Colaboratori, Fitness & wellness, Giorgia
0

Școala iubirii sau despre iubirea de sine și… de ceilalți

De ceva timp mă chinuiau câteva întrebări legate de iubire, de iubirea de sine și de ceilalți. În contextul în care omul modern e atât de centrat pe el însuși, mai are el șansa de a vedea ce înseamnă iubirea „sănătoasă”? Pentru a obține răspunsurile de mult timp căutate, am lansat o invitație Andreei Lada care este inițiatoarea proiectului „Școala iubirii”.  Nu mă mulțumesc cu puțin, de aceea am mers direct la sursă și ceea ce am descoperit se află cahir în acest interviu.

Te întrebi dacă am găsit răspunsurile? Asta n-am s-o spun, te las să te dumirești singur.

Care a fost momentul în care te-ai hotărât că yoga și „Școala iubirii” sunt calea pe care trebuie tu să o alegi în viață?

Dupa Ureche_Andreea LadaCred că toate schimbările, oamenii și lucrurile vin atunci când noi suntem pregătiți și când le merităm pe deplin. La mine momentul a venit odată cu partenerul de viață, de aceea o și numim o „Școală a iubirii” la care și eu învăț în fiecare zi, și nu doar prin yoga, pentru că nu aș putea să zic ca doar această metodă m-a ajutat.

Este un cumul de elemente care practicate zi de zi, dau rezultate înspre o minte mai liniștită și mai detașată, un fel de a privi lucrurile bune și cele rele, a înțelege că dacă viața mea nu e așa cum mi-o doresc, înseamnă că undeva greșesc, am de învățat niște lecții, pe care dacă le asimilez, ele nu se vor mai repeta.

Aceasta împăcare aduce cu sine calea iubirii și nu doar față de partener și de tine, ci de tot ceea ce te înconjoară și este probabil singura cale care și garantează o fericire permanentă.

Suntem oameni grăbiți, parcă ne luăm la întrecere cu timpul. Nu reușim să echilibrăm viața personală cu cea profesională și suntem într-o continuă căutare a echilibrului. Care ar fi primul pas spre un stil de viața mai echilibrat?

Conștientizarea este primul pas pentru găsirea oricărei soluții. Dacă ne gândim puțin, atunci când suntem grăbiți nu facem altceva decât să pierdem și mai mult timp. Spun asta pentru că atunci când te grăbești atragi de fapt noi experiențe în care vei proceda la fel – în grabă. Este legea rezonanței. Apoi graba creează neliniște, teamă și gânduri obsesive, devenim mai frustrați și supărați, nu mai trăim deloc în prezent și oricum întotdeauna vor fi mai multe de făcut. Așa că primul pas constă în a conștientiza și apoi a ne detașa și a înțelege că totul stă în puterea noastră, inclusiv gestiunea timpului.

Într-o perioadă, acum mult timp, nu puteam dormi seara de grijă că nu-i plăceau clientului textele pe care le făceam pentru niște spoturi. A durat ceva până să-mi dau seama că problema nu era la el, ci la mine pentru că eram prea implicată într-o activitate care oricum era trecătoare și nu făceam altceva decât a transmite neliniștile și nesiguranța mea unui om care răspundea ca atare. Chiar dacă noi nu vedem fizic, energiile noastre interacționează în permanență cu ale celorlalți de fiecare dată când ne gândim la cineva și subliminal îi transmitem o emoție sau un gând.

Scoala Iubirii_Dupa Ureche

Citisem la un moment dat, undeva pe internet, o frază ce mi-a rămas întipărită în minte și care suna cam așa: „înainte făceam poze persoanelor iubite, acum ne facem poze nouă înșine.” Ce înseamnă iubirea de sine „sănătoasă” și când am trecut limita spre o iubire centrată pe imaginea de sine?

La nivel utopic, deşi aceasta ar trebui să însemne normalitatea, iubirea de sine ar trebui să fie egală cu iubirea de celălalt, indiferent că celălalt este o fiinţă, un obiect sau orice altceva ne înconjoară. Până la urmă acea stare de fericire ultimă se atinge odată cu spulberarea și recunoșterea ego-ului, care ascunde sinele nostru autentic, care iubește totul.

Ca să răspund întrebării cu fotografiile, deși la prima vedere pare că persoanele care își fac fotografii singure se iubesc foarte mult, nu este nimic mai neadevărat, o astfel de persoană de fapt nu iubește deloc, nici măcar pe sine. Între ego și iubire nu poate fi pus semn de egalitate, dimpotrivă, acestea se exclud.

Cred că o iubire de sine sănătoasă înseamnă a adopta un comportament cât mai etic și virtuos, cultivarea unei atitudini de recunoștință și mulțumire.

Eu îți spun sincer că de când fac acțiuni dezinteresate precum ore gratuite de yoga, scriu articole care cred eu că ajută oamenii, înregistrez cu Bogdan meditații și emisiuni spirituale, mie mi s-a diminuat egoismul și parcă în sfârșit simt cu adevărat că iubesc, că mi s-a deschis inima.

Destul de des auzim de „persoane toxice” care prin prezența lor în viața noastră nu aduc niciun beneficiu, chiar mai grav, ne pun (uneori) bețe în roate. Cum ne dăm seama când e momentul să ne învățăm lecția de la aceste persoane și să le spunem „nu, acum e momentul să ieși din viața mea„?

Este foarte simplu să ne dăm seama. Ne analizăm trăirile din timpul și după întâlnirile cu aceștia. Dacă ne doare capul, ne simțim obosiți, nu mai avem chef de nimic, înseamnă că ne-au furat sau ne-au încărcat cu multă energie negativă. Structurile energetice tind mereu sa se echilibreze, așa că dacă stăm în preajma unei persoane mereu supărate sau negativiste vom prelua de la aceasta surplusul.

Alte semne ar fi adaptarea și conformarea la regulile impuse de ceilalți, relațiile cu parteneri pe care nu-i iubim, spunem mereu da la orice ni se propune, fiindu-ne teamă să refuzăm, ne aflăm în situații abuzive sau de dependență sau avem o permanentă stare de oboseală.

Dupa Ureche_Scoala Iubirii

iubirea de sine

Pe măsură ce lumea este din ce în ce mai competitivă, așteptările noastre față de noi înșine cresc în mod constant, până ajungem să fim dezamăgiți de perfermanțele noastre. Ce am putea face pentru a evita un astfel de colaps?

O să-ți povestesc o situație care se potrivește foarte bine acestui context. Când de abia începusem să practic yoga am fost prin mai multe locuri să văd fiecare cum predă și la una dintre ore, persoana din fața mea putea să stea într-o asană mult mai bine decât mine. M-am întristat pe moment, deși pentru a reda mai bine starea, cuvântul potrivit ar fi „m-am ofticat”. Abia apoi mi-am dat seama că de fapt și eu făcusem progrese remarcabile față de cum eram în urmă cu două săptămâni.

Așa că dacă ne comparăm vreodată ar fi bine să o facem cu noi înșine.

Acum dacă analizez ceea ce gândeam în urmă cu doi ani, mi se pare că oricum nu contează prea mult cât de flexibil ești sau nu, pentru că nu asta înseamnă yoga și de aceea nici noi la clase nu punem accent pe asta, ci pe latura tradițională, de conștientizare a mișcării. Așa că cel mai bun răspuns este schimbarea unghiului de abordare a problemei și atunci dispar și dezămăgirile pentru că întotdeauna va exista și o parte plină a paharului.

Scoala Iubirii_Dupa Ureche

iubirea de sine

De ce anume ai nevoie ca să poți practica yoga? Să spunem așa: trusa yoghinului începător. Dacă nu avem timp să frecventăm cursuri de yoga, putem urma cursurile online? Sunt ele la fel de eficiente precum experiența live?

De două lucruri avem nevoie: de multă voință și consecvență. Nu există o limită de vârstă, nu trebuie să fii flexibil sau să îndeplinești anumite cerințe. Execuția perfectă a pozițiilor nu este primordială, ci conștientizarea schimbărilor ce apar în ființă atunci când stai cu mâinile în sus de exemplu și captezi energia cosmică sau te încarci de energia pâmântului, a vitalității, prin pământ. Acum desigur depinde și ce vrei să practici: dacă vrei să pui accent doar pe elementul estetic și sportiv, faci yoga pentru sport, dacă vrei să te bucuri de beneficiile subtile ale practicii faci varianta mai ușoară cu conștientizare.

În yoga, ca în orice altă practică, fie că e spirituală sau obișnuită, este nevoie de consecvență. Rezultatele se văd cu timpul, așa cum masa musculară sau eliminarea grăsimii are loc în șase luni prin mers la sală sau ținut dietă, așa și rezultatele la yoga se văd după ceva timp. De aceea, varianta online poate fi una câștigătoare, pentru că știi că poți da drumul la laptop, telefon, tabletă și cineva e acolo și îți spune ce să faci. Apoi intervine și voința pentru că multora le e greu să se strunească, dacă nu se simt motivați de cei din jurul lor.

Însă din experimentul yoga la sală și yoga online, varianta câștigătoare la noi este a două, unde avem cu peste 50% mai multi participanți.

Nu aș putea spune că online e același lucru ca la sală, pentru că acolo interacționezi cu oamenii, există o energie a grupului care se manifestă, însă pe termen lung, prin faptul că practicăm mai des, rezultatele sunt mai bune. Mai nou am scos și două ebook-uri de yoga, astfel încât oamenii să poată practica oricând doresc, având toate explicațiile despre execuție și conștientizare alături de imagini.

Dupa Ureche_ Scoala iubirii_ Andreea Lada

iubirea de sine

În viziunea ta, cum poți descrie un stil de viață sănătos? Dar un stil de viață dezechilibrat?

Un stil de viață sănătos începe cu alimentația. Un mare yoghin, Ramana Maharshi, spunea că ar trebui să depunem toate eforturile pentru a ne asigura că amândouă tipurile de hrană, atât cea pe care o ingeram fizic, cât şi hrana senzorială pe care o consumăm mental, sunt în cantitate suficientă şi au o calitate corespunzătoare.

Cu cât hrana este mai pură cu atât și mintea mai liniștită.

Cu alte cuvinte o dietă cât mai pură și vegetariană, dar și o puritate a gândurilor, emoțiilor și acțiunilor ne asigură un stil de viață sănătos, iar la fel cum avem grijă de corpul exterior prin sport și mișcare, trebuie să avem grijă și de cel interior prin yoga, rugăciune, meditație etc. În contrapartidă, un stil de viață dezechilibrat începe de la alimentația plină în chimicale, toxicitate ce se regăsește și în gânduri și modul de a acționa.

Să ne oprim puțin și asupra meditației. Liniștirea minții, chiar și la birou într-o pauză, este o practică sănătoasă. Ne poți ajuta cu o tehnică de relaxare pentru momentele stresante prin care trecem într-o zi, la birou?

Așa este, chiar și un minut de prezență practicat zilnic ne poate liniști. O să vă ghidez într-o meditație care ne ajută să intrăm în starea medie de atenție, în care putem trăi, munci și interacționa cu ceilalți, care cu siguranță vor resimți o diferență și vor avea impresia că pur și simplu iradiăm armonie.

Pe scaun, cu spatele drept, te relaxezi. O să ai nevoie câteva minute să nu fii deranjat. Urmărește-ți respirația, dar nu încerca să o modifici. E posibil să observi că respiri mai lent de la sine.

Acum începi: imaginază-ți că scoți un periscop din vârful capului, ridică-l până când se extinde aproximativ un metru deasupra capului. De la această înălțime privește prin el și observă lumea exterioară. Vezi care e perspectiva de la această înălțime. Acum de fiecare dată când te confrunți cu o situație dificilă scoate imediat periscopul și observă prin el ce se întâmplă. Vei putea rezolva situația mult mai ușor, într-un mod mai înțelept și detașat.

Din când în când poți scoate periscopul și privi viața prin sticla lui groasă, ca și cum ai vedea un film, din sala de cinema. Vei descoperi că te ajută să vezi mai degrabă imaginea de ansamblu a situației, decât să apreciezi lucrurile într-un mod îngust și meschin.

Să vorbim puțin de refugii. Știu că de-a lungul timpului ați planificat o serie de „escapade”, o serie de tabere de relaxare, având planificată una chiar la începutul lunii martie. Spune-mi câteva detalii despre acestă escapadă spirituală care să îmi bucure sufletul. De ce ar fi recomandat să particpăm la o astfel de tabără?

Așa este, ne-am dat seama că maximul a ceea ce putem oferi, toate învățăturile spirituale pot fi asimilate cel mai bine în astfel de ieșiri, de câteva zile, în care oamenii se relaxează și bucură plenar de experiență, iar ulterior resimt această stare de armonie câteva săptămâni.

Organizăm astfel de tabere în fiecare lună, de abia am lansat pe site programul taberelor pe 2016, însă la început de martie avem una mai specială – Beauty Camp, o detoxifiere holistică a corpului, minții și spiritului într-un retreat de 3 zile în inima naturii la Slănic Prahova. Întâmpinăm astfel noul anotimp cu prospețime și vitalitate, într-o formă maximă, printr-un program de detox complet, prin care să ne recalibrăm pe vibrația reînnoirii și regenerării aduse de primăvară.

Yoga, meditațiile, tratamentele de hidratare și înfrumusețare realizate de dr. Daniela Taher, drumețiile, plimbările în tăcere, meniul detox atent selecționat sunt doar câteva din surprizele pe care vi le-am pregătit. Mai multe detalii găsiți aici

Beauty camp_ Scoala Iubirii_Dupa Ureche

Un ultim sfat pentru cei care sunt în cautarea echilibrului și care sunt nevoiți să se lupte cu frustrări în tot acest demers. 

Continuă să perseverezi pe drumul spiritual, pentru că această cărare e îngustă şi greu de găsit, muntele e abrupt, urcuşul anevoios, dar şi atunci când ajungi în vale, unde se revarsa splendoarea peisajului care îţi taie respiraţia, îţi dai seama că a meritat întru totul. Iar începuturile sunt mereu bogate în graţie, e ca şi cum ai putea trage cu ochiul la acel peisaj mirific, însă pentru a rămâne acolo e nevoie şi de efort.

Nimic nu vine fără merit în această existenţă, la fel cum totul se petrece spre binele nostru, chiar dacă la început nu pare aşa.

 

Surse poze: Andreea Lada

 

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Obiectiv sănătos: dorește să se apuce, mai serios, de yoga. O mai găsiți  și la o cartepeluna

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Seleniu
Sportul practicat aiurea îți poate distruge sănătatea!
Dovleacul – între legendă și cuptor

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau