Colaboratori, Din Laborator Adunate, Pentru suflet, Smaranda
0

Licurici – ateliere de vis, pentru pitici

Licurici este locul de întâlnire al copiilor și părinților care doresc să petreacă acel timp de calitate pe care poate nu îl au pe parcursul unei săptămâni, iar în cadrul atelierelor educativ-creative găsesc exact ceea ce caută. Este acel cadru intim, în care copiii ȋnvaţă unul de la altul cum să se joace împreună, cum să se integreze într-un grup, să lucreze activități simple sau complexe de stimuare psiho-senzorială, sau pur și simplu să facă ceva altfel decât fac acasă sau grădiniță.

În timp, Atelierele Licurici au devenit locul de pregătire în vederea integrării copiilor într-un sistem educaţional (creșă, grădiniță) iar rezultatele sunt minunate, deoarece copiii care au trecut pe aici se integrează mult mai ușor și într-un timp mai scurt decât cei care merg direct de acasă.

Ce ȋnseamnă Licurici? Cum a ȋnceput povestea sa?

Licurici înseamnă o poveste de suflet, un proiect la care visez de foarte mult timp. Cred că visez de pe vremea când s-a născut băiețelul meu, care acum are 8 ani. Ȋmi amintesc că atunci când el era micuț nu existau astfel de ateliere, dedicate copiilor și părinților.

După ani de zile în diverse companii din Timișoara, unde ocupam poziții în management, a apărut o oportunitate și așa a luat naștere locul drag mie, unde mă întâlnesc săptămânal cu aproximativ 100 de copii și părinți, majoritatea mămici.

Mă bucură să văd că, pe zi ce trece, crește și numărul tăticilor care se implică în astfel de activități. Este o adevărată provocare pentru aceștia în a face față unui număr așa de mare de mămici adunate într-un loc!

Ce fel de ateliere organizaţi pentru cei mici? Care sunt vârstele copiilor care vă trec pragul?

Atelierele sunt destinate, momentan, copiilor cu vârsta ȋntre 10 luni şi 6 ani. Deoarece cererea este foarte mare, în viitor mă voi adresa și copiilor mai mari și adolescenților, prin ateliere specifice. Atelierele sunt desfăşurate pe grupe de vârstă astfel: Baby Classes (copii cu vârsta 1-3 ani) şi Ciupercuţele (copii cu vârsta 3-6 ani). Fiecare atelier se desfăşoară ȋn anumite zile ale săptămânii şi ȋntr-un anumit interval orar.

Temele atelierelor diferă de la o săptămână la alta și sunt alese în funcție de vârstă, uneori şi de anotimp (deoarece anotimpurile ne oferă foarte multe subiecte de discuţie, joacă, creație), de nevoia de învățare identificată de mine pe parcursul celorlalte ateliere (deoarece 50% din copiii care ȋmi trec pragul au deja un an de participare), vizând în principal dezvoltarea emoțională, a limbajului, creativității, gândirii logice, iar la cei mici insistându-se în special pe dezvoltarea abilităților motrice (fină sau grosieră), dar și pe creșterea gradului de adaptabilitate la grupul de copii/ situații noi.

Există şi ateliere comune, părinţi şi copii? Cât de importante sunt ele pentru ȋntărirea legăturii dintre părinte şi copil?

Toate atelierele se adreseaza cuplului copil-părinte.

Evident că, prin participarea la ateliere, copilul și părintele dezvoltă o relație aparte. Mai ales atunci când participă acel părinte care petrece cel mai puțin timp cu puiul său. Unii dintre protagoniștii acestei relații găsesc în această oră și jumătate pe săptămână, timpul lor! Asta deoarece mulți dintre părinți sunt prinși cu job-ul și nu au foarte mult timp la dispoziție de petrecut alături de copil.

Cred că orice activitate pe care o fac împreună este foarte utilă ambilor. Chiar și cele desfășurate acasă, dar departe de invazia TV-ului și a altor dispozitive atât de prezente în viața noastră.

Ȋn afară de rolul ludic şi recreativ al atelierelor Licurici, putem spune că ele au şi o componentă terapeutică?

Ceea ce se întîmplă pe partea de creație, interacțiune între copii în întreaga activitate, are o componentă terapeutică, uneori, poate fără să insistăm pe acest fapt. Sunt situații de copilași care au probleme de relaționare, grad crescut de agresivitate, bâlbism, chiar copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist cărora le-au fost recomandate astfel de activități și care au o evoluție minunată pe parcursul participării la ateliere.

Acest fapt este constatat de părinți de la un atelier la altul, de terapeuții care lucrează și individual cu acești copii, de educatori și alți specialiști.

Este importantă această componentă terapeutică pentru copii? Au ei nevoie, de la vârste mici, de dezvoltare personală, de… ghidaj psiho-emoţional?

În calitate de psiholog și psihoterapeut, pot spune că încă de la vârste mici copiii au nevoie de ghidaj emoțional, tocmai pentru a le reaminti că în lumea asta mare, atât de nouă pentru ei, nu sunt singuri!

Copilul experimentează multe emoții pe care nu le înțelege. Aici întervine rolul ghidajului emoțional: ești alături de copil, chiar dacă pentru tine ca părinte nu este chiar confortabil.

Accepţi copilul asa cum este el, îl înțelegi și îl conduci emoțional până când acesta se simte în siguranță.

Chiar dacă pare un clișeu și un nou trend, da, este nevoie de dezvoltarea personală (sau mai pe românește spus, autocunoaștere) încă de la cei 7 ani ai copilului.

Așa se vor cunoaște, își vor răspunde multor întrebări la care poate nu au încă un răspuns, sau nu au găsit persoana potrivită să îi lămurească. Acest exercițiu îi va ajuta să nu devină adolescenți cu dificultăți de acomodare sau care își vor găsi refugiul în diverse grupuri nu tocmai potrivite lor. Însă astfel de proiecte, sunt utile atât timp, cât există implicare 100% și din partea părinților.

Ar fi minunat dacă astfel de inițiative ar lua naștere în școlile românești, cu participarea personalului didactic încă de la clasele primare până la cei de liceu.

Sunt părinţi care se plâng, pe reţelele de socializare, de crizele de plâns sau agresivitate ale copiilor, de fricile aparent nejustificate ale copiilor şi de alte probleme. Ce sfaturi aveţi pentru părinţii care se confruntă cu situaţii oarecum dificile cu cei mici?

Da, sunt subiecte destul de fierbinți pe rețelele de socializare și în cadrul atelierelor. Asta pentru că fiecare copil este unic și reacționează diferit la stimuli, situații, emoții.

Pot spune doar atât: copilul nu se naște agresiv. El învață agresivitatea de la părinți, de la adulții și copiii din jurul său. Copilul are nevoie de explicații, de argumente, pentru a înțelege ceea ce se întîmplă și de ce anume se întâmplă.

Este de reținut că nu ne creștem copiii după cărți, după sfatul prietenilor, vecinilor… sau al rețelelor de socializare. Ȋi creștem după cum simțim noi că este mai bine, pentru că fiecare părinte este suficient de bun și înțelept să își ȋnţeleagă copilul. A nu se înțelege că nu mai citim nimic, că nu participăm la conferinţe, ateliere de parenting, că nu luăm în seamă nicio îndrumare… Nu intră în discuție așa ceva! Dar nu putem încadra totul în limitele impuse de un anumit curent la care este la modă să aderăm și dacă nu merge, e bai!

Copilul nu este un roboțel, este o ființă umană cu multe şi diverse emoţii, cu aşteptări şi care oferă multă iubire și mai ales încredere părinților săi! Trebuie să avem mare grijă la ce facem cu această încredere!

Unde vă pot găsi părinţii interesaţi de atelierele „Licurici”?

Cine este interesat de aceste ateliere este aşteptat pe Str. Arieş nr. 7, de luni până vineri ȋn funcţie de grupa de vârstă potrivită copilului.  Participarea la ateliere se face doar pe baza de programare. Pentru detalii, rog părinţii să viziteze pagina Licurici sau să ȋmi trimită mesaj. Vă aștept cu mult drag! 

Gânduri de la mămici și pitici pentru Licurici

Şi pentru că părerile celorlalţi sunt cele mai importante, atunci când vine vorba despre feedback-ul unei astfel de activităţi, iată opiniile unor părinţi care participă la atelierele Licurici:

G.G.: „Avem aproape un an de când venim la Licurici şi pot spune că Ioana a evoluat surprinzător de mult, de la fetiţa timidă, care stătea mai mult lipită de mami, la fetiţa mai sigură pe ea, căreia ȋncepe să-i placă să se joace cu copiii de vârsta ei, fetiţa care ȋmi cere să fac şi acasă activităţi ca la Bia. Pentru toate astea şi pentru mult mai multe, ȋţi mulţumim, Licurici! Ȋţi mulţumim, Bianca Potyesz!”

M.D: „Deşi pitica mea e mult prea mica pentru a avea noţiunea de zile ale săptămânii, ȋn fiecare luni când o ȋntreb: „Ştii unde mergem azi, iubita mea?”, ȋntotdeauna răspunsul a fost corect: „La Biaaaaaa!”. Fetiţa mea e ȋndrăgostită iremediabil de Bia. Mergem cu religiozitate de aproape 1 an şi 4 luni şi suferim când nu putem ajunge la ea.

La Bia am ȋnvăţat că a ne murdări cu acuarele este chiar distractiv. Suntem pe locul ȋntâi la cele mai mâzgălite mânuţe. Şi, deşi nu merge la grădi ȋncă, şi-a ȋnsuşit o multitudine de activităţi. Aproximativ 60% din activităţile făcute acasă se bazează pe ce ȋnvăţăm la ateliere: atât, mama cât şi copilul.

Drept urmare, Bia ȋţi mulţumim pentru tot ceea ce ne ȋnveţi, pentru răbdarea pe care o ai când venim la tine, ca nişte mămici disperate ce suntem, şi solicităm o părere de specialist ȋn ceea ce priveşte comportamentul copiilor noştri, ȋţi mulţumim pentru căldura cu care ne primeşti pe fiecare din noi şi pentru care copiii noştri sunt cel mai bun barometru. Mult succes ȋn munca ta. Esti cea mai bună. Cea mai elocventă dovadă… bătălia care se duce pentru a prinde un loc la atelierele tale.”

A.B.:Bia este grozavă! E atât de naturală, copiii o ȋndrăgesc imediat! Şi nu sunt multe persoane de care să se fi lipit Vladul meu aşa de repede. Avem casa plină de desene, felicitări, obiecte artizanale, praf magic, am dăruit mărtişoare şi Sporul Casei făcute la ateliere, fiul meu e mai dezinvolt ȋn public, ne-am făcut prieteni. Atelierul Biancăi e un mix de dragoste mamă-copil, de prietenie, de joacă şi de frumos!”

C.D.: „Licurici este locul unde mergem cu mare drag. Eva abia aşteaptă să venim să dansăm şi să ne jucăm cu copiii. A fost primul contact al fetiţei mele cu copilaşi mulţi şi coloraţi; aici am experimentat primele lecţii de răbdare şi dans cu trenulețul. Am plecat acasă cu multe idei de activităţi (lipim, desenăm). Un loc primitor şi experienţe frumoase pentru mămici şi copii.”

Surse foto: Bianca Potyesz, Dana Moica

 

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Despre Yoga și Pilates sau cum să realizezi armonia între minte și corp
Verdeeeeeeee!
salate usoare de anul nou
Idei light pentru revenirea… la normalitate

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau