Colaboratori, Din Laborator Adunate
0

Intoleranță la fructoză (I)

Intoleranța la fructoză apare în urma unei mutații genetice care nu permite organismului să reducă din cantitatea de fructoză(zahăr din sânge). Aceasta este o problemă genetică iar asta înseamnă că apare deja din naștere. Efectele adverse apar în timpul dezvoltării corpului.

Unul din motivele pentru care organismul ajunge să sufere din cauza apariției intoleranței la fructoză este lipsa din corp a unei anumite enzimi (Aldolase B), care are rolul de a depozita sau reduce cantitatea de fructoză. Această enzime, Aldolase B, se regăsește la  persoanele care prezintă o toleranță deficitară la fructoză în special în ficat, astfel încăt transformă fructoza în zahărul prezent în sânge.

Simptomele care prevestesc intoleranța

La persoanele care prezintă intoleranță la fructoză,zahărul din sânge nu poate fi procesat  din cauza lipsei enzimelor necesare și prin urmare se depozitatează în ficat. Din această cauză ficatul are de suferit. Se poate ajunge chiar la hipoglicemie.

Intoleranța la fructoză

Următoarele simptome pot apărea în cazul unei intoleranțeː

 

  • Balonare
  • Diaree
  • Dureri de stomac
  • Crampe la stomac
  • Greață
  • Vomă
  • Transpirație

Sunt anumite semne care prevestesc din timp posibila intoleranță, în special după consumul  unor alimente care au în compoziția lor fructoză, zaharoză și sorbitol.

fructoză

Sorbitolul este un înlocuitor al zaharurilor și se regăsește în multe produse fabricate în mod industrial. Pe etichetele produselor, sorbitolul este marcat și sub formula de sorbit sau E420.  La persoanele care nu au probleme cu fructoza, sorbitolul este depozitat în ficat și apoi transformat în fructoză.

Zaharoza nu este altceva decît zahărul cristal, care se găsește în comerț. Este compus din glucoză cît și din particule care formează fructoza și tocmai de aceea poate cauza mari probleme persoanelor care prezintă o intoleranță la fructoză cand vine vorba de digestie.

Intoleranța la fructoză nu este vindecabilă. Cei în cauză trebuie să țină o dietă constantă toată viața, care trebuie prescrisă de doctori în urma unor analize. Anumite alimente si produse specifice și prestabilite trebuie scoase din alimentație cu orice preț.

 Simptomele care prevestesc o digestie deficitară a fructozei

Diegestia inadecvată a frcutozei nu este așa de gravă  precum intoleranța la fructoză deoarece nu poate cauza probleme majore, dar totuși nu trebuie trecută cu vedrea.

Cauza slabei prelucrări a fructozei în organism este proteina GLTU5, care are rolul de  a asigura transportul fructozei în corp, după care ajută la digestia în intestinul subțire și asigură depozitarea optimă în organism.  Dacă proteina GTU5 nu se regăsește într-o cantitate suficientă în organism, atunci mare parte din fructoză ajunge în colon și nu mai poate fi procesat în mod corespunzător. prin urmare apar balonările, diareea și greața care pot avea o intensitate diferită, în funcție de caz.

Dacă astfel de simptome își fac simțită prezența după consumul unor produse bogate în fructoză atunci ar trebui consultat de urgență un medic care poate oferi un diagnostic precis prin folosirea unui test oral( respiratoriu) și stabili dacă pacientul suferă de insuficiență la lactoză .

Problemele care apar ăn urma slabei digestii a fructozei nu sunt tratabile. Trebuie avut grijă ca să se reducă pe cît posibil consumul de produse bogate în fructoză sau chiar să se renunțe definitiv la unele. Trebuie consultat un doctor care să prescrie o dietă corespunzătoare. Anumite diete trebuie alternate pentru a avea un efect mai puternic. Durata unei diete depinde de la caz la caz. Dacă simptomele încep să dispară atunci se pot consuma produse care conțin fructoză, pentru a putea balanța toleranța la fructoză.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
5 beneficii aduse de plimbarea în natură
Școala iubirii sau despre iubirea de sine și… de ceilalți
Tudor Panait- fondator al unei afaceri de succes, Lavandă de România

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau