Colaboratori, Din Laborator Adunate, Retete
0

Intoleranță la lactoză (l)

Lactoza este un glucid care poate fi întălnit în lapte.

ilapte 1

Intoleranța la lactoză survine în urma unei slabe digestii a anumitor alimente, iar aceasta se datorează unui deficit de enzimi

Enzimele sunt molecule care au un rol important în organism doarece asigură buna desfășurare a proceselor și funțiilor din organism. În cazul de față vorbim despre un deficit sau chiar lipsa totală din corp a lactazei, o enzimă care secretă o mucoasă ce permite asimilarea lactozei.

La persoanele care nu prezintă o intoleranță la lactoză enzimea reușește să separe glucoza și galactoza, astfel încăt zahărul să fie absorbit în mod corect de organism. Atunci când  organismul suferă de o intoleranță la lactoză, înseamnă că enzimea este prezentă  într-o cantitate extrem de mică sau lipsește, iar asta face ca zahărul să nu poată fi digerat în mod optim.

44874814 - dairy products on wooden table. sour cream, milk, cheese, egg, yogurt and butter. top view

În cele mai multe cazuri vorbim de intolerață ereditară, dar poate să apară și în urma unor boli, ca de exemplu boala Crohn, care este o boală inflamatorie intestinlă(enterită intestinală).

În majoritatea cazurilor intolreanța apare ca o formă ușoară( malabsorbție) și este mai degrabă o sensibilitate la lactoză din cauza alimentației, însă se poate ajunge rapid la intoleranță severă.

Pe glob intoleranța la lactoză este răspândită în mod diferit, în funcție de căt de dezvoltată este industria laptelui. Mai mult de 90 % din populația Chinei suferă de intoleranță la lactoză, pe când în Austria doar 15-20% din populație prezintă o formă ușoară de intoleranță.

Există persoane care suferă de această boală dar pot consuma zilnic o cantitate mică de produse bazate pe lapte fără să apară automat efecte adverse. La alte persoane este nevoie doar de o înghițitură de lapte pentru a vedea gravitatea bolii și simptomele care apar. De stadiul și de gravitatea bolii depind efectele adverse. Pot apărea simptome ca de  ex. balonare, saturație, diaree,crampe la stomac, greață, vomă, dar și o stare generală de disconfort. Alte simptome mai puțin grave ar fi oboseala, depresia,durerile de cap. Efectele adverse apar de obicei la o oră după consumul de alminente care conțin lapte.

Pentru a evita apariția sau agravarea bolii se pot efectua anumite teste pentru a putea scoate în evidență posibila intoleranță.

Nu există un tratament care să poată fi urmat pentru e vindeca acestă boală. Dacă cei în cauză reușesc să se adapteze și să adopte o alimentațe corespunzătoare,atunci  pot duce o viață normală, chiar dacă doresc să consume,dar într-o cantitate mai mică, produse lactate.

Urmează o rețetă penrtu gurmanzi dar și pentru cei care doresc să consume ceva dulce și sănătos în zilele toride de vară.

 30g ulei de cocs

75g făină de grîu integral spelta

100g mălai

2EL apă

400ml  lapte de cocos Kokosmilch

100g amidon de porumb

1Pkt. Praf de vanilie

1Pkt. Praf de copt

100g Zahăr

500g rubarbă

Preparare :

 

  1. Se încorporează uleiul de cocos cu făina, zahărul și apa într-un aluat.
  2. Cuptorul trebuie încins la 180°C
  3. Aluatul se pune pe hărtie pergament într-o formă de copt.
  4. Se lasă la cuptor 15 min pentru precoacere
  5. Din celelate ingrediente, în afară de rubarbă, se face alt aluat
  6. Rubarba se asează deasupra aluatului precopt peste care se pune restul de aluat

7.Se lasă la cuptor circa 1 oră la 180°C

Voilà! Bon Appetit

652x450_091242-tarta-crumble-cu-rubarba-si-capsuni 3

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Mereu în mişcare
Sportivul cu motto-ul „Never back down”
6 trucuri pentru a slabi sănătos

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau