Bianca, Colaboratori, Pentru suflet
0

Loboda vânătă și casa bunicilor

Loboda vânătă și casa bunicilor

Azi au început să dărâme casa mică, veche de mai multe zeci de ani în care am dormit cel mai bine în zgomot de voci familiare, pe străjer de paie și pernă înflorată cu fir de lâna, pufos la atingere. Nu o să intru în detalii legate de dărâmarea ei. Totul trece, oricum. Nici casele nu trăiesc o veșnicie. Căsuța asta murise demult și scheletul ăsta nu și-a mai găsit locul.

Kirei nu îi pasă deloc. Doarme. Nu o impresionează nici utilajul care rupe din acoperiș, nici scârțăitul lemnului, nici țigla care se sparge blând. Nu vreau să stau acolo și să mă uit la toate astea. Așa că fac ciorbă de lobodă vânată.

Dupa Ureche_Loboda

Ieri am reușit să plantăm toate rosile pe care ne-am dorit să le plantăm. Am stat în grădină toată ziua și am uitat chiar să mâncăm la prânz. Așa că am rămas azi cu un braț de lobodă vânată ce a fost smulsă petru a face loc roșiilor a€“ să crească nederanjate. Aveam deja în plan o ciorbă despre care îmi povestise Mioara, una din mătușile mele – o ciorbă de lobodă făcută ca la Călimănești, cu lapte acru.

Eram pregătită încă de ieri să o fac. Lăsasem de cu o zi înainte laptele la prins și aveam acum pe masă un litu de lapte gata de sacrificiul suprem – fierberea alături de loboda vineție. Probabil că e una din cele mai simple ciorbe pe care le poți face. Am spălat și am opărit frunzele de lobodă, apoi le-am tocat mărunt. Le-am pus împreună cu niște ceapă și usturoi tocate asemenea – verzi, că așa se găsesc acum în grădină mea – într-un litru de apa și am adăugat și litrul de lapte prins. Am pus ceva sare, piper și le-am dat în două, trei clocote, la foc mic. Când am considerat eu că îmi place cum arată, am stins focul și am pus, sub capac, o legătură de mărar tocat fin, proaspăt cules.

Dupa Ureche_marar

Eu am făcut exact cum mi-a povestit Mioara, de dimineață, la cafea. M-am uitat după rețete asemănătoare și pot să zic că asta e una din cele gasite online. Dacă mâncati carne, si reteta lui Hădean pare a fi o variantă bună, cu pastramă de vită inclusă.

Sunt recunoscătoare pentru tot mărarul ce a apărut în grădină, anul acesta. Anul trecut mi-a lipsit mult de tot. Pentru semințele din care a crescut loboda asta vineție, primite la schimbul de semințe din Sibiu, organizat de Adina Moise care coordoneaza grupul asta de seminte libere. Și pentru curajul de a face loc lucrurilor noi in viața ta.

Dupa Ureche_loboda

O să încerc să nu îmi amintesc de ziua asta, ci de ziua aia în care am peticit pentru ultima oară căsuța, cu chirpici și apoi am vopsit-o albastră, împreună cu bunica, acum aproape douăzeci de ani.

Surse foto: Bianca

Bianca s-a mutat departe de oraș și își petrece timpul hoinărind pe dealuri, împreună cu Kira, dogul german. Când nu e prea ocupată cu grădinăritul, îi place să gătească și să tricoteze.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Delia Ioana Robescu, redactor sef revista Shape: “Sportul te salvează de depresie”
Andrei Palamariu – Primul Health Manager într-o companie românească
Două Lozuri (2016) – Weekend de comedie

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau