Colaboratori, Pentru suflet, Smaranda
0

Mămici alergătoare

Mămici alergătoare

Multe femei cred că maternitatea vine la pachet cu renunțarea la o viață activă, la sport, la mișcare…

Din fericire, un grup de mămici vine să combată acest preconcept și să aducă o schimbare în bine în viața mămicilor din Vestul țării și nu numai. Supermămici alergătoare este o comunitate născută recent în Timişoara, în care mămicile se întâlnesc pentru a alerga împreună, dar şi pentru a schimba idei despre cum îşi pot aduce contribuţia în societate. Am stat de vorbă cu inițiatoarea sa, Diana Amza, o tânără mamă care a ales să aibă o viață activă și, totodată, să schimbe mentalitatea celor din jurul ei.

  • Cum ţi-a venit ideea înfiinţării acestui grup şi câte mămici au aderat deja la el?

Sunt mămică şi am început să alerg în 2013, atunci când fetiţa mea împlinea vârsta de 1 an, Dupa Ureche_Diana Amza din dorinţa de a scăpa de kilogramele în plus cu care rămăsesem după sarcină. Treptat însă am descoperit că alergarea nu doar m-a ajutat să revin la forma fizică dorită, ci mi-a îmbunătăţit starea generală a organismului, m-a făcut mai pozitivă, mai energică, mai încrezătoare, mai răbdătoare, practic mi-a reechilibrat viaţa.

Am înfiinţat comunitatea Supermămicilor alergătoare în februarie 2015, din dorinţa de a transmite şi altor mămici mesajul meu, adică acela că beneficiile mişcării trec dincolo de trup şi se răsfrâng şi asupra minţii şi sufletului.

Din februarie 2015 şi până în iunie 2015 proiectul s-a extins şi în Baia Mare, Slatina, Piatra Neamţ şi Bucureşti. Mămicile se întâlnesc să alerge împreună o dată pe saptămână în toate aceste oraşe, la ore şi în locaţii prestabilite şi anunţate pe internet (www.supermamicialergatoare.ro).

În Timişoara comunitatea noastră este formată în prezent din 6 mămici care se întâlnesc şi aleargă constant în fiecare seară de marţi în Parcul Copiilor.

Ne dedicăm competiţiile unor cauze sociale

Mie îmi place să le numesc Supermămici pe acele mămici care reuşesc să strecoare şi sportul în stilul lor de viaţa, de aceea am ales acest nume pentru comunitate!

  • Cât de des vă întâlniți să alergați și…. ce se întâmplă cu copilașii în timp ce mămicile fac sport?

Supermămicile aleargă împreună o dată pe saptămână, însă ele fac şi alergări individuale, având practic 3 zile pe săptămână dedicate mişcării în aer liber.

Copilaşii vin întotdeauna cu mămicile în parc. Avem marele noroc că de fiecare dată este prezent câte un tătic (sau chiar doi tătici) care preia/preiau sarcina supravegherii copilaşilor, astfel încât mămicile beneficiază de o oră de alergat în voie.

  • La câte evenimente sportive au participat deja reprezentantele Supermămicilor Alergătoare?

Pe măsură ce alergatul a devenit un obicei constant în viaţa mămicilor, ele au început să participe şi la evenimente sportive organizate local. Prima competiţie la care reprezentantele comunității noastre au participat a fost Timotion – Timişoara se mişcă, în 25 aprilie 2015, unde mămicile au reuşit să parcurgă traseul de 6 km. Apoi, Supermămicile au făcut două echipe şi au participat la proba de Maraton Ştafetă la Arad, în 6 iunie 2015, fiecăreia revenindu-i să alerge un traseu de 10,5 km. Bucuria a fost dublată de faptul că Supermămicile alergătoare s-auclasat pe locul III, reuşind să urce pe podium. Urmează o nouă competiţie la Oradea, de data aceasta fiind vorba despre un triatlon, unde Supermămicile vor înota 1900 m, vor pedala 90 km şi vor alerga 21 km în echipă. Triatlonul îi este dedicat unei fetiţe din Timişoara, Anamaria Gogu, care are nevoie de o operaţie costisitoare pentru a scăpa de paralizie. Oricine îşi poate aduce contribuţia şi o poate sprijini pe Anamaria printr-o donaţie aici

  • Care este starea de spirit generală? Cum v-a schimbat sportul viața?

Dupa Ureche_Diana AmzaAşa cum am precizat deja, alergarea ne-a îmbunătăţit nu doar condiţia fizică, scăpând de kilogramele în plus care ne deranjau şi tonifiindu-ne corpul, ci ne-a înfumuseţat viaţa per ansamblu. Ne-a oferit o mai mare claritate minţii şi un sentiment de încredere şi linişte sufletului.

  • Am văzut că v-ați implicat și în câteva acțiuni umanitare. Povestește-ne puțin despre cauzele pentru care luptați.

Atunci când pe lângă scopul individual adăugăm un scop mai mare participării la o competiţie, nu avem cum să nu ajungem cu zâmbetul pe buze la linia de FINISH! Când ştim că eforturile noastre înseamnă totul pentru o altă persoană care are nevoie de sprijin, dăm tot ce avem mai bun în noi! De regulă, ne dedicăm competiţiile unor cauze sociale. Astfel, reuşim să le aducem în atenţia publicului şi să sensibilizăm oamenii să doneze pentru ele. Nu există un criteriu anume după care le alegem, însă de multe ori au fost cazuri de copii cu dizabilităţi sau cu nevoi speciale care au avut nevoie de tratamente speciale sau de operaţii pentru a avea o viaţa normală sau copii cu note bune la învăţătură care au primit burse de studiu.

  • Cum crezi că va evolua această “mișcare” a mămicilor care sunt învățate să ducă o viață sănătoasă, devenind, astfel, un model pentru copii și pentru cei din jur?

Văd un viitor frumos şi o comunitate puternică 🙂. Deja proiectul s-a răspândit în 5 oraşe din România, mămicile sărindu-şi în ajutor, fie că a fost vorba despre o competiţie, fie că a fost vorba de un caz social. Îmi doresc ca proiectul să ajungă în cât mai multe oraşe din ţară, iar mămicile să regăseasca în comunitate un spaţiu care le oferă hrană pentru trup şi suflet. Cu siguranţă ceea ce mămicile fac astăzi va fi modelul care va fi urmat de copii mâine, căci nu există o modalitate mai bună de a-i învăţa să facă mişcare şi să se implice în comunitate decât oferindu-le propriul exemplu.

Dupa Ureche_supermamici

  • Un gând pentru doamnele și, de ce nu, domnii care ne citesc.

Îi încurajez să facă mişcare, indiferent dacă este vorba despre alergare sau despre alt sport. Să nu uite că mişcarea întinereşte, energizează, creşte imunitatea organismului şi ne transformă în oameni mai veseli, mai răbdători, mai buni!

Dacă ești mamică și vrei să te alături acestei comunități, le gasesști pe Blog, pe rețeaua FB sau poți sa îi scrii direct Dianei.

Surse foto: Diana Amza

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Scrisul- terapie pentru suflet
Leadership și sport te scot din zona de confort
Emoția din spatele minimalismului- Part #2

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau