Bianca, Călătorit, Colaboratori, Pentru suflet, Plimbaret
0

Interviu – Stil de viata: Vandangeur

Vandangeur

Italiecele găsesc o plantă pe care o gustăm toate, pe rând. Descopăr cu încantare că e un soi de rucolă sălbatică ce creștea pretutindeni – pe câmpuri, în vie, pe stradă – și strâng un mănunchi pentru salată.

– Eu nu-nțeleg cum găsești tu mâncare peste tot!

ridic din umeri

– Corturareasa.

***

Una din provocările unei călătorii ce nu include rezervare „all inclusive”, rezervarea unei camere de hotel cu mic dejun inclus sau măcar rezervarea unei mese la restaurant, este răspunsul la intrebarea:

ce mâncăm azi?”

Călătorului îi stă bine cu drumul, iar rucsacul și-l poartă, de obicei în spate, așa că orice tigaie, cană, ibric sau unealtă de gătit, este și ea purtată în spate. Asta dacă nu cumva se-ntâmpla să aibe o mașină pe aproape. Intr-adevar, o parte din cei pe care i-am întâlnit, călătoreau împreună cu un prieten, sau mai mulți, posesori de carnet de conducere și vehicul. In cel mai fericit caz, posesori ai unei bucătării perfect funcționale, în spatele rulotei pe care o numeau „acasă”.

Indiferent că ai sau nu acces la curent electric, că poți face un foc de tabără sau nu, un lucru e clar, atunci când vine vorba de mâncare – toată lumea împarte, cu drag, ceea ce are sau ceea ce a gătit; plitele electrice sau mini-buteliile se împrumută, iar cafeaua e mereu gata când te trezești dimineața.

CAM05404

Printre pahare de vin date din mână în mână și glume făcute în cel puțin două limbi străine, simultan, i-am întrebat pe câțiva dintre cei alături de care am cules și am mâncat, în ce constă răspunsul la întrebarea de mai sus, pe parcursul celor câteva săptămâni de vendange.

P: dimineața îmi place să mănânc ceva sărat, în funcție de ce am găsit mai ieftin prin magazin sau prin tomberon, când am fost la cumpărături.. și cafea. Urasc micul dejun franțuzesc, mult prea dulce pentru mine. La amiază nu gătesc nimic, pentru că nu am timp pentru asta. Mănânc o chiflă cu brânză.

CAM05579_2

D: când eram acasă, îmi făceam dimineața terci de ovăz. Acum mă mulțumesc cu niște „camembert” și o baghetă proaspătă. Nu am timp să fac ceva de mâncare dimineața. Si nici la amiază nu găsesc timpul necesar că să gătesc. Seara combin prânzul cu cina și fac paste și/sau supă. Lipsa timpului și a unei bucătării sunt principalele provocări.

C: ceva carne. Dimineața, la prânz și seara. în forme diferite. Sting cu bere sau vin.

M: Când sunt acasă, îmi încep ziua cu ceai și niște biscuiți sau un fruct. Aici, niște pâine cu cremă de ciocolată și ceai sau cafea. Uneori ambele. La prânz gătesc paste. Un fruct proaspăt și apoi o cafea. Bineînțeles cafea. Când fac cumpărături aleg ceva ce îmi dă energie și e ieftin. Ah, și brânza e parte din fiecare masă.

CAM05553_2

G: în Italia iau de obicei micul dejun în barul de la parter: capuccino și “brioches”. Aici – cafea și „pain au chocolat”’. De cel puțin trei ori pe zi. și vin.. La amiază, gătesc ceva rapid. Pauza de prânz e lungă, dar nu atât de lunga”.

O: subscriu la dieta lui G., plus orice mâncare îmi mai oferă cineva. (Eu: Ce oferă oamenii de obicei?) croissant, rucolă, risotto, pizza, gnocchi, supăde linte și uneori cafea, dacă o considerăm mâncare, acum.

Un lucru e sigur, cineva gătește mâncarea asta despre care O. vorbește. In fiecare seară, în stânga mea, italienii fierb o oală de paste și în dreaptă, polonezii – un curcubeu de legume, pentru supă. Mancăm împreună.

Bianca s-a mutat departe de oraș și își petrece timpul hoinărind pe dealuri, împreună cu Kira, dogul german. Când nu e prea ocupată cu grădinăritul, îi place să gătească și să tricoteze.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
O invitație la bunătate
Help25 – povestea merge mai departe
Alimentatia

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau