbul sportului, nu mai ai cum să scapi de el! Vă spun cu mâna pe inimă, sportul creează dependență. Dacă se întâmplă să nu pot face sport într-o zi, mă simt ca-ntr-o cușcă. Fac ce fac și tot mă mișc! Cine mă vede ar putea crede că sunt sărită de pe fix, dar nu-mi pasă. Cum am puțin timp liber, mai fac o genuflexiune, o flotare, niște exerciții de stretching. Mă surprind făcând exerciții în aeroport, în mașină când aștept la stop, la birou când scriu articole. Vacanțele mele sunt active, nu pot sta locului niciodată. Odată ce ai pornit motorul, nu mai ai cum să te mai oprești!

Interviu_Delia-Ioana-Robescu_redactor-sef-revista-Shape-5

D.U. Împărtășește-ne un lucru nou pe care l-ai descoperit despre formă fizică și sănătate, în ultimul an, adică de când ești redactor șef al revistei Shape.

Lucrul pe care l-am descoperit pe pielea mea a fost că nu există limite. Știu, poate semăna a clișeu, dar limitele sunt doar în mintea noastră. Nu există: eu nu pot să fac asta, eu n-aș fi în stare niciodată să alerg la maraton sau să fac sport zilnic. Eu am propriul meu exemplu că m-am putut  reinventa la jumătatea vieții și m-am transformat dintr-o persoană cvasisedentară într-una sportivă. Și nu numai atât: de când fac sport, n-am mai avut stări proaste care să dureze mai mult de câteva ore. N-am mai răcit, n-am mai avut probleme de sănătate de nicio natură. Am mai mult putere de muncă și mai multă poftă de viață. Am întâlnit, de când lucrez pentru revista Shape, atâtea persoane extraordinare care au reușit să-și transforme viața cu ajutorul sportului. Care au slăbit zeci de kilograme și se mențin, care au scăpat de anumite afecțiuni doar schimbând stilul de viață dintr-unul sedentar, într-unul activ. Așadar, nu vă puneți limite și piedici, oamenii buni! Puteți și voi cel puțin la fel de mult! Și fiți convinși că merită tot efortul!

 

 

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Femeia care-şi iubeşte cu adevărat viaţa şi tot ce are în ea…
Spune ce nu se spune – Giorgia
Bucuria de a fi

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau